Transformacija elektroenergetskih sustava moguća uz male troškove, kaže IEA

Studija koju je nedavno objavila Međunarodna energetska agencija (IEA) zaključuje da je integracija velikog udjela vjetrenih i solarnih elektrana u elektroenergetski sustav (30% godišnje proizvodnje ili više) moguća uz male dodatne troškove na dulji rok (IEA: High Renewable Energy Market Penetration Is Feasible In Any Country). Međutim, troškovi ovise o tome koliko je sustav na početku fleksibilan i koja je strategija usvojena za razvoj sustavske fleksibilnosti na dulji rok. Upravljanje tranzicijom bit će teže za neke zemlje i elektroenergetske sustave nego za druge.

Power of TransformationStudija “The Power of Transformation – Wind, Sun and the Economics of Flexible Power Systems“, posljednja u seriji izvještaja IEA o integraciji varijabilnih obnovljivih (Grid Integration of VRE project – GIVAR), fokusirana je na činjenicu o kojoj smo na ovoj stranici i na blogu “Ekološka ekonomija” više puta pisali: dalji rast obnovljivih u najnaprednijim zemljama više nije stvar diskusije; IEA, tradicionalno konzervativna institucija, navodi: »vjetroelektrane i fotonapon su od ključnog značaja za zadovoljavanje budućih energetskih potreba uz dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora«. Fokus se premješta na preobrazbu sustava. (Vidi tekst “Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici“).

»Ova analiza poziva na promjenu perspektive«, rekla je, prestavljajući studiju, izvršna direktorica IEA Maria van der Hoeven. »U klasičnom pristupu, varijabilni obnovljivi se dodaju u postojeći sustav bez razmatranja svih raspoloživih opcija za prilagodbu sustava kao cjeline. Taj pristup promašuje poantu. Integracija nije jednostavno dodavanje vjetra i sunca uobičajenom načinu rada. Trebamo preoblikovati sustav u cjelini da to bude troškovno učinkovito.«

To naravno ne znači da će prijelaz ići glatko. Pojavljuju se razni problemi koje kreatori energetskih strategija trebaju uzeti u obzir. Svaka zemlja treba analizirati vlastite uvjete. Osobito, u izvještaju se ističe da “izranjajuće ekonomije” (one “zemlje u razvoju” koje su na stvarnom putu da dostignu razvijene), kod kojih potrošnja raste i sustav se još razvija, imaju priliku intergrirati obnovljive u sustav 21. stoljeća, umjesto da prvo ponavljaju ono što su činile najrazvijenije zemlje osloncem na klasične izvore.

U Hrvatskoj, danas suvereno vlada ultrakonzervativni pristup, da se doprinos varijabilnih obnovljivih mora držati na oko 5%, a i to samo zato jer EU gnjavi.

Dodatak: novije vijesti o sustavskoj preobrazbi u elektroenergetici

The Economics of Grid Defection

Još jedan tekst o problemima koji stoje pred tradicionalnim elektroprivredama. Solarna energija već počinje nagrizati prihode nekih kompanija. Međutim, kad se spoje solari i baterije, električna mreža može za mnoge korisnike postati nepotreban. Ne samo da tako dobivena električna energija postaj jeftina od one iz mreže, nego se očekuje da će s razlike znatno povećati.

Elektroprivredna poduzeća bi mogla s pravom ovdje vidjeti prijetnju; ali mogu također gledati ove sustave kao priliku, kojoj treba prilagoditi model poslovanja.

‘Energy Darwinism’ and ‘Death Spirals’ plague energy sector

Investicijska banka Citigroup Global Markets Inc. objavljuje dvije serije izvještaja o promjenama na globalnom energetskom tržištu, pod naslovima “Energy 2020” i “Energy Darwinism”. U ovom članku govori se o posljednjem izvještaju, objavljenom prije nekoliko dana, “Energy Darwinism in Australian Utilities”. Tema je preobrazba elekroenergetskog sustava, koja podriva poslovni model koji su elektroprivredne kompanije slijedile tijekom više od stotinu godina.

Velike promjene se događaju, konstatira izvještaj, i to brže nego što se očekivalo. Australijske elektroprivredne kompanije su toga svjesne. [Kao i one u SAD i u Europskoj uniji, koje su tijekom prošle godine također izrazile svoju zabrinutost i lobiraju da politička vlast zaštiti njihove interese.] Razvijaju se tehnologije i padaju cijene distribuirane proizvodnje i skladištenja energije, pa mnogi potrošači mogu izabrati da se isključe s mreže. Tada bi se morale povećati cijene za preostale, što bi moglo dovesti do “spirale smrti”. One sada traže od države da raznim mjerama učini solarnu i druge obnovljive energije skupljima. Nezgodno je, konstatira ovaj izvještaj, da ne mogu svi interesi biti zadovoljeni. Vlada mora odlučiti koje će poduprijeti.

Smart grids to help optimize utilization of power grids

Njemačke električne mreže još nisu dobro pripremljene za konzekvence Energiewende: jake fluktuacije u proizvodnji elektrike iz obnovljivih, koje dolaze u sukob s obrascima potražnje. Pametne mreže [u hrvatskoj literaturi često “napredne mreže”] koje upravljaju zahtjevima za elektrikom na lokalnom nivou (mikromreže) mogu pomoći da se reduciraju prijenosi elektrike na velike udaljenosti radi uravnoteženja regionalnih viškova i manjkova ponude.

U projektu GreenCom, međunarodni konzorcij partnera iz industrije i istraživanja razvija i procjenje “Pametni sustav upravljanje energijom”. Grupa istraživača sa Instituta Fraunhofer za primjenjene informacijske tehnologije (Fraunhofer-Institut fuer Angewandte Informationstechnik, FIT) najavljuje nastup na CeBIT, 10.-14. ožujka 2014. u Hannoveru.

Active power control of wind turbines can improve power grid reliability

Studija “Active Power Controls from Wind Power: Bridging the Gaps”, koju je objavio Nacionalni laboratorij za obnovljive izvore energije SAD (kompletna studija, pdf 154 str.), pokazuje da u ukupnom sustavu vjetroelekrane, uz aktivni sustav kontrole, mogu imati pozitivni učinak na stabilnost sustava.

Natural Gas Loses to Solar Energy on Costs, A First

Država Minnesota ima potrebu za novih 100 megavata kapaciteta. Podnesene su dvije ponude: termoelektrana na plin ili serija malih solarnih. Upravni sudac (Administrative law judge for the Minnesota Public Utilities Commission) Eric Lipman prosudio je, zadnjeg dana 2013., da je druga varijanta isplativija. Svoju je odluku detaljno obrazložio gledajući široki kontekst elektroenergetskog sustava i predvidljivih kretanja. (Odluka je ovdje, pdf, 50 stranica)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s