250 uhićenih pred Bijelom kućom u prosvjedu protiv naftovoda

U prosvjedu protiv gradnje naftovoda Keystone XL, koji bi trebao kanadsku naftu iz bitumenoznih pjesaka (tar sand) transportirati do teksaških rafinerija, u nedjelju se 250 prosvjednika, u akciji građanske neposlušnosti, vezalo lisicama za ogradnu Bijele kuće i kasnije bilo uhićeno. Vidi: Hundreds of Keystone XL Protestors Arrested, Look to Influence Obama’s Final Decision on Pipeline

Prosvjednici su marširali pet kilometara od Sveučilišta Georgetown do Bijele KućeKako je projekt međunarodni, predsjednik Barack Obama ima posljednju riječ u odlučivanju. Rekao je da će ga odobriti ako se nakon javne rasprave, koja je u tijeku, zaključi da je u nacionalnom interesu, a da to može biti jedino ako značajno ne pogoršava problem ugljičnog zagađivanja. Prosvjednici, čije stavove ponajviše zastupa udruga Oil Change International (vidi: The Price of Oil : Tar Sands), tvrde da će 830.000 barela “teške nafte” imati upravo takav utjecaj. Procjena utjecana na okoliš, koju je nedavno objavilo Ministarstvo vanjskih poslova, ocjenjuje utjecan mnogo nižim. Oponenti upozoravaju da je Procjenu radila kompanija koju je preporučila kompanija koja gradi naftovod.

Okružni sud jednog okruga u Nebraski prije nekoliko dana poništio je odluku kojom se dozvoljava gradnja na njihovoj teritoriji. žalbu su bili podnijeli vlasnici zemljišta. Vidi:
TransCanada’s Keystone XL oil pipeline faces new hurdles in the US

Konačni period javne rasprave započeo je prije nekoliko dana. Primjedbe se mogu dati još nekoliko dana. Nakon toga, ostaje na predsjedniku da odluči.

Nafta se iz tog izvora danas komercijalno proizvodi samo u Kanadi i u Venecueli. Ovaj naftovog vitalan je za planove daljeg širenja eksploatacije.

Aktivist Daniel Kessler u članku Why Keystone XL is a Fight Worth Fighting objavljenom na sajtu theenergycollective.com odgovara na prethodni članak Roberta Rapiera, objavljen na istom sajtu, koji brani projekt. Diskusija je korisni uvod u problematiku.

O ovoj problematici pogledajte članak koji smo objavili 11. kolovoza 2013: Nestandardna nafta: energetske nade i ekološke brige.

O tome kako to izlgeda na licu mjesta, gdje se nafta iskapa, pogledajte članak Fort McMurray na portalu cudaprirode.com.

Prenosimo ovdje i članak, koji smo objavili na našoj fb stranici u svibnju 2013..

Lines in the Sand

Poznata okolišarka i klimatska novinarka [climate journalist] Elizabeth Kolbert završava svoju knjigu “Field Notes from a Catastrophe” iz 2006. riječima: »Može se činiti nemogućim zamisliti da tehnološki napredno društvo može izabrati, u bitnom, uništiti samo sebe; ali to je ono što sada činimo.«

U ovom članku, ona komentira vijest da su mjerni uređaji na Mauna Loa, na Havajima, prvi put izmjerili koncentraciju ugljičnoga dioksida u zraku od 400 ppm (400 čestica na milijun). Nije sigurno kad je koncentracija posljednji put bila takva; možda u srednjem pliocenu, prije tri milijuna godina. Tada su ljetne temperature na Arktiku bile gotovo 8 stupnjeva celzijusa više nego danas, a nivo mora bio je oko 25 metara viši.

Autorica u tom svjetlu sagledava aktualnu žestoku raspravu u SAD o gradnji naftovoda Keystone XL, koji bi povezivao nalazišta “nestandardne nafte” iz bituminoznog pijeska [tar-sands] u Kanadi s rafinerijama u SAD. Kanadska vlada je navodno za ovu godinu izdvojila više od 16 milijuna dolara za promociju ovog projekta. Kanadski ministar prirodnih resursa Joe Oliver prijetio je da će Kanada pokrenuti postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom protiv Europske unije, ako označi naftu iz bitumenoznog pjeska kao visokozagađujući proizvod.

Danas SAD iz Kanade uvoze oko milijun barela nafte iz bitumenoznog pijeska dnevno, čime pokrivaju oko pet posto svoje potrošnje nafte (18 milijuna barela dnevno). Argument je da je dobro to povećati, jer je Kanada pouzdaniji partner nego recimo Irak, a ako ju ne uvezu SAD, mogla bi je kupovati Kina.

Problem “nestandardne nafte” jest da ona u prirodi nije u tekućem stanju [“oil”, ulje], što je lako za vađenje. Katran je polutvrd i treba biti ili iskopan, ili rastopljen. Za to se troši mnogo energije (u obliku prirodnoga plina) i emitira znatno više ugljičnoga dioksida nego pri crpljenu klasične nafte. Također se troše i pritom onečišćuju goleme količine vode.

Globalni problem s klimatskim promjenama, ukazuje autorica, jest da prema svim proračunima čovječanstvo ne smije dozvoliti sebi da izvadi iz zemlje i spali sve postojeće zalihe čak ni konvencionalnih fosilnih goriva. Posljedice bi bile katastrofalne, s porastom globalne temperature više od četiri stupnja celzijusa iznad današnje razine.

Ekologisti, koji vode kampanju protiv projekta, nadaju se da će predsjednik Obama prihvatiti njihovo stajalište. Time, naravno, ukazuje Kolbert, neće biti dotaknut glavni problem: prevelika potrošnja.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u društveni pokreti i organizacije, fosilni izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na 250 uhićenih pred Bijelom kućom u prosvjedu protiv naftovoda

  1. Jura Nanuk napisao:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s