Golfska struja se usporava, a u Floridi je zabranjeno spominjati klimatske promjene

Usporavanje Golfske struje može imati ozbiljne posljedice za klimu u zapadnoj, sjevernoj i srednjoj Europi. Globalno zatopljenje i dizanje morske razine može imati ozbiljne posljedice za Floridu. Ipak, postoje oni koji i dalje negiraju klimatske promjene, pa čak zabranjuju da se o njima govori.

Morsek struje- svjetski sustav

Gulf Stream system: Atlantic Ocean overturning, responsible for mild climate in northwestern Europe, is slowing

Sustav morskih struja u sjevernom Atlantiku (Atlantic Meridional Overturning Circulation; Golfska struja) je najvažniji sustav transporta toplote na Zemlji. Topla voda površinom ide prema sjeveroistoku, tu se hladi i spušta na dno, te kao hladna struja vraća prema ekvatoru. Zbog toga je klima u zapadnoj i sjevernoj Europi toplija nego u drugim dijelovima svijeta na tim zemljopisnim širinama. [Na širinama Velike Britanije s druge strane Atlantskog oceana je Labrador, koji je ledena pustinja.]

Članak Exceptional twentieth-century slowdown in Atlantic Ocean overturning circulation objavljen u časopisu “Nature Climate Change”, navodi da niz promatranja sugerira da je u posljednjem desetljeću sustav struja bio slabiji nego ikad ranije u posljednjem stoljeću ili ćak tisućljeću.

Najnovija studija suprutna je ranijoj studiji NASA-e, po kojoj nije zapaženo usporavanje (NASA Study Finds Atlantic ‘Conveyor Belt’ Not Slowing).

Glavni uzrok moglo bi biti ubrzano topljenje grenlandskog ledenog pokrova, zbog čega velike količine slatke vode dospijevaju u more, na površinu. Slatka voda ima manju gustoću od slane, pa se usporava tonjenje ohlađene vode i time usporava cijeli sustav. Tako, uz globalno zagrijavanje, u Sjevernom Atlantiku dolazi do lokalnog zahlađivanja. Opaženi učinak je veći nego što predviđa većina računalnih simulacija.

Ako se dostigne točka preokreta (tipping point) u slabljenju struje, ona bi se mogla i potpuno zaustaviti. Posljednji izvještaj IPCC procjenjuje vjerojatnost da se to desi do kraja ovog stoljeća na 10%. Novi podaci indiciraju da bi rizik mogao biti veći.

Povećanje temperature na kraju posljednjega ledenoga doba, prije nekih 12.000 godina, dovelo je do toga da se Atlanska petlja zaustavi, te je trebalo nekih 1.500 godina da se obnovi. To je dovelo do toga da je ledeno doba u sjevernom dijelu Europe potrajalo dulje. Stalni ledeni pokrov pokrivao je tada cijelu Skandinaviju i Baltik. Danas se ne očekuju tako drastične promjene, ali mogle bi biti vrlo neugodne.

Istovremeno, kako klima na sjevernim obalama Sredozemlja postaje toplija, povećala bi se temperaturna razlika na relativno uskom području poluotoka kojeg nazivamo Europom, s daljim negativnim klimatskim posljedicama.

Mark Carney defends Bank of England over climate change study

Je li Bank of England nasjela zelenim paničarima? 😛

Klimatske promjene su jedan od najvećih rizika s kojim se susreću osiguravateljske kuće, rekao je guverner Bank of England, u govoru u Gornjem domu Parlamenta, nakon što je bivši konzervativni kancelar odbacio studiju kao “šuplje zelene fraze”.

Nedavno je Paul Fischer, jedan od najviših dužnosnika Banke, upozorio osiguravatelje da je rizično investirati u fosilna goriva, jer vrijednost može kolapsirati ako budu poduzete akcije za smanjivanje emisija stakleničkih plinova, koje preporučaju znanstvenici.

Češće oluje, toplija ljeta i povećanje poplava dovele su do toga da osiguravateljske kuće godišnje gube 133 milijarde funti, što je četverostruko više nego prije 30 godina.

a href=”https://www.youtube.com/watch?v=5hMCevgPGjY” target=”_blank”>Evidence of Gov. Rick Scott’s ban on “climate change” (video)

Kako govoriti o klimatskim promjenama a da se ne spomene sintagma “klimatske promjene” 😛

Kako uvjeriti federalnu vladu da ti da pare, objašnjavajući da zadovoljavaš uvjet da imaš plan borbe protiv klimatskih promjena, iako ne želiš čak ni spomenuti riječi “klimatske promjene”. 😀

O čemu se naime radi?

It’s ‘Orwellian’: Florida Scientists Respond To Report That State Agency Banned ‘Climate Change’

Ove nedjelje, floridski Centar za istraživačko novinarstvo (Florida Center for Investigative Reporting, FCIR) objavio je izvještaj da je Ministarstvo zaštite okoliša države Floride (Department of Environmental Protection, DEP) od godine 2011. zabranilo svojim zaposlenicima da u službenoj komunikaciji koriste riječi “klimatske promjene i “globalno zagrijavanje”.

Florida je među državama u SAD među najosjetljivijima na klimatske promjene.

U ovom se članku navode dodatne potkrijepe da ta orvelijanska zabrana stvarno (iako “neslužbeno”) postoji. DEP i ured guvernera to poriču.

O istoj temi piše i Reuters.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u klimatske promjene. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s