Sabotaža u belgijskoj nuklearnoj elektrani?

Nakon gotovo mjesec dana, nema konačne potvrde o tome de li se belgijskoj nuklearnoje elektrani Doel dogodila sabotaža. Nema vijesti o identitetu počinitelja ni o njegovim eventualnim motivima.

vjetrenjača i nuklearkaBelgija je siromašna prirodnim izvorima energije. Kako je ravna, nema hidroelektrana. Nekad je imala znatne rezerve ugljena, ali posljednji ugljenokop zatvoren je početkom 1990-ih. Ne proizvodi ni naftu ni plin. (vidi: Energy: Belgium’s Energy Challenges.)

U proizvodnji električne energije, od 1970-ih se jako oslanja na uran. Ima sedam nuklearnih reaktora u dvije elektrane: Doel (4 reaktora) i Tihange (3 reaktora). Njihova ukupna snaga je 5.761 MW. Pokrivaju nešto više od 50% potreba za električnom energijom (a Belgija ima i znatan uvoz). Uz to imaju postrojenje za proizvodnju nuklearnog goriva (Dessel) i istraživačke centre. Francuska NE Chooz je svega tri kilometra od granice i s tri strane je okružena belgijskom teritorijom.

5. kolovoza 2014. isključen je reaktor Doel-4 (1039 MW). Došlo je do pregrijavanja visokotlačne turbine zbog curenja ulja za podmazivanje kroz ventil, kojeg je jedan radnik ostavio otvorenim. Belgijski mediji objavili su da se možda radi o sabotaži. Federalna agencija za nuklearnu kontrolu (FANC), u priopćenju do 11. kolovoza, navodi neobičnu frazu da je otvaranje ventila bila “probably… voluntary manual intervention”. Na portalu world-nuclear-news, pojavio se zbunjujući naslov Doel-4 shuts down after worker action. Nije došlo do opasnosti za sigurnost radnika ili okoline. FANC i javni tužitelj nastavljaju istragu.

Nekoliko dana kasnije, kompanija Electrabel (dio GDF-Suez grupe), vlasnica elektrane, priopćila je da je materijalna šteta velika i da će reaktor biti isključen barem do kraja godine. <a href="Krajem kolovoza najavljuju da bi ipak mogao biti u pogonu krajem studenoga.

Do danas, nije objavljeno nikakvo priopćenje o rezultatima istrage. Napis u jednim belgijskim novinama 30. kolovoza poziva se samo na navodne izjave anonimnog zaposlenika.

22. kolovoza Electrabel je objavila da će odgoditi dio predviđenih radova za desetgodišnje produljenje rada reaktora Tihange-1 (962 MW, pušten u pogon 1975.), kako bi bila sigurna da će biti u pogonu prije početka zime, da bi se spriječili poremećaji do kojih bi moglo doći u snabdjevanju električnom energijom.

Znatni manjak u belgijskom elektroenergetskom sustavu nastao je time što su u ovom trenutku još dva reaktora isključena zbog sumnji u sigurnost.

Inspekcije provedena novom ultrazvučnom tehnikom, između lipnja i kolovoza 2012., u reaktorima Tihange-1, Tihange-2 i Doel-3, otkrila je tisuće malih naprslina u čeliku reaktorske posude. Reaktori su isključeni, provedena dodatna ispitivanja i vodila se politička bitka oko sigurnosti ponovnog pokretanja.

Naprsline su, zaključeno je, uzrokovanje “pahuljicama” vodika još prilikom gradnje. FANC je propisao dodatne nadzore, jer bi strukturna sigurnost posude mogla biti ugrožena. Europska komisija je u listopadu 2012. navela ovaj slučaj kao primjer oprevdanosti dodatnih provjera sigurnosti, koje se na nuklearnim reaktorima u Europi provode nakon nesreće u Fukušimi.

Reaktori Doel-3 (1006 MW) i Tihange-2 (1008 MW) bili su ponovo pokrenuti u svibnju 2013.. Test u ožujku 2014. dao je neke neobične rezultate, pa su ponovo isključeni dok se to ne razjasni. (Tihange-1 radi, te se, kako je gore spomenuto, priprema produljenje radnog vijeka za razdoblje 2015.-2025.) Rezultat tog pregleda može utjecati i na mnoge druge, jer isti proizvođač, u međuvremenu ugašena kompanija Rotterdam Drydock (RDM), izradila je još 21 reaktorsku posudu za reaktore u Švedskoj, Španjolskoj i drugdje.

Isprva je bilo predviđeno da isključenje bude samo na šest tjedana, ali početkom rujna oba reaktora su još uvijek isključeni. Electrabel opovrgava medijske napise da su testovi pokazali da reaktori trebaju biti trajno isključeni. Navodi da su testovi još u tijeku, da će po završetku biti poslani FANC-u, te da je prerano predviđati zaključak.

Nekoliko dana nakon nesreće u NE Doel, 11. kolovoza, isključena su četiri nuklearna reaktora u Ujedinjenom kraljevstvu (u vlasništvu francuske EDF), zbog problema na kotlu. Operator prijenosnog sustava (National Grid) objavio je da neće biti problema s opskrbom elektrikom, zato jer je u ovo doba godine potražnja mala, ali i zahvaljući proizvodnji kopnenih i pučinskih vjetroelektrana.

Ovi uzastupni problemi, nesreće i gubici ukazuju na probleme, koje nuklearne elektrane imaju zbog gigantizma. Jedan isključeni ventili i golemo postrojenje, koje godišnje proizvodi dovoljno električne energija za pokrivanje pola hrvatske potrošnje, bit će van pogona barem četiri mjeseca. Male greške u čeličnoj strukturi, uočene tridesetak godina nakon gradnje novom tehnikom ultrazvučnog snimanja, i raktor mora biti isključen zbog sigurnosnog rizika. Tako se više od 3.000 MW (tri od sedam reaktora, ali više od pola snage) istovremeno našlo isključenim.

U klasičnim postrojenjima takvi se mali nedostaci mogu tolerirati, ali ne u postrojenju koje bi moglo prouzročiti katastrofu u široj okolini, u gusto napučenom kraju. U doba euforije oko nuklearne energije 1960-ih i 1970-ih, teorijski proračuni su tvrdili da su nesreće s topljenjem jezgre gotovo nemoguće, a pogotovo nesreće u kojima dolazi do znatnog ispuštanja radioaktivnosti u okoliš. Međutim su se u u tridesetak godina u svijetu dogodile tri velike nesreće s topljenjem jezgra reaktora i dvije s velikim ispuštanjem radioaktivnosti (“Otok Tri Milje” u SAD 1979., Černobil u Ukrajini 1986. i Fukušima u Japanu 2011.).

Homer Simpson u NEKad dođe do topljenja jezgre, sanacija košta višestruko više nego sama gradnja, a štete u okolišu mogu biti još mnogo veće. Ne samo da rastu troškovi gradnje, upravljanja i nadzora, nego su znatno otežani uvjeti za dobivanje kredita na financijskim tržištima. Zbog toga se danas nuklearne elektrane u svijetu grade isključivo uz snažnu državnu potporu. (Tako je doduše oduvijek: da se čekalo na slobodno tržište, možda nikad ne bi bilo komercijalnih nuklearnih elektrana.)

Na taj problem u studiji, objavljenoj krajem srpnja, pod zanimljivim naslovom Global Energy 2020: The Revolution Will Not Be Televised as Disruptors Multiply, ukazuje investicijska banka Citigroup. Nuklearna energija danas se, iz čisto ekonomskih razloga, ne može takmičiti s obnovljivima. Troškovi gradnje su vrlo veliki, a veliki rizik od šteta znatno povećava troškove kapitala. Nasuprot tome, kako solarno tržište raste, prikuplja se iskustvo te nema opasnosti od većih šteta, uz smanjenje troškova zbog tehnološkog napretka i ekonomije obima, troškovi kapitala za solarne elektrane bitno opadaju i one će u slijedećih nekoliko godiina postići mrežni paritet u velikim dijelovima svijeta.

Sigurnosni problemi povezani su dakle s ekonomskima. Ta je sinergija dovela do znažnog porasta antinuklearnog raspoloženja javnosti u nizu zemalja od 1970-ih, pa i u Belgiji, usprkos gore navedenom nedostatku domaćih energenata. Tako je godine 2003. Belgija donijela odluku o zatvaranju svih reaktora kad navrše 40 godina funkcioniranja, tj. do 2025. godine. Godine 2012. donesena je odluka da se rok rada reaktora Tihange-1, sagrađenog 1975., produlji do 2025.. Novi se raktori neće graditi. Dva najstarija reaktora, Doel-1 i Doel-2, bit će isključeni 2015., Doel-3 i Tihange-2 2022., te Doel-4, Tihange-1 i Tihange-3 2025. godine. Zbog gore navedenih problema, možda neki budu isključeni i ranije.

Europska komisija kritizirala je Belgijski plan povlačenja iz nuklearne energije, procjenjujući da će on dovesti od rasta cijena, ugrožavanja sigurnosti opskrbe i ugrožavanja cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova. EK je proporučila da se odluka preispita; u atmosferi nakon Fukušime, to ne izgleda vjerojatno.

U slijedećem članku, prikazat ćemo diskusiju o energetskoj strategiji Belgije do 2050. godine.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s