Visoke i niske tehnologije u istom smjeru

Dvije današnje vijesti.

Birghingham- procesiranje mulja iz kanalizacijeBatteries included: A solar cell that stores its own power

Isprekidanost sunca i vjetra kao izvora energije stvara probleme u električnoj mreži. Kad dosebnu visok postotak u instaliranim kapacitetima, javlja se potreba za skladištenjem.

A što, ako možemo imati i proizvodnju i skladištenje energije u jednom hibridnom uređaju!? Istraživači sa Ohio State University tvrde da su upravo to postigli.

Načelna konstrukcija: u solarnom panelu su rupice, kroz koje ulazi zrak i dolazi dobaterije. Posebni proces omogućava prijenos elektrona između solarnih panela i baterijske elektrode. Unutar uređaja, svjetlost i kisik omogućavaju kemijske reakcije koje pune bateriju.

Uvijek kod ovakvih vijesti treba imati na umu da je to tek istraživanje. Daleko je još od industrijske primjene. Ali ovakvih vijesti ima svakodnevno. Dalja bitna poboljšanja tehnologije, kako solarnih panela tako i baterija, možemo sa sigurnošću očekivati.

People In England Are Harnessing The ‘Power Locked In Poo’ To Fuel Their Homes

Prethodni tekst je bio o visokoj tehnologiji. Ovaj je, hm, o niskoj… 😛 Ali glavno je da funkcionira, zar ne?

Reakcija tipičnog hrvatskog političara, biznismena ili inženjera: prezrivo podignute usnice i ubojita kritika: “Znate, to je preskupo.” Ajmo dalje za iste pere, samo budale ulažu u istraživanje i razvoj, “cirkularna ekonomija” i spriječavanje klimatskih promjena su fraze za raju… Pa svima je jelte jasno, da je bolje kupovati plin od Rusije slijedećih 100 godeina, nego se zajebavat s govnima!

Naslov je izabran tako, da provocira, ali radi se o poznatoj tehnologiji proizvodnje metana (najjednostavniji ugljikovodik, osnovni sastojak prirodnoga plina) iz organskoga otpada.

Aneorobnom digestijom iz organskog otpada (ljudskog i stočnbog izmeta idr.) izdvaja se bioplin, koji sadraži veliki postotak ugljičnoga dioksida, pa u originalnom obliku nije pogodan za transport ili pokretanje plinske turbine.

Izdvajanjem ugljičnoga dioksada, ostaje biometan. On se može koristiti za uobičajene svrhe: grijanje, pokretanje plinskog automobila, proizvodnju električne energije.

Gradski oci Zagreba naravno ne zamaraju se takvim glupostima. Kad bi netko to ozbiljno shvatio, mogao bi čak doći na skaradnu ideju da nam spalionica komunalnog otpada nije potrebna, jer jedan od “jakih” argumenata jest, da mulj iz pročistaća otpadnih voda treba spaliti.

Gotovo je neutralan u pogledu emisije stakleničkih plinova, jer bi se ugljični dioksid ionako izdvajao prirodnim procesima raspadanja.

Dodajmo još neke novosti, tijekom posljednjih mjesec dana:

Efficiently harvesting hydrogen fuel from Sun using Earth-abundant materials

Još jedan izvještaj o istraživanjima kojima je cilj unaprijediti proizvodnju vodika korištenjem solarne energije. Ključnu ulogu za povećanje učinkovitosti procesa imaju katalizatori, a pritom se nastoji zaobići potreba korištenja elemenata iz grupe “rijetkih zemalja”. Treba imati na umu da su sve ovakve vijesti o istraživanjima i daleko od komercijalne primjene.

Vodik bi u budućoj energetici mogao imati važnu ulogu (i od njega proizveden metanol), jer se lako transportira (npr. cijevima današnjih plinovoda kad se rezerve jednog dana iscrpe), može se skladištiti i time rješava problem isprekidanosti proizvodnje iz energije vjetra i sunca, te se koristi kao gorivo za toplotu i mehaničku energiju u gorivim ćelijama. Zato se 1990-ih pojavila kovanica “vodikova ekonomija”.

Međutim, postoje i druge mogućnosti koje se istražuju i razvijaju, pa masovno korištenje vodika možda i neće biti potrebno.

First water-based nuclear battery can be used to generate electrical energy

Pojam “nuklearna baterija” ovdje nema veze s nuklearnim elektranama. Istraživači sa Sveučilišta Missourija razvili su bateriju, u kojoj se nalazi stroncij-90, izvor beta zraka koje ubrzavaju elektrokemijske procese. To bi moglo dovesti do učinkovitijih automobilskih baterija.

Zero energy at zero cost: industrialising the building sector

Nizozemska inicijativa Platform31 (http://www.platform31.nl/) razvila je metod “Energiesprong” (energetski skok) za “glancanje” postojećih zgrada tako da postanu nula-energetske. Sve se završi za tjedan dana, uz 30-godišnju garanciju za građevinske radove, bez subvencija, s novom kuhinjom i kupaonicom.

Projekt je startao 2010. godine uz potporu vlade, s troje zaposlenih i proračunom do 50 milijuna eura za pet godina. Danas ima 45 zaposlenih i radi s 27 stambenih zadruga i četiri velike građevinske kompanije na preobrazbi 111.000 kuća u Nizozemskoj, uz ukupnu investiciju od šest milijardi eura.

Stanari u društvenim stanovima, koje zasad obuhvaća program (ali se planiraju širiti i na privatnike), umjesto da plaćaju račune za energiju, plaćaju slični iznos korporaciji koja je vlasnik stana. Korporacija plaća građevinskim tvrtkama za obnovu zgrada, koje nakon toga imaju nulte troškove za energiju.

Građevinske tvrtke su za taj posao razvile “industrijaliziranu” proceduru, koja je troškovno visoko učinkovita. Važna razlika prema drugim procesima renoviranja je da se svi elementi koji su potrebni za uspješan prelaz na nula-energetsku kuću izvode zajednički, po jedinstvenom planu.

Na poveznici su detaljnija objašnjenja na engleskom. Brošura na nizozemskom (godišnji izvještaj za 2013.)

Future solar panels: Cheaper, more efficient

Konvencionalna fotonaponska tehnologija koristi velike, teške, neprozirne, tamne silicijske panele; to će se možda brzo promijeniti. U okviru projekta Europske unije X10D, istraživači, sa centrom na Sveučilištu Baskije, rade na razvoju novih, organskih materijala za poboljšane modele. To mogu biti polimeri, koji se mogu proizvesti u laboratoriji uz potencijalno znatno niže cijene nego silicij, koji se mora rudariti. Glavni tehnički problem jest kako pojedine ćelije, veličine oko šest kvadratnih centimetara, povezati tako da čine panel veće snage.

Pogledajte mrežno sjedište projekta, na kojem su objašnjena načela i ciljevi, te se objavljuju novosti.

Govorimo o tehnologiji staroj desetak godina kao “konvencionalnoj”! Čak i nove termoelektrane na ugljen imaju niz važnih tehničkih poboljšanja. Naša vlada pak ulaže ogromne napore u gradnju Plomin C po staroj tehnologiji. I staroj “filozofiji”: pa nismo valjda bedasti da ulažemo u nešto novo! Neka drugi riskiraju razvijajući nove tehnologije, a mi ćemo, pametni, kupiti gotove patente. Tako radimo zadnjih 50 godina i vidite, kako nam dobro ide! 😦

Onako usput, kad već gledamo novije vijesti, tvrtka iz Banja Luke zarađje na vjetroelektranama u Francduskoj:

Eko Energija instalirala dva vjetroagregata u Normandiji, Francuskoj

Portal vjetroelektrane.com objavio je 8. rujna:

Početkom rujna, tvrtka Eko Energija d.o.o. iz Banja Luke je implementirala novi projekt u Francuskoj, točnije u okolini grada Saint-Lo, u regiji Normandija koja je zbog blizine oceana jako bogata vjetrom.

Projekt koji je trajao četiri mjeseca obuhvatio je potpuni remont dva vjetroagregata tipa „Micon M530“ pojedinačne snage 250kW, te transport i instalaciju istih na lokaciji udaljenoj dvadesetak kilometara od obale Atlanskog oceana. Naručitelj je tvrtka „Monteole“ sa sjedištem u mjestu La Chapelle-en-Juger, koja je za cjelokupan projekt izdvojila 450.000 €, dok će naknadno biti definirani detalji oko ugovora o održavanju vjetroagregata.

Osim ovog projekta, u toku je remont desetak vjetroagregata za Talijansko tržište, koje bi prema planu trebalo instalirati tokom iduća tri mjeseca. Usporedno sa time također se aktivno radi na razvoju i planiranju proizvodnje novih vjetroagregata sa oznakom „Made in BiH“, koji će svjetlo dana ugledati sljedeće godine, tvrde iz Eko Energije.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Crtica | Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s