Kako se pozivati na znanost, a lagati

Piše: Zoran Oštrić

Moj tekst Aktivisti i inženjeri (…), izazvao je uobičajene šablonske reakcije ljudi koji iz nekih profiterskih ili ideoloških razloga ne podnose obnovljive izvore energije.

Kalirofnija wind farmTako se komentaru na pollitika.com slavodobitno prenosi članak, objavljen u veljači 2012., o jednom znanstvenom istraživanju koje je navodno pokazalo da su vjetroelektrane zapravo štetne za globalnu klimu.

Ja sam prvo odgovorio slijedećim komentarom. Objavljen je danas u 11:53 i prenosim ga ovdje bez izmjena, jer mi se čini zanimljivim kao dokument (vidi i slijedeći moj komentar dolje).

Ah , vi čajni partijaneri! 🙂

Čovjek se uvijek može pouzdati u vas da ćete na svojim sajtovima uvijek isponova kopipejstat linkove i citate iz ultrapozdanih znanstvenih časopisa kao što je Daily Mail. 😀

Drugo, da će se iskopati nekakav stvarni znanstveni rad i dati mu apsurdno tumačenje, koje obično šokira same autore članka.

Ovdje imamo naslov Wind farms can actually INCREASE climate change, a u podnaslovu: Tory MPs write to PM demanding dramatic subsidy cuts. I u tome je smisao.

Torijevci naravno ne traže dramatično rezanje subvencija (odnosno potpora) za nuklearke, iako su one (proračunato na kilovatsat očekivane proizvodnje) i u VB znatno veće nego za VE na kopnu. Nisu torijevci protiv subvencija, nego su za subvencije za svoje cronies.

U Njemačkoj, u razdoblju 1970.-2012. su subvencije za ugljen bile šest puta veće, a za nuklearnu energiju triput veće nego za obnovljive.

Glede pak izvornoga rada, na koji se članak u DM poziva, on se odnosi na vrlo veliku vjetroelektranu u Kaliforniji (u Europi takvih nema – agregati se rade u grupama po desetak), sagrađenu u pustinji, dakle u osobitim klimatskim uvjetima. I onda je danju malo svježije – kao veliki ventilatori. 😛 A ipak je to samo lokalni fenomen, kao što ga izaziva svaka ljudska djelatnosti, industrija ili stanovanje – u centru Zagreba uvijek je toplije, nego kod mene na periferiji.

Da takvih učinaka ima, i da imaju nekakav značaj, svakako bi bili već dokumentirani i u Europi, koja ima znatno više instaliranih kapaciteta VE nego SAD. A u svakom slučaju to je lokalno – ni stotinu puta više VE ne bi imalo značaj za globalnu klimu.

Prenosim zatim moj slijedeći komentar, objavljen u 12:48. Dodatna objašnjenja mislim da nisu potrebna

“the headline is not an accurate representation of my work”

Prethodni odgovor namjerno sam napisao “iz glave”, a da nisam, što inače običavam, prethodno prosurfao u potrazi za dodatnim informacijama (jest, znam da većina svemržnih diskutanata to smatra smiješnim gubitkom vremena – onaj koji pročita samo jedan izvor, uvijek zna više od onog, tko ih pročita deset).

Pa sam proguglao naknadno, i naravno, bez greške, odmah našao par dodatnih izvora. Na vrhu je ono, na što sam se mogao kladiti – naime, autor originalnoga članka, na kojeg se u članku u Daily Mailu pozivaju, opovrgava njihove ekstrapolacije. How the ‘windfarms increase climate change’ myth was born

Ovaj članak je od 7. veljače 2012., dakle koga tematika zanima, a ne samo propaganda, mogao ga je lako naći. Direktno odgovara na članak u DM, objavljen 5. veljače 2012. (a rad, čiji je autor Somnath Roy, na koji se poziva, objavljen je 2010.) i vrlo brzo postao popularan na Svemrežju.

Somewhat predictably, that headline quickly attracted attention and was being disseminated with particular gusto on climate sceptic sites such as Climate Depot and JunkScience. The news was also reported on Dallasblog.com (“Wind Farms Cause Global Warming, some Scientists say”) and then on the Orange County Register website with the headline: “Another Global Warming Oops Moment.”

Nisam to znao, ali eto, pogodio sam, jer znam taj mehanizam, kako se mitovi na Svemrežju stvaraju i začas šire.

E sad, vidite, ulazimo tu u komplikacije, koje su tipične, kad nekom gnjavatoru jedan izvor nije dovoljan, nego ih traži deset ili više.

The germ of this current interest in Roy’s study can most likely be pinned to an article in the New Scientist published on 30 January, entitled: “Power paradox: Clean might not be green forever.” It covered a lot of very interesting research, including a passing mention of Roy’s 2010 study. (…) But it was an article – as you might expect given it was reflecting the state of fledgling research into this topic – peppered with words such as “could”, “possibly” and “might”. It also made it clear that Roy’s study was focused on how windfarms can affect their local climate (within an area 300 metres “downwind” from the turbines), not, as might be interpreted from the Mail’s headline, the much wider phenomenon of “climate change”.

Do 300 metara dakle, čak i za vrlo veliku “farmu” vjetroagregata. Članak također sadrži neke preporuke kako bi se taj utjecaj mogao minimalizirati (ako se procjeni potrebnim).

I konačno, sam autor, Somnath Roy, objašnjava:

My Proceedings of the National Academy of Sciences paper is on local-scale processes where we find that windfarms may make the nights warmer and days cooler in their immediate vicinity. Climate change is a longer-term phenomenon involving process that operate at larger spatial scales… (…)

We then moved onto the Mail’s article. He said: I am already getting emails on this. I will have to categorically say that the headline is not an accurate representation of my work.

Eto. Nije to prvi takav slučaj da se uzmu dve-tri rečenice iz nekog znanstvenog rada, potpuno im se izmijeni smisao i onda time maše kao definitivnim dokazom da su radovi svih drugih znanstvenika plod komunističke zavjere isl.. Iza svega stoje posebni interesi moćnih bogataša. I nažalost uvijek nalaze lakomislenu publiku, koja pada na naslove i na teoriju “jedna referenca je bolja od deset”.

Na Svemrežju pak možete naći i druge članke o utjecaju vjetroelektrana na lokalne vremenske prilike. Jedan noviji pregled istraživanja: tekst u “Scientific American” 7. veljače 2014..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori, politika, znanost i obrazovanje. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s