Tjedni pregled 13.-19. listopada 2014.

Na facebook stranici “Ekološka ekonomija” objavljujemo kraće članke. Uobičajen format članka je jedna poveznica, koja se odnosi na aktualnu vijest, uz kratak prikaz o čemu se radi, te kraći ili dulji komentar u kojem su date dodatne informacije, poveznice i prikazi konteksta – ono što se u novinarstvu naziva “u pozadini vijesti”.

Prosvjedn protiv NE u Francuskoj

Prenosimo ovdje, kao jedan tekst, članke koji su objavljen od ponedjeljka 13. do nedjelje 19. listopada. Objavljeno je devet članaka. Naveden je datum objave, te numeracija, koja ide tijekom mjeseca. Članci su poredani od najnovijeg ka ranijima.

Kratki sadržaj:

  • 19.10.: Suradnja Rusije i Kine u obnovljivim izvorima energije, i šire.
  • 17.10.: Ekonomika nuklearne energije
  • 17.10.: Političko-ekonomska bitka oko fotonaponskih elektrana u SAD
  • 17.10.: Kompanija “Locheed Martin” najavljuje prototip kompaktnog fuzijskog reaktora za pet godina.
  • 14.10.: Prototip solarne toplane u Badnjevcu (Srbija)
  • 14.10.: Inženjerski i eknomski pristup obnovljivima
  • 13.10.: Nova švedska vlada najavljuje odustajanje od nuklearne i rast obnovljivih
  • 13.10.: Globalne godišnje investicije u energetsku učinkovitost iznose 310 milijardi USD.
  • 13.10.: Francuska nacionalna skupština prihvatila znatno smanjivanje nuklearnih, rast obnovljivih i mjere smanjivanja potrošnje energije.

19. listopada 2014. (2014-10-40)

Putin Strengthening China-Russia Ties for Renewable Energy Development

Rusija je ušla u otvoreni konflikt s Europskom unijom i SAD oko Ukrajine. Koriasti svoju moć kao veliki izvoznik prirodnoga plina, a također i nafte i ugljena. To je međutim oružje ograničenoga dometa, ako nema zaleđe trajne šire ekonomske moći, što su iskusile zemlje OPEC-a prije 30-ak godina, kad je naglom rastu cijena nafte 1979. slijedio nagli pad sredinom 1980-ih.

Jedan od ključnih strateških smjerova Rusije je jačanje veza s rastućom velesilom Kinom. (Vidi na blogu članak “BRICS ruši svjetski monopol dolara?”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/07/16/brics-rusi-svjetski-monopol-dolara/ ).

Kina je posljednjih godina svjetski lider u rastu korištenja obnovljivih izvora energije, dok je Rusija to područje dosad zanemarivala. Sada je i Rusija počela poticati razvoj, s ciljem da udio obnovljivih u proizvodnji električne energije poveća sa sadašnjih 0,8% na 2,5% do 2020. godine. u tome dogovaraju suradnju s kineskim poduzećima.

Kako će se slijedećih godina i desetljeća odigravati ta geopolitička i svjetsko-ekonomska igra, teško je predvidjeti. Neki ruski analitičari se boje da bi se Rusija mogla naći u dugoročno podređenom položaju prema Kini uz hladne odnose prema puno bližoj EU, zbog interesa trenutne politike.

17. listopada 2014. (2014-10-39)

Ekonomika nuklearne energije: problemi su danas isti kao prije 40 godina

Pregledni tekst na našem blogu. Mnoge poveznice, s dotjeranim i dopunjenim komentarima, kao i nove informacije. Osnovni naglasci:

* Francuska potvrdila plan drastično smanjenja nuklearne energije i intenzivnog razvoja obnovljivih i smanjivanja potreba.
* Bilješka o filozofiji energetike
* Velike nade 1950-ih, naglo opadanje 1980-ih
* Nasuprot očekivanome kod tehnologija koja sazrijeva i industrije koja se širi, troškovi gradnje i rada stalno su rasli.
* Zasad nema “nuklerne renesanse” u SAD
* U svijetu je u pogonu 388 reaktora, 50 manje od maksimuma 2002..
* U gradnjije 67 reaktora, od toga 2/3 u tri zemlje: Kina, Indija i Rusija. Od toga, u gradnji 49 reaktora preokoračeni su rokovi.
* Financijski kapital ne vjeruje u nuklearnu energiju: nemoguće je privući investitore bez obilnih državnih potpora.
* Investicijska banka Citigroup: nuklearna se ekonomski ne može takmičiti s obnovljivima.
* Za novu NE Hinkley Point C u UK, vlada garantira otkupnu cijenu, tijekom 35 godina, veću nego što se danas dane za velike solarne elektrane, i dvaput veću nego za vjetroelektrane na kopnu.
* Troškovi za dekomisiju postojećih britanskih nuklearnih postrojenja protegnut će se kroz 120 godina i iznositi ukupno 110 milijardi funti.
* Nuklearna fuzija: prvi kilovati tek oko 2040. g..

17. listopada 2014. (2014-10-38)

Solar power is growing so fast that older energy companies are trying to stop it

Još jedan tekst o političko-ekonomskoj borbi oko fotonaponskih sustava u SAD. Kao što smo više puta pisali, mnoga elektroprivredne poduzeća (utilities) nastoje političkim sredstvima spriječiti širenje konkurencije, i održati model teritorijalnog monopola koji postoji više od sto godina. U članku se spominje Studija Edison Electric Institute iz siječnja 2013., o kojoj smo pisali, te nedavna studija Lawrence Berkeley National Laboratory, o kojoj smo također pisali. (vidi i tekst na blogu: “Obnovljivi izvori energije: Budućnost je sada!”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/09/29/obnovljivi-izvori-energije-buducnost-je-sada/ ). Članak daje detaljni prikaz situacije, procjena trendova, aktualnih debata i političkih borbi.

Komentar na istu temu:While the Use of Renewables Grows, is Net-Metering in Danger?

Because of the aggressive implementation of distributed generation, a recent Washington Examiner article noted that there are now proposals in 20 states to consider either scaling back or eliminating net-metering laws. Those proposals, as also noted by Vox, are creating odd political dynamics. While the conservative American Legislative Exchange Council has drafted model legislation to pare back solar subsidies, arguing that continued increased rooftop solar installations will cause utilities to raise rates on those without rooftop solar installations, other conservatives (including some Tea Party groups) oppose efforts by government to restrict rooftop solar or impose new fees or taxes on it.

17. listopada 2014. (2014-10-37)

Lockheed Martin Pursuing Compact Nuclear Fusion Reactor Concept

Kompanija Lockheed Martin objavila je da radi na projektu kompaktnog fuzijskog reaktora (CFR) i da bi prototip mogao biti dovršen za pet godina, a za deset godina i demonstracijsko postrojenje priključeno na mrežu. To je brže, nego što najavljuje europski istraživački centar ITER, koji spominjemo u članku na blogu, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/10/14/ekonomika-nuklearne-energije-problemi-su-danas-isti-kao-prije-40-godina/ ).

Prema najavama (širi prikaz i komentar: http://thinkprogress.org/climate/2014/10/15/3580379/fusion-power-lockheed-martin-cfr/ ), reaktor snage 100 MW trebao bi biti toliko malen da ga se može prevoziti u kamionu.

LM se bavi prvenstveno oružjem i avionima. Zapošljava 113.000 ljudi i prošle godine je imala 45 milijardi USD prihoda.

14. listopada 2014. (2014-10-36)

PREDSTAVLJAMO Prototip solarne toplane u Badnjevcu

Prof.dr. Vladan Petrović izradio je prototip solarne toplane (koncentracijski solarni sustav sa spremnikom topline) u Badnjevcu kod Kragujevca. Srpski mediji povremeno pišu kako nudi “besplatnu struju”, što naravno nije točno.

Radi se o razvoju tehnologije, koja je u posljednjih desetak godina u drugom planu zbog spektakularnog razvoja fotonaponskih sustava, dok su cijene CSP ostale visoke. U budućnosti, međutim, moguć je njihov znatniji razvoj. Prednost je, da visoka temperatura omogućuje pohranu energije u nekom fluidu i time rad toplane odnosno elektrane i kad sunca nema. (Vidi članak na našem blogu iz svibnja 2013: “Koncentracijske solarne elektrane: vijesti iz Kalifornije, Saudijske Arabije, Indije i Australije”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/05/08/koncentracijske-solarne-elektrane-vijesti-iz-kalifornije-saudijske-arabije-indije-i-australije/ )

Na ovoj je poveznici, na mrežnom sjedištu energetskiportal.rs, detaljniji prikaz projekta. Glavna Petrovićeva inovacija, prema prikazu, u sustavu čuvanja toplote, prema prikazu, nije u koncentratoru nego sustavu pohrane toplote.

14. listopada 2014. (2014-10-35)

Inženjerski i ekonomski pristup obnovljivima

Komentar u jednoj diskusiji, koja je s opće ekonomije prešla na ekonomiku obnovljivih izvora energije. Može biti zanimljiv za razjašnjenje nekih osnovnih pojmova.

(…) Ti si spomenuo da postoji tržište električne energije, a ja sam napomenuo, da upravo u tome jest poanta, da to tržište postoji zahvaljujući državnoj regulativi. (…)

E sad, kad se radi o “kućnim” fotonaponskim sustavima, reda veličine kilovata, inženjerski gledano, postoji bitna razlika prema “utility scale”. “Inžinjerski pristup” ne može se svesti na navedenu trivijalnost. A onda postoji i velika ekonomska razlika.

Eletrane koje su “utility scale”, tj. svoju proizvodnju predaju prijenosnoj ili distributivnoj mreži, konkuriraju jedna drugoj. Gledamo za razne elektrane LCOE i druge ekonomske pokazatelje.

Ali, ako pojedini potrošač razmišlja da postavi malu elektranu, čija će se proizvodnja trošiti na mjestu proizvodnje ili neposrednoj blizini, on ne uspoređuje investiciju i LCOE s onom utility-scale elektrane. On uspoređuje s cijenom, koju plaća lokalnoj utility za struju iz mreže. Razina, kad su LCOE jednake, naziva se “grid parity”.

To je dakle bitno drugačija kategorija, I upravo tu dolazi do dramatične promjene (…)

Sad se pojavljuje ne samo individualna proizvodnja na mjestu potrošnje, koja smanjuje potrebu za strujom iz mreže pa ugrožava prihode utilities, nego i mogućnost gradnje mikromreža, koje uništavaju dosadašnji tehnički monopol elektrodistributivnih područja. I sad utilities nastoje svojim utjecajima na vlade to spriječiti.

Njihovu nervozu u SAD prouzročila je studija koju je napravio Edison Electric Institute u siječnju 2013.: Disruptive Challenges: Financial Implications and Strategic Responses to a Changing Retail Electric Business.

Inžinjerski i ekonomski pristup su komplementarni i ne mogu se svesti na trivijalnosti.

13. listopada 2014. (2014-10-34)

Sweden faces future without nuclear

Nedavni parlamentarni izbori u Švedskoj donijeli su pobjedu ljevici, pa je formirana vlada socijaldemokrata i zelenih. Prema koalicijskom ugovoru, bit će osnovano energetsko povjerenstvo s ciljem postizanja elektroenergetskog sustava zasnovanog 100% na obnovljivima; koalicijski se partneri ne slažu o brzini postizanja toga cilja. To bi značilo zatvaranje deset postojećih nuklearnih reaktora bez gradnje zamjenskih, suprotno odluci prethodne vlade desnoga centra iz 2009.. Državna tvrtka Vattenfall zaustavila je planove za gradnju jednog zamjenskog reaktora.

Švedska proizvodi i troši po stanovniku znatno više električne energije od europskoga prosjeka. Godine 2012. proizvela je 153 TWh (milijardi kilovatsati), od toga 66 u hidroelektranama, 60 u nuklearnim i 17 milijardi u elektranama na druge obnovljive izvore. Posljednja brojka vrlo brzo raste posljednjih godina, a odnosi se ponajviše na korištenje biomase i vjetra. Prema najavi nove vlade, znatnije će se poticati i pučinske vjetroelektrane i solarna energija. Tako bi se do 2020. iz ostalih obnovljivih trebalo dobivati 30 TWh.

13. listopada 2014. (2014-10-33)

Global energy efficiency market in 2012 estimated at US$310bn

Prije nekoliko dana pisali smo da je Međunarodna energetska agencija (IEA) objavila izvještaj o tržištu proizvoda i usluga vezanih za energetsku učinkovitost u zemljama članicama Agencije, koje čini većina ćlanica OECD (http://www.iea.org/W/bookshop/463-Energy_Efficiency_Market_Report_2014). Evo još nekih podataka.

Ukupne investicije u energetsku učinkovitost u 2011. godini procijenjene su između 310 i 360 milijardi USD. Izbjegnuta potražnja za energijom, koja je postignuta povećanjem učinkovitosti, veća je od ukupne potrošnje energije iz fosilnih goriva u tim zemljama. Ukupna potrošnja energije je danas 60% manja, nego što bi bila da nije bilo poboljšanja učinkovitosti u posljednjih 40 godina.

Investicije u učinkovitost su oko polovice investicija u naftu i plin, te su veće od investicija u obnovljivu energiju, kao i od investicija u termoelektrane.

Do godine 2011, u 11 zemalja članica IEA postignut je kumulativni nivo ušteđene energije od 1,337 milijardi tona ekvivalentne nate, što je više od ukupne potrošnje svih energenata u Europskoj uniji. Da nije bilo mjera poticanja učinkovitosti od 2001., ukupna finalna potrošnja energije 2011. godine bila bi za 218 milijuna tona ekvivalentne nafte veća.

13. listopada 2014. (2014-10-32)

France commits to cut nuclear share in power mix to 50% by 2025

Francuska Nacionalna skupština prihvatila je prvi članak zakona o energetskoj tranziciji, koji određuje da će se udio nuklearne u proizvodnji električne energije smanjiti sa 75% na 50% do 2025..

Nadalje, ukupna potrošnja energije treba se prepoloviti između 2012.. i 2050. godine. Emisije stakleničkih plinova trebaju se smanjiti za 40% do godine do 2030. u odnosu na 1990.. Obnovljivi izvori trebaju dostići 32% finalne potrošnje energije do 2030..

Očekuje se da će novo zakonodavstvo o energetskoj tranziciji, ukljućujući mjere za zgradarstvo, promet i recikliranje otpada, biti izglasano sutra (14. listopada). Ovim se ozakonjuju prijedlozi vlade, o kojima smo pisali na blogu, u članku “Francuska energetska tranzicija” 20. lipnja, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/06/30/francuska-energetska-tranzicija-nuklearke-out-obnovljivi-in/ .

Istovremeno je definitivno odbačen prijedlog ekološkog poreza na teške kamione, koji je prvobitno trebao biti uveden u srpnju 2013.. Takozvana “tranzitna pristojba”, koja ga je trebala zamijeniti, odgođena je za slijedeću godinu.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, elektrika, energetika, nuklearna energija, obnovljivi izvori, politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s