Generalni sekretar NATO-a: zelene plaćaju Rusi!

Drug generalni sekretar NATO-a javno je iznio optužbu da su grupe, koje se u Europi protive eksploataciji prirodnoga plina iz škriljevaca (šejla) metodom frackinga, plaćene od Rusije, kojoj je u interesu da Europa ostane zavisna o uvozu plina iz Rusije. (Članak u britanskom “Guardianu”: Russia ‘secretly working with environmentalists to oppose fracking’) Detalje nije otkrio, rekao je da je to njegova “interpretacija”, a NATO se službeno ograđuje da je to bilo samo osobno mišljenje druga generalnog sekretara.

Rasmussen, A. F.Diskurs koji podsjeća na neka stara vremena. Još 1960-ih, borci za ljudska prava u SAD (tada prvenstveno crnaca na jugu) bili su etiketirani kao “komunjare”, pa je i FBI provodio nadzor i istrage s tom motivacijom. Oni koji su se za ista načela borili u zemljama istočnoga bloka, bili su naravno plaćenici zapadnoga imperijalizma.

Prije 30-ak godina, antinuklearni pokret u svijetu je rutinski optuživan da radi u korist naftnih kompanija, a u Hrvatskoj, u okviru tadašnje SFRJ, da radi u korist “kolubarskog ugljenog lobija”.

Da netko razmišlja s onu stranu trenutnih odnosa moći, misleći na globalni dugoročni interes i na ne-politička načela (npr. ekološku održivost), nekima je naprosto nezamislivo.

Članak u Guardianu daje vrlo korisne dodatne informacije o situaciji s frackingom u Europi. Problem je tehnologije što je visoko rizična za okoliš i troši mnogo vode. U gusto naseljenoj Europi, to je mnogo veći problem nego u Sjevernoj Americi (ili potencijalno, opet Rusiji). U Hrvatskoj još nitko nije govorio o ovoj temi.

Generalno, “zelena” strategija u energetici nije u interesu Rusije. Europska unija upravo vodi diskusiju o ciljevima klimatske i energetske politike za razdoblje 2020.-2030.. Ako se nastave sadašnji trendovi, u tom razdoblju doći će do stvarno značajnih strukturalnih pomaka, smanjivanje ukupne potrošnje energije i smanjivanjem ovisnosti o fosilnih gorivima. Ne radi se dakle samo o pitanju hoće li plin uvoziti iz Rusije, Centralne Azije, Katara ili SAD, nego da se generalna potrošnja znatno smanji. (Vidi članak na našem blogu iz ožujka: Ukrajina i prirodni plin: interesi Rusije, Europe i SAD ) Dobro je, da će među zastupnicima iz Hrvatske u Europskom parlamentu biti i ekspert za energetiku (Davor Škrlec iz ORaH-a).

Spomenimo usput, znajući tko je glavni u NATO-u: u SAD je vojska jedan od glavnih promotora obnovljivih izvora energije. Jedno ulaganje od sedam milijardi dolara: Army awards 20 additional contracts to renewable. Nije to slučajno, nego dio strategije: From Bush to Obama, U.S. Army Goes Green, then Greener.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, fosilni izvori, politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s