I to je Europa: programi tehnološkog razvoja

Europska unija – birokrati iz Brisla koji gnjave i kapitalisti koji nas žele eksploatirati? Možda i to. Ipak – ima i drugog. Ovdje je amli primjer intenzivnih istraživačkih programa za industrije bliske budućnosti.

Grafen1980-ih godna postojao je program “Eureka” za promociju novih tehnologija, u kojem je tadašnja Jugoslavija djelomično sudjelovala. Rijetko takvim “pozadinskim” zbivanjima razmišljamo, ali to zaista jest značajno utjecalo na razvoj Europe u posljednjih 30-ak godina.

Graphene Flagship

Grafen je materijal izuzetnih svojstava: 200 puta čvršći od čelika a šest puta lakši; toplinska vodljivost 10 puta bolja nego kod bakra; pokretljivost elektrona 70 puta veća nego u siliciju. Primjene su potencijalno brojne: u energetici (npr. baterije koje se puno brže pune), elektronici (npr. povećanje brzine skidanja s interneta tako da se 3D film skine za nekoliko sekundi), raznim drugim tehničkim primjenama, pa i u medicini.

Te su se mogućnosti otvorile 2004. g., kad je otkriven jednostqavan i efikasan način proizvodnje; za to otkriće 2010. dodjeljena Nobelova nagrada za fiziku (Geim i Novoselov).

“Graphene Flagship” je najveća istraživačka inicijativa Europske unije ikada, s proračunom od milijardu eura. Na sajtu možete naći dvominutni info-video i razne druge informacije.

Future solar panels: Cheaper, more efficient

Konvencionalna fotonaponska tehnologija koristi velike, teške, neprozirne, tamne silicijske panele; to će se možda brzo promijeniti. U okviru projekta Europske unije X10D, istraživači, sa centrom na Sveučilištu Baskije, rade na razvoju novih, organskih materijala za poboljšane modele. To mogu biti polimeri, koji se mogu proizvesti u laboratoriji uz potencijalno znatno niže cijene nego silicij, koji se mora rudariti. Glavni tehnički problem jest kako pojedine ćelije, veličine oko šest kvadratnih centimetara, povezati tako da čine panel veće snage.

Pogledajte mrežno sjedište projekta, na kojem su objašnjena načela i ciljevi, te se objavljuju novosti: http://www.x10d-project.eu/public. Europski centar istraživanja je u Baskiji.

Treba imati na umu da je ovo tek istraživanje, pa ne možemo biti sigurni da će jednog dana dati praktičnu tehnologiju. Slična se istraživanja međutim danas obavljaju širom svijeta. Sadašnji paneli spektakularno su se razvili i postali propulzivna industrija u posljednjih desetak godeina i nastaviti će rasti, ali budućnost će vjerojatno donijeti znatna poboljšanja.

Čak i nove termoelektrane na ugljen imaju niz važnih tehničkih poboljšanja (vidi: Fleksibilne TE na ugljen kao dio sustava zasnovanog na obnovljivima).

Hrvatska vlada pak ulaže ogromne napore u gradnju Plomin C po staroj tehnologiji, a solarnu energiju tretira kao napast koju treba svesti na minimum. To je stara “filozofija”, koja uostalom izgleda zdravorazumski: pa nismo valjda bedasti da ulažemo u nešto novo! Neka drugi riskiraju razvijajući nove tehnologije, a mi ćemo, pametni, kupiti gotove patente. Tako radimo zadnjih 50 godina i vidite, kako nam dobro ide! 😦

Zero Energy Buildings

“Nulta energetska kuća” (Zero energy building, ZEB) koristi pasivne sustave štednje energije (izolacija, insolacija) i aktivne sustave obnovljivih izvora, tako da tijekom godine ne potroši više energiije nego što proizvede. Niz tehnologija sintetiziranih u jedinstvenom dizajnu. (U projektima EU, dozvoljava se određena margina, pa se govori o “gotovo nultoj energetskoj kući”, nZEB; vidi: http://www.nezeh.eu/nezeh/what_is_a_nearly_zeroenergy_building.html). Stotine takvih zgrada, koje kombiniraju raznolike tehnologije, danas se istražuju kao pilot projekti.

Ključnu ulogu za razvoj tržišta ima regulativa, kao što je Direktiva EU o energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) i kalifornijski “Title 24 building Code”. Golemo tržište je i energetska obnova postojećih zgrada.

Tvrtka za analizu globalnih tržišta Navigant Research predviđa da će se tržište razvijati sporo, ali da će globalni prihod industrije porasti sa 629 milijuna USD 2014. godine na 1.400 milijardi USD do 2035.. Njihov izvještaj analizira šest kategorija proizvoda i usluga: osvjetljenje, zidovi i krov, ostakljenje, grijanje, ventialacija i air conditioning.

Studija je namijenjena potencijalnim ulagačima koji žele na tom području zaraditi, pa treba platiti 4.400 USD za čitanje.

Za razliku od spomenutih istraživanja organskih fotonaponskih ćelija i grafena, Hrvatska ima istraživače koji se ovim temama bave: Hrvatska solarna kuća, sudjelovanje u programu EU Pass-net, Forumi održive gradnje; još u prvoj polovici 1990-ih projekt “Hrvatska energetska kuća”.

Aktualna vlada je pak neke mjere i projekte, poput obaveznog energetskog certificiranja zgrada i energetske obnove javnih zgrada, uvela aljkavo, uglavnom samo zato jer oni birokrati iz Brisla oko toga gnjave. Vidi članak Energetsko certificiranje zgrada: dobro za sve!

Spomenuta Direktiva EU o energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) zahtijeva da od 2020. g. sve nove zgrade budu nZEB. Postoje brojne aktivnosti da bi se taj cilj postigao. Jedna od inicijativa EU koja je u tijeku (2014.-2016.), u okviru programa Inteligentna energija za Europu (IEE), je “Gotovo nula energetski hoteli” (http://www.nezeh.eu/neZEH). Informacija na hrvatskom (pdf, 4 stranice): http://www.nezeh.eu/assets/media/PDF/D737.3b_Project_leaflet_%28Web%29_HR.pdf

Član konzorcija iz Hrvatske je Energetski institut “Hrvoje Požar”. Bit će realizirano 14 pilot-projekata u postojećim hotelima u sedam zemalja, među njima i u Hrvatskoj. Hoteli koji su zainteresirani mogu se prijaviti na: http://www.eihp.hr/hrvatski/detaljnije.php?Tip=vijest&id=2680

E sad, naravno, ako je prihvaćena strategija svaku industriju u lijepoj našoj zatrti – onda ništa. Možemo i bez znanosti i tehnologije. I s onoliko obrazovanja koliko trebarju konobari, bauštelci i blagajnice (dok ih ne zamjene roboti).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, obnovljivi izvori, Razno, znanost i obrazovanje. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s