Energetski ugovori Rusije i Kine, te Europske unije i Maroka

Dvije današnje vijesti.

hina’s CNPC signs a new gas supply agreement with Russian Gazprom

Rusko-kineski plinovodiKina i Rusija pojačavaju suradnju u oblasti energetike, osobito u dugoročnim isporukama prirodnoga plina iz Rusije u Kinu. Također o zajedničkoj gradnji hidroelektrana u pograničnim područjima Rusije, koje bi isporučivale većinu proizvodnje u Kinu.

Rusija ima geostrateški interes razvijati novo tržište, jer EU intenzivno radi na dugoročnom bitnom smanjivanju od uvoza plina iz Rusije, razvojem drugih izvora opskrbe i smanjivanjem potrošnje razvojem obnovljivih izvora i racionalne potrošnje. EU i SAD onemogućili su gradnju plinovoda “Južni tok” kojim bi se zaobišla Ukrajina za transport ruskog plina u Srednju Europu. Tek treba vidjeti ćšto će biti s planom gradnje plinovota preko Crnog mora, Turske, Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije.

Kina ima interes smanjivati udio ugljena u svojem energetskom miksu (prošle godine je smanjila potrošnju ugljena za 2,9%), te osigurati druge izvore za povećanje potrošnje energije.

European Union and Morocco signed cooperation agreements

EU- Sjev Afrika HVDC interconections for CSPEuropska unija i Maroko potpisali su tri ugovora o suradnji na području energetike: prirodni plin, regionalno tržište električnom energijom te suradnja na razvoju obnovljivih i energetske učinkovitosti.

EU je zainteresirana za razvoj trgovine prirodnim plinom na Mediteranu i uvoz u Europu, kao i za povezivanje elektroenergetskih sustava i slobodne trgovine električnom energijom [u okviru zone EUMENA – Europa, Srednji Istok i Sjeverna Afrika].

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovor vrijedan 43 milijuna eura o financiranju treće faze koncentracijske solarne elektrane (CPS) Ouarzazate, snage 100 do 150 MWe. To je jedan od projekata CPS u Maroku, snage ukupno 560 MW.

CPS su danas u drugom planu u odnosu na fotonaponske elektrane, zbog znatno većih troškova. Međutim, u budućnosti mogu imati znatnu ulogu u sustav zasnovanom većinom ili potpuno na obnovljivim izvorima, jer omogućavaju skladištenje energije u toplinskom spremniku. Vidi članak na blogu: Koncentracijske solarne elektrane: vijesti iz Kalifornije, Saudijske Arabije, Indije i Australije.

Maroko intenzivno sudjeluje u projektu razvoja korištenja solarne energije u pustinjama, “Desertec”, kojeg čine zaklada i industrijski konzorcij. Pustinje imaju mnogo solarne energije, ali su tehnički problemi znatni. Projekti CPS razvijaju se također u Indiji, Srednjoj Aziji idr..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, energetika, fosilni izvori, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s