Europska komisija pokreće istragu o njemačkim subvencijama za tešku industriju

Europska komisija objavila je jučer da pokreće istragu o tome, da li njemački propisi o izuzetku teške industrije od plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije proturječe europskim propisima o tržišnom nadmetanju. Izuzeća se odnose na oko 2.000 poduzeća i imaju učinak državne subvencije. Ako EK zaključi da je ono neopravdano, ta poduzeća bi morala platiti (odnosno “vratiti”) oko pet milijardi eura.

Angela Merkel, Guenther OettingerEU probes green charge exemptions for German industry

Razlog za izuzeće je održavanje međunarodne konkurentnosti njemačke industrije. cijena elektrike za druge potrošače veća je nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji osim Danske, a za veliku industriju je u prosjeku. Njemačka ima snažnu industriju i veliki trgovinski suficit. Ta je politika međutim stalno kritizirana i u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel ranije je najavila da će se krug izuzetih znatno suziti (Vidi: Nova njemačka vlada nastavlja s Energievende).

Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger, iako i sam Nijemac, poznat je po kritiziranju brzine kojom Njemačka ide u energetski zaokret (Energiewende). U kampanji pred parlamentarne izbore, koji su u Njemačkoj bili u rujnu, zalagao se za znatne promjene. Iako je prije izbora bilo raznih izjava, uključivo i od predsjednika SDP-a koji je sada potpredsjednik vlade zadužen za energetiku, koalicijski sporazum o formiranju vlade potvrdio je strateški smjer.

Komisija je također najavila konzultacije o smjernicama EU o energiji i okolišu za period 2014.-2020..

Za dodatne informacije o ovome vidjeti i članak na pv-magazine.com. Istraga je bila najavljena još u srpnju, vidi ovdje.

Ova objava došla je dan nakon službenog ustanovljenja nove njemačke vlade “velike koalicije” između CDU/CSU i SPD (vidi: New German Government: Merkel To Take Office for Third Time). Socijaldemokrati su iznudili neke važne programske ustupke, a Merkel se pokazala kao vješt pregovarač i na vrhuncu je svoje političke moći.

U energetici, kao što smo pisali, nema strateških promjena. Ali događa se važna promjena u strukturi ministarstava. Osniva se novo ministarstvo ekonomije i energetike, kojem će na čelu biti predsjednik SPD-a, Sigma Gabriel. Novo ministarstvo biti će odgovorno za provođenje Energiewende, planiranog istupa iz nuklearne energije i okreta k obnovljivima. Tako je energetika isključena iz ministarstva okoliša, u koje je pak uključeno graditeljstvo. Na čelu tog ministarstva bit će socijaldemokratkinja Barbara Hendricks.

Ova istraga svakako ne dira u strateške osnove, koje su uostalom iste i u EU. Ipak nije sasvim sigurno koje se sve odluke od nove vlade mogu očekivati u energetici (vidi: New ‘super minister’ to redefine Germany’s energy transition). SPD npr. mora paziti na podršku radnika u rudnicima mrkog ugljena i drugih, ali je ekologistička struja u stranci jaka. Energetski ekspert SPD-a Ulrich Kelber u intervjuu sajtu cleantehnica.com govorio je o razlikama između SPD-a i CDU/CSU. SPD je predlagao cilj od 75% električne energije iz obnovljivih već za 2030., umjesto sadašnjih 50%. Kelber smatra da bi brzi prijelaz ispao jeftiniji od postupnog, jer odmah donosi uštede zbog smanjivanja uvoza fosilnih goriva. Prije izbora, CDU je bio za jači tempo u energetskoj tranziciji (Energiewende), dok je FDP uvijek stiskala kočnicu. Sada je pak SDP onaj partner, koji će stiskati za brži tempo.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, energetika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s