Obnovljivi u Škotskoj: prvo 100%, a onda dalji razvoj

Škotska je zemlja slična Hrvatskoj po mnogim paramentrima: nešto je veća (20-30%) po površini, broju stanovnika i potrošnji električne energije. Ima velike rezerve fosilnih goriva, kao i velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali to sigurno nije bitan razlog, što ima mnogo veći BDP. Puno više i ozbiljnije, također, shvaća zaštitu okoliša i klimatske promjene.

The Exciting Changes Taking Place in Scotland’s Energy System

Škotska- obnovljivi rujan 2014

Na poveznici je članak jednog amerikanca, umirovljenika koji je ranije bio voditelj U.S. Department of Energy’s renewable energy electricity programs. Govori o aktualnostima iz škotske energetike.

U rujnu 2014., Škotska je uz 1.516 MW hidroelektrana (nešto manje od Hrvatske) imala instaliranih 4.921 MW kopnenih vjetroelektrana (14 puta više od Hrvatske), te druge obnovljive elektrane.

To je samo dio potencijala. Računa se da je ukupni potencijal vjetroelektrana (kopnenih i pučinskih) 36,5 GW, elektrana na plimu i oseku 7,5 GW i elektrana na morske valove 14 GW.

Prije dvije i pol godine pisali smo o namjeri škotske vlade da već 2020. godine proizvodi iz obnovljivih izvora isto onoliko električne energije, koliko troši. (Vidi: “Energetske strategije Australije i Škotske”, 22. studenoga 2012., https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/11/22/energetske-strategije-australije-i-skotske/ . Australija je nažalost posve promijenila smjer energetske strategije nakon izbora 2013., ali Škotska nastavlja istim smjerom.) Planiraju posve eliminirati fosilna goriva iz elektroenergetike do 2030., te također zatvoriti nuklearne elektrane.

To neće biti kraj. Škotska ima ulogu u zajedničkom planiranju obnovljive energetske budućnosti deset zemalja zapadne i sjeverne Europe (“North Sea Grid”). U osovini budućeg sustava bilo bi 150 GW pučinskih vjetroelektrana na Sjevernom moru, koje bi godišnje proizvodile otprilike dovoljno za zadovoljavanje svih potreba Njemačke.

Škotska se po toj orijentaciji, a to vrijedi i za Škotsku nacinalnu stranku koja je trijumfirala na izborima za parlament UK prošlog, četvrtka, bitno razlikuje od u UK vladajuće Konzervativne stranke. Eliminacija Liberalnih demokrata iz vlade mogla bi donijeti okretanje politike posve konzervativne vlade prema manjoj potpori “čistoj energetici” (vidi komentar na sajtu Financial Times: Beyond the election — the energy agenda for the new government).

Dodatak (srijeda, 13. svibnja 2015.):

Nastavak članka istoga autora na njegovom blogu: Financing the Growth of Renewable Energy in Scotland.

Izvori i načini financiranja jedno su od ključnih pitanja i moguća velika barijera za izranjajuće (emerging) tehnološke opcije. Financijska pitanja su od 1996. glavni fokus godišnjih sastanaka “Scottish Renewables”, reprezentativnog tijela škotske industrije obnovljih, koje okuplja više od 300 članica.

Škotski parlament je donio dva važna cilja: da 100% pokrije potrošnju električne energije proizvodnjom iz obnovljivih do 2020., te da postigne nultu emisiju ugljika iz svih elektrana do 2030..

Vlada je ponudila nekoliko financijskih programa potpore. U članku se detaljnije opisuje kako djeluju Scottish Government Community and Renewable Energy Scheme (CARES), Renewable Energy Investment Fund (REIF) i Home Energy Scotland.

[DISKLAJMER: Hrvatski čitatelji moraju imati na umu da se ovo nas ne tiče. Naša vlada na sreću ne baca novac na gluposti. Ona zna, da je puno pametnije plaćati strancima da izgrade elektranu, pa onda uvoziti ugljen iz Australije, nego se gnjaviti s našim domaćim vjetrom i suncem.]

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s