Politički raskol o klimatskim promjenama u SAD (i druge vijesti o klimi)

Američki senatori, okupljeni u Climate Action Task Force, u ponedjeljak 10. ožujka u šest popodne započeli su seriju govora, kojima se nadaju osvjestiti Kongres o prijetnji klimatskih promjena. (U.S. Senate Democrats pulling all-nighter on climate change)

Senate Climate ActionPredviđa se da će maraton završiti u utorak ujutro oko devet sati. sudjeluje 30 demokrata (od 53 koliko iz ima u Senatu) i dvojica nezavisnih. Nijedan od 45 republikanskih senatora ne sudjeluje. Ne sudjeluju ni neki demokratski senatori, za koje se ocjenjuje da bi im to moglo štetiti na izborima u studenome.

Savjetnik predsjednika Obame John Podesta, dugogodišnji zagovaratelj klimatske akcije, javlja se na Twitteru tijekom maratona svojim porukama. »Klimatski osporavatelji zatvoraju oči (i umove) pred onim što se događa našem planetu.«

Predsjednik Barack Obama nije uspio učiniti klimatske promjene nacionalnim prioritetom u svojem prvom mandatu. Kongres je duboko podijeljen i ne mogu se očekivati velike promjene. Obama koristi svoje predsjedničke ovlasti za klimatske akcije, a demokrati se nadaju mobilizirati svoju liberalnu bazu za kongresne izbore u studenome.

Republikanski zastupnici ustrajavaju da se oko klimatskih promjena diže nepotrebna panika, da ne postoji znanstveni konsezus oko ljudskog utjecaja, te da su mjere koje se provode ili nastoje nametnuti štetne za ekonomiju.

Dodatak: neke novije vijesti o klimatskim promjenama (znanost, politika, ekonomija…)

Climatologist Who Predicted California Drought 10 Years Ago Says It May Soon Be ‘Even More Dire’

Prije deset godina, znanstvenici su predvidjeli ne samo da smanjivanje ledenog pokrivača na Arktiku može izazvati velike suše u Kaliforniji, nego su i precizno predvidjeli promjene bez presedana u visinskim strujama, koje su stvarno prouzročile sušu koju Kalifornija trpi posljednjih godinu dana. Jedna od autorica studije, prof. Lisa Sloan, kaže da bi sitaucija slijedećih desetljeća mogla biti još gora nego što su predvidjeli.

European flood risk could double by 2050

Gubici zbog velikih poplava u Europi mogli bi se više nego udvostručiti do 2050., zbog klimatskih projena i društveno-ekonomskog razvoja.

Europe to Suffer from More Severe and Persistent Droughts

Tijekom ovoga stoljeća, prema novom radu objavljenom u “Hydrology and Earth System Sciences”, suše će u Europi postajati sve češće i žešće, zbog klimatskih promjena i intenziviranja korištenja voda. Naročito će biti pogođena južna Europa: najniži vodostaji mogu pasti za 40%, a razdoblja manjka vode produljiti se za 80%. Temperature u južnoj Europi porasti će više od svjetskog prosjeka. (Rad je dostupan ovdje)

U.N. says China, US climate cooperation raises hopes for global deal

Uža suradnja između Kine i SAD, dva najveća emitera stakleničkih plinova (oko 40% ukupnih svjetskih emisija), u borbi protiv klimatskih promjena, povećava izglede da dogovor na nivou UN bude postignut krajem slijedeće godine, rekla je u srijedu Christiana Figueres, voditeljica UN-ovog tajništva za klimu. Na Klimatskoj konferenciji u Parizu iduće godine trebao bi biti donesen sporazum za zajedničku akciju nakon 2020. godine. Na posljednjem pokušaju da se postigne dogovor o odlučnoj akciji, u Kopenhagenu 2009., nedostatak volje kako Pekinga tako i Washingtona bio je uzrok neuspjeha.

Climate engineering: Minor potential, major risk of side-effects?

Kao mogući odgovor na klimatske promjene koje izazivaju emisije stakleničkih plinova, nudi se nekoliko mogućih metoda “geoinžinjeringa”, masovnih zahvata da se proizvede kontraučinak. Kompjutorske situacije pokazuju da predložene metode ne bi donijele značajniji utjecaj ili bi uzrokovale druge opasne promjene u klimi. Studiju o tome objavili su istraživači sa GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research iz Kiela.

Environmental impacts of the financial crisis evident

Finski institut za okoliš objavio je studiju o utjecaju produljene financijske krize na okoliš. Utisci ekonomskog opadanja su evidentni. Postoje poiztivni i negativni. Recesija je smanjila korištenje prirodnih resursa i olakšala druga opterećenja okoliša, ali su mnogi procesi okolišnih politika usporeni, uključuju međunarodnu akciju o klimatskim problemima.

Veliki intervju sa Steveom Sawyerom – šefom GWEC-a

Portal vjetroelektrane.com prenosi dijelove intervua koji je objavljen na web stranicama rechargenews.com, a kojeg je sa Steveom Sawyerom, šefom Global Wind Energy Councila (GWEC-a) vodio Christopher Hopson u Brusselsu prošli mjesec.

Steve Sawyer tvrdi da je frustriran i ljut, i to na Obamu i “luđake” u kongresu SAD-a, na Oettingera u EU, Kanadu i Australiju, a sve zbog silnih potencijala i koristi koje se mogu ostvariti u sektoru vjetroelektrana, ali se ne radi na njihovom ostvarivanju. (…) Ipak, izvan SAD-a stvari nisu tako sive, a predvodnik rasta energije vjetra u idućim godinama bi trebala biti Kina kao i zadnjih par godina, dok se veliki rast prema Sawyeru očekuje u Filipinima i Tajlandu. (,,,) S druge strane Sawyer očekuje da će se većina problema s Europskim poticajima i politikom riješiti ove godine i da će Europa potaknuti daljnji tehnološki napredak (…)

Political scientist’s new book examines role of private enterprise in environmental preservation

Politologinja J. F. Green u upravo objavljenoj knjizi “Rethinking Private Authority: Agents and Entrepreneurs in Global Environmental Governance” ukazuje da se privatne tvrtke u mnogim lsučajevima pojavljuju kao lideri u suočavanju sa svjetskim brigama oko klime. Neke stvaraju i provode pravila prijateljska za klimu koja prevazilaze ona iz međunarodnih ugovora i državnih regulativa. Druge dobrovoljno prihvaćaju slična pravila, koje su razvile nevladine organizacije. Dapače, to nije bez presedana: privatna poduzeća sama su stvarala neka pravila o odnosu prema okolišu još od 1900..

Cloud mystery solved: Global temperatures to rise at least 4°C by 2100

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Nature”, donosi napredak u spoznaji o dosad nejasnom pitanju kako kruženje vodene pare i formiranje oblaka utječe na globalno zatopljenje. Zaključak je da je globalna klima osjetljivija na porast emisija ugljičnoga dioksida više nego što se dosad mislilo. Naime, prema poboljšanom modelu, veći dio vodene pare, čija količina u atmosferi raste zbog više temperature, neće doći do viših slojeva atmosfere i stvoriti oblake, koji reflektiraju sunčevu svjetlost sa sunca. Taj učinak hlađenja je dakle manji, nego što je u aktualnim modelima.

Novo predviđanje jest da, ako se emisije ne smanje i razina CO2 se udvostuči u odnosu na predindustrijska vremena, temperatura bi do 2100. g. mogla porasti za najmanje 4°C, a do 2200. za više od 8°C.

Klimatski skeptici stalno galame kako klimatski modeli nisu pouzdani. Naravno, nisu. Problem je na osnovu toga zaključiti kako ih se smije zanemariti i nastaviti raditi kako smo navikli. S druge strane, kao i kod svake vijesti o novim naprecima u znanosti, treba imati na umu da će drugi znanstvenici ozbiljno pretresati nove tvrdnje i možda ih ne prihvate. Zvanični izvještaji Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC), što je normalno, izražavaju ono s čime se većina slaže, pa su predviđanja uvijek umjerenija od onih najradikalnijih.

Neki raniji napisi na našem blogu o klimatskim promjenama

Klimatska zamka: nužna je alternativa kapitalizmu

Suzdržani njemački tjednik Spiegel objavljuje antikapitalistički tekst Haralda Welzera, profesora socijalne psihologije, povodom zbivanja na prošlomjesečnom klimatskom samitu UN u Varšavi. (…)

Što činimo klimi – i što ne činimo

Dvije Reutersove vijesti danas. Global climate spending falling further behind target Umjesto da porastu, globalna ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena pala su 2012. godine i daljeku su ispod nivoa potrebnog da se izbjegnu najopasniji učinci (…)

Klimatske promjene u prethodnih 11.000 i slijedećih 100 godina

Prikaz članka u ožujskom broju časopisu “Science”, naslovljenog “Rekonstrukcija regionalnih i globalne temperature u posljednjih 11.300 godina”, o kretanju temperature i predviđanjima (…)

Konsenzus znanstvenika o klimatskim promjenama i ljudskom uzroku

Klimatski “skepticizam” (zapravo, “denializam”, poricanje) ozbiljno je uzdrman u SAD. Ali kako iza njega i dalje stoje značajni interesi, a također i socijalno-psihološki i ideološki motivi (…)

Klimatski skeptik u NY Timesu objavio svoje obraćenje

Članak objavljen u New York Timesu prava je bomba za sve one koji se bave klimatologijom: jedan od ključnih svjetskih klimatskih skeptika R. A. Muller objavljuje svoje preobraćenje! »Nazovite me preobraćenim skeptikom (…)

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u klimatske promjene, politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s