Električna energija iz solarne elektrane za 39 lipa kilovatsat!

Saudijska Arabija planira razvoj nuklearnih i solarnih elektrana, da bi zadovoljila brzorastuću potrošnju električne energije, uz smanjenje korištenja nafte za tu svrhu, jer je isplativije naftu izvoziti. Napravljeni su planovi gradnje 17 GW nuklearnih i 41 GW solarnih elektrana (te 13 GW vjetra).

Saudijska Arabija solar - 4xSad je vlada objavila da je predviđeni rok realizacije produljen sa 2032. godine na 2040.. Glavni razlog su visoki tehnički izazovi, kao što je nodostatak vode za hlađenje reaktora i teški uvjeti u pustinji za solarne (brze promjene temperature, pješćane oluje). Možda to ima veze i s aktualnim padom cijena nafte.

To međutim ne znači da odustaju od solarne energije. Naprotiv: u posljednja dva tjedna stigle su zapanjujuće vijesti o znatnom padu cijena.

Saudi power giant sees solar taking on base load fossil fuels

Saudijska elektroenergetska kompanija ACWA Power prošlog je tjedna pobijedila na natječaju za gradnju solarne farme od 200 MW u Dubaiu, uz zapanjujuću cijenu od samo 5,84 centa (39 lipa) po kilovatsatu tijekom 25 godina. To je 2/3 cijene proizvodnje u elektranama na plin u tom dijelu svijeta [I u Hrvatskoj otprilike toliko].

Tjedan prije toga, ACWA Power je dobila ugovor za gradnju solarne termoelektrane u Južnoj Africi, snage 100 MW (solarni toranj sa spremnikom energije s otopljenim solima). Ta je tehnologija iskušana u elektrani, koja je izgrađena u Nevadi (elektrana Crescent Dunes, snage 110 MW, priključena na mrežu u veljači 2014.). Cijena će biti oko 15 c/kWh tijekom 25 godina (malo više od garantirane otkupne cijene za planiranu NE Hinkley Point C u UK).

ACWA Power upravlja s 15.000 MW elektrana i vrijedi 25 milijardi USD. Na svom mrežnom sjedištu navode da im je cilj to udvostručiti u slijedećih pet godina, a od toga da pet posto (1.500 MW) bude u obnovljivima.

Pady Padmanathan, generalni direktor kompanije, kaže da troškovi solarnih tehnologija padaju tako brzo da će u slijedećih nekoliko godina kombinacija fotonaponskih elektrana i solarnih tornjeva sa skladištenjem energije u otopljenim solima biti, kao temeljna elektrana, konkurentna elektranama na fosilna goriva. (O koncentracijskim solarnim elektranama vidi članak iz svibnja 2013., gdje spominjemo i SA.)

Konkurentske tvrtke dovode u sumnju opravdanost ovako niske cijene (možda imputirajući damping). Padmanathan kaže da će ostvariti povrat sredstava, te da očekuje da će prosječna cijena proizvodnje u solarnim fotonaponskim elektranama (LCOE) u slijedećih pet godina pasti na 4 c/kWh, a u solarnim termoelektranama na 9 c/kWh. U kombinaciji, bit će pouzdan izvor, koji zadovoljava varijacije potražnje tijekom dana i noći, jeftiniji od elektrana na ugljen i plin, bez nesigurnosti zbog varijacija cijena goriva, i naravno ekološki povoljniji.

Padmanathan kaže da njegova tvrtka očekuje da će u slijedećih 20 godina izgraditi 140.000 MW elektrana u području srednjeg istoka i sjeverne Afrike (MENA), od ćega će više od pola biti solarne.

Naravno, uvjeti u tom dijelu svijeta, gdje ima obilje sunca i puste zemlje, povoljniji su nego u područjima puno napučenijim ili udaljenijim od ekvatora.

Adnana Amin, generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IREA), rekao je da su iskoraci koje je postigla ACWA Power seizmički događaj za globalno tržište. Amin kaže da europske kompanije mogu postići jednako smanjenje troškova, ali trebaju promijeniti svoje obrasce razmišljanja. One rade na tržištima koji imaju viškove kapaciteta, a trebaju se strukturirati tako da odgovore na izazove izranjajućih tržišta, gdje potražnja brzo raste.

Uspjeh saudijske kompanije, kaže Amin, pokazatelj je fundamentalne transformacije koja se događa na energetskim tržištima. Intenzivna diskusija koja je u tijeku u vodećim financijskim krugovima mogla bi dovesti do novih seizmičkih događaja.

Istovremeno, zbog pada cijena nafte mnogi projekti istraživanja i eksploatacije nafte postaju neekonomični.

Niska cijena koju je ACWA mogla ponuditi omogućena je niskom cijenom kapitala od samo četiri posto. Kako ulaganja u klasične elektrane postaju rizičnija, kapital će tražiti nova područja ulaganja, pa Padmanathan očekuje da će cijene i dalje padati.

ACWA je investirala i u druge solarne termalne projekte: još jedan u Južnoj Africi i tri u Maroku. Padmanathan kaže da su izvukli pouke iz iskustava Nijemaca i Španjolaca, koji su započeli razvoj solarni TE. Očekuje da će kroz deset godina biti jasno da su godine 2014.-2015. točka preokreta (tipping point).

U mnogim dijelovima svijeta radi se na razvoju solarnih elektrana u pustinjskim predjelima. U rujnu 2014. je u Riadu održana međunarodna Desert Solar Conference. “PV Magazine” je u kolovozu 2014. objavio članak Saudi PV LCOE between $70 and $90/MWh. Cijena između sedam i devet centi po kilovatsatu odnosila se na planirane fotonaponske elektrane na području SA.

Na tim planovima za korištenje pustinja radi Industrijska inicijativa “Desertec”, u kojoj najveću ulogu ima Njemačka, a sjedište je u Maroku. U studenome 2014. je u Berlinu održan Peti Arapsko-njemački energetski forum.

Kazahastan je zainteresiran za te planove, pa je prošle godine sklopio ugovor o suradnji s Kataroskom kompanijom “Qatar Solar Energy”.

Indija također planira znatnu gradnju solarnih i vjetroelektrana u pustinjskim predjelima na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Nedavno je Indiju posjetio ruski predsjednik Vladimir Putin, a ovog tjedna u posjet dolazi američki predsjednik Barack Obama; suradnja na razvoju obnovljivih bit će jedna od glavnih tema (India: Mody calls for paradigm shift on climate).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s