Donja Saska 2050: iz vjetroelektrana više od 100% potrošnje?

Sjeverna njemačka država Donja Saska danas ima najviše instaliranih kapaciteta kopnenih vjetroelektrana u Njemačkoj: 7,8 GW (oko četvrtine ukupnih kapaciteta). Ministarstvo okoliša i energetike radi na novim propisima, s ciljem da se do 2050. g. to poveća na 20 GW.

VE Bad Iburg, Donja SaskaSadašnji agregati će postepeno biti zamjenjivani onima većih snaga, tako da se računa s 4.000 turbina od po 5 MW (danas ih ima 5.500). Potrebna površina porasla bi u znatno manjem stupnju od instalirane snage: s jedan na 1,4 posto teritorije države. (To naravno ne znači da je taj teritorij nedostupan drugim djelatnostima. Direktno zauzimanje prostora od temelja vjetroagregata je otprilike 1% od tih 1%. Vidi: http://www.renewablesinternational.net/german-state-aims-to-triple-onshore-wind-capacity-to-20-gw/150/537/80972/ .)

»Svjesni smo da ekspanzija vjetroelektrana neće svuda biti popularna, ali energija vjetra je bitni element energetske tranzicije električnog sektora, jer to je ekonomična, razvijena i za klimu prijateljska tehnologija«, rekla je Almut Kottwitz, državna tajnica u Ministarstvu.

Ministarstvo radi s drugim ministarstvima uz uključenje svih koji imaju interes, da bi se rano uočili mogući konflikti i našla rješenja. Diskusije se sada vode oko dozvoljene minimalne udaljenosti vjetroelektrane od stambenih područja, što može biti između 300 i 1.000 metara.

[Donja Saska ima površinu od 47.618 km² uz 7,8 milijuna stanovnika. Dakle je nešto manja od Hrvatske, uz dvaput veću gustoću naseljenosti. Na vlasti je koalicija socijaldemokrata i zelenih. Wikipedija navodi da je Donja Saska bila jedno od izvorišta ekološkog pokreta 1970-ih, kao reakcija na planove gradnje odlagališta nuklearnog otpada.]

Donja Saska također ima velika nalazišta prirodnoga plina. Obnovljivi danas pokrivaju 25% ukupne potrošnje energije. Imaju automobilsku industriju. Država od 2004. potiče razvoj gorivih ćelija i baterija, za prelaz na prijevoz koji ne ovisi o nafti, a od 2012. i svih sustava pohrane energije (vidi: http://www.hyer.eu/2012/niedersachsen-gernamy ).

Veća snaga značit će i veću raspoloživost, tj. veću proizvodnju tijekom godine po jedinici snage. Prema prošlogodišnjoj studiji (vidi: https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/378/publikationen/potenzial_der_windenergie.pdf,pdf dokument na njemačkom), novoinstalirane turbine u sjevernoj Njemačkoj mogu postići raspoloživost (capacity factor) od oko 30-35%, dok je danas oko 20%. Ukoliko se to postigne, 20 GW bi moglo godišnje proizvoditi oko 50 do 60 TWh, što je više nego što Donja Saska troši (i triput više od potrošnje Hrvatske).

Vrijedi pročitati i članak “The Electricity Grid of the Future is Being Created Today in Lower Saxony”, objavljen na mrežnom sjedištu kompanije E.ON (http://www.eon.com/en/business-areas/sales/mobility/e-mobility/electricity-grid-of-the-future.html). Kako smo mnogo puta pisali, poslovni model velikih elektroprivreda, koji je trajao stotinu godina, sad je pred isčeznućem. Div E.ON se prilagođava (za razliku od lokalnog patuljka HEP-a).

Rade na istraživanju i razvoju budućih električnih sustava, zasnovanih na obnovljivima, pametnim mrežama i smanjenju potrošnje, uz dominaciju električnih automobila u prometu. Rade na razvoju inteligentnih lokalnih mreža (mikromreža) niskoga napona. Očekuju da će to biti prevladavajući model za 10 godina.

[To je “revolucija odozdo”, koja se upravo događa. To je glavna snaga njemačkoga Energiewende, koju previđaju oni koji se koncentriraju samo na zakone i odluke koje donose Bundestag i savezna vlada.]

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s