Ministrica energetike UK najavljuje solarnu revoluciju

Propast liberalnih demokrata na parlamentarnim izborima u UK 7. svibnja izazvala je zabrinutost među britanskim ekologistima i okolišarima (vidi npr.: Tory victory a huge blow to UK green energy industry, campaigners warn). Kao mlađi partner u koalicijskoj vladi, liberalni demokrati su držali sektor energetike i podupirali zelene ciljeve. Među konzervativcima, koji sami sastavljaju novu vladu, jake su anti-ekologističke struje.

Greens welcome Amber Rudd as new Energy Secretary

Solar revolution in UKU utorak, 12. svibnja, ekologisti su odahnuli, jer je za ministricu energetike i klimatskih promjena imenovana Amber Rudd, za koju se očeuje da će slijediti istu pro-obnovljivu agendu kao njen prethodnik Ed Davey. Ona je dosad bila pomoćnica ministra.

Najvažnija odluka koju će morati donijeti nova vlada, o kojoj se u predizbornoj kampanji malo raspravljalo, jest da li nastaviti s gradnjom nuklearne elektrane Hinkley Point C, u koju bi trebalo uložiti 24,5 milijardi funti, uz vladine garancije za kredite i garantiranu visoku cijenu otkupa tijekom 35 godina.

Nijedan nuklearni reaktor nije sagrađen u posljednjih 20 godina, a zbog isteka roka rada do 2025. trebalo bi biti zatvoreno 13 od postojećih 16 reaktora.

(Još jedan detaljni prikaz situacije nakon njenog imenovanja: UK Government Names Clean Energy Cabinet Members.)

Još milijuni krovnih FN elektrana

U intervjuu danom dva dana nakon imenovanja, nova ministrica je najavila da će poticati dalju “solarnu revoluciju”.

Energy secretary Amber Rudd plans to ‘unleash solar revolution’

Donedavna koalicijska vlada uvela je velikodušne mjere subvencija za ohrabrivanje kućanstava da instaliraju solarne panele. Rezultati su bili iznad očekivanja (prošle godine instalirano je 2.300 MW fotonaponskih sustava). Došlo je do pravosudne bitke zbog pokušaja da se smanje isplate.

(Tako je bilo i drugim zemljama koje su uvele mjere bez definiranja gornje godišnje granice, zbog toga što je pad cijena panela bio brži nego što se predviđalo, kad su određene garantirane otkupne cijene. Italija i Španjolska zapale su zbog toga u ozbiljne probleme, pa donosile pravno upitne zakone s retroaktivnim djelovanjem, dok je Njemačka vlada reagirala na vrijeme. ali oni koji su investirali u solarne ipak imaju znatno višu profitnu stopu od ulagača u vjetroelektrane.)

Paneli su instalirani na krovovima oko 640.000 kućanstava. Godišnje isplate su oko 800 milijuna funti, dvostruko više nego što je vlada planirala.

Kritičari kažu da poticaji pomažu bogatijim porodicama, dok svi plaćaju doprinos u računima za struju.

Nova ministrica kaže da bi još milijuni domova trebali imati solarne panele na krovovima, te da će nova vlada nastaviti s poticajima. Iako su smanjeni, kućanstvo može pristojno zaraditi, uz rok otplate investicije za 7-8 godina. (Pritom je garantirana otkupna cijena za krovne fotonaponske sustave samo oko 20% veća od garantirane otkupne cijene za NE Hinkley Point C, a za veće FN elektrane cijena je niža nego za nuklearku.)

UK Renewable Energy Investment And Generation Surges In 2014

Prema studiji, koju su upravo objavili PricewaterhouseCoopers (PwC) i Innovas, tijekom 2014., ulaganja u obnovljive izvore energije u UK iznosila su rekordnih 10,7 milijardi funti; od toga 4,5 milijardi u solarne elektrane. Broj radnih mjesta u toj branši porastao je za 9%.

Proizvodnja elektrike iz obnovljivih porasla je za 20%, sa 53,7 TWh 2013. na 64,4 TWh 2014..

Nova vlada morat će odlučiti o produljenju ili modifikaciji Feed-in tarife (FiT) za obnovljive elektrane i Inicijative za obnovljive u toplinarstvu (RHI), za koje su trenutno osigurani fondovi do travnja 2016.. Također, nova vlada morat će odlučiti o prijedlogu obaveze korištenja obnovljivih u transportu (Renewable Transport Fuel Obligation).

Vjetroelektrane i fracking

Rudd je muđutim također najavila provođenje mjera za zaustavljanje širenja kopnenih vjetroelektrana, zaustavljanjem subvencija za nove projekte. U Ujedinjenom kraljevstvu bilo je mnogo otpora lokalnih zajednica gradnji vjetroelektrana. (Nije spomenula pučinske vjetroelektrane, kojih UK ima sagrađenih najviše u svijetu i postoje ambiciozni planovi gradnje u Sjevernom moru; vidi o tome u članku o Škotskoj. U njih će se vjerojatno nastaviti ulagati.)

Također će davati energetskim kompanijama nova prava eksploatacije prirodnoga plina iz šejla frackingom. Time se bavila i kao pomoćnica ministra, zastupajući da se dozvole mogu davati ćak i u zaštićenim područjima prirode. U siječnju je parlament UK odbio 30-mjesečni moratorij na korištenje frackinga, što su međutim izglasali regionalni parlamenti Škotske i Velsa. Škotlanđani su nepovjerljivi prema frackingu, a osobito oni koji glasaju za SNP.

Boris Johnson, gradonačelnik Londona (jedan od najvažnijih lidera konzervativaca i mogući budući predsjednik stranke), rekao je da će nova vlada sigurno biti “najzelenija dosad” (što je David Cameron prije pet godina bio najavio za koalicijsku vladu). Nastavit će snažne mjere za smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Ali istovremeno kaže da bi bilo “ludo” odustati do frackinga.

Ovi izbori za Parlament UK donijeli su spektakularni preokret u Škotskoj: Škotska nacionalna stranka osvojila je gotovo sve mandate. U odnosu prema energetici većih promjena vjerojatno neće biti, o čemu smo pisali prije nekoliko dana (Obnovljivi u Škotskoj: prvo 100%, a onda dalji razvoj).

Što su obećavali laburisti

Prenosimo i članak koji smo 20. travnja objavili na fb stranici “Ekološka ekonomija”, o planovima koje su bili objavili laburisti. Možda su s time izašli prekasno da bi polučili neki učinak. (Usput, Zelena stranka je obranila svoje jednom mjesto u parlamentu, iz jedne izborne jedinice u Brightonu.)

Labour launches green manifesto nine years after Cameron hugged husky

Laburisti su objavili Zeleni manifest. Obećavaju da će provesti energetsku obnovu pet milijuna domova u slijedećih deset godina, učiniti energetsku učikovitost “nacionalnim infrastrukturnim prioritetom” te stvoriti milijun novih “zelenih poslova”,

[DISKLAJMER: Hrvatski čitatelji moraju imati u vidu da su ovo vijesti s jedne druge planete, zvane Zemlja. Kod nas se, naravno, ulaganje u energetsku obnovu zgrada ne isplati. Mi na sreću znamo da je to samo izmišljotina birokratskih parazita iz Brisla. Takve stvari samo bi štetile našoj građevinskoj industriji, a što je loše za građevinske tvrtke, loše je za Hrvatsku! 😡 ]

Caroline Flint, ministrica u sjeni za energetiku i klimatske promjene, obnovila je obećanje stranke da će snabdjevanje električnom energijom u UK gotovo potpuno oslobiti emisija ugljika do 2030. g..

Podizat će povjerenje investitora u obnovljive, regulirati frackihg i postaviti hvatanje i skladištenje ugljika za proritet.

Planiraju uvest novi “nacionalni program prilagodbe” za zaštitu domova i poslovanja od ekstremnih vremenskih nepogoda.

Najavljuju da će Zelenoj investicijkoj banci, koju je vladajuća koalicija osnovala 2012., dati ovlaštenje da uzima zajmove.

Razviti će 25-godišnji plan za obnovu prirode s preciznim mjerilima progresa svakih pet godina.

Sadit će nove šume i drveće bliže mjestima gdje ljudi žive. Onemogućit će privatizaciju suma, o čemu koalicija razmišlja.

Strah je bio neopravdan?

Kako vidimo, nisu se ostvarili strahovanja analitičara pred izbore: Expert views: What the general election means for UK climate and energy policy

U ovom članku analiziraju se moguće posljedice izbora na energetsku i klimatsku politiku. Ako konzervativci ostanu na vlasti, nervoza zbog mogućeg izlaska UK iz EU smanjit će fokus EU na klimatske pregovore UN u Parizu u prosincu ove godine.

Konzervativci načelno podržavaju cilj smanjivanja emisija ugljičnog dioksida, ali nisu skloni ulaganjima u obnovljive i u energetsku učinkovitost (za razliku od sadašnjih koalicijskih partnera liberalnih demokrata). Ta bi ulaganja laburisti sigurno povećali.

Dakako, tek ćemo vidjeti, što će se dalje u praksi događati. Kako smo spomenuli, unutar Konzervativne struje, kao i javnoga mnjenja, ima raznih struja i lobija.

Da se odmaknemo od same politike ka dugoročnim strateškim opredjeljenjima i prognozama. u slijedećem članku povezuju se distribuirana energetika i distribuirana politička moć.

Energeska demokracija

No more big power plants? Civic energy could provide half our electricity by 2050

Revolutio wil be solarizedNa sajtu o njemačkom Energiewende (na engleskom), prenose prikaz istraživanja o razvoju distribuirane, komunalne elektroenergetike u UK do 2050. godine.

»U Njemačkoj, energetska demokracija je središnji potporanj Energiewende. Sada je tim britanskih istraživača dokazao da bi u 2050. polovica električne energije u UK mogla biti iz malih građanskih (civic) projekata ako se energetski sektor na pogodan način reorganizira.«

Naslov izvještaja je “Distributing Power : A transition to a civic energy future«. Može se skinuti ovdje kao pdf.

»Svi smo navikli na debatu o odnosima država i tržišta, privatnih i javnih doprinosa u ocrtavanju smjera energetskog sektora; ali zajednice, građani i lokalne vlasti zajedno mogu oblikovati “građanski” energetski sektor koji može revolucionalizirati način na koji proizvodimo i koristimo energiju.«

Današnje energetsko tržište u UK, kojim dominira šest velikih kompanija, ne služi dobro građanima. Većina dobiti odlazi međunarodnim kompanijama, a vrlo malo ekonomskih koristi ostaje na lokalnom nivou.

To se može promijeniti kroz komunalne energetske projekte, u kojima lokalne vlasti imaju novu ulogu kao energetske servisne kompanije.

Građaski energetski sektor traba inicijalnu potporu, ali uskoro može postati prirodni izbor nasuprot tradicionalnim “elektrama” koje će se morati prilagođavati.

Ključne promjene ka novom tipu sustava počet će se događati iza 2020. godine. Distribuirana energetika zahtijeva kako tehnološke tako i institucionalne promjene. Mnogo više malih i srednjih elektrana na vjetar, sunce, valove, bioplin (za toplotu i elektriku). One će morati biti uključene u mnogo pametnihe distribucijske mreže, kojima će struka teći u oba smijera.

»Međutim naš rad pokazuje da lokalna energetika ne znači energetsku nezavisnost; zapravo u građanskoj energetskoj budućnosti će interkonekcije između regija, unutar UK i međunarodno, biti od bitnog značaja za balansiranje sustava. To neće značiti kraj za velike elektrane, samo puno manje njih.«

(O toj bitnoj transformaciji, gdje je “libertarijanska utopija” o potpunoj samozadovoljnosti kućanstva ili lokalne zajednice zgodna mogućnost ali ne optimalna opcija, pisali smo u člancima Od nanomreže do supermreže i Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici.

U distribuiranoj mreži, potrošači će dobivati račune od lokalne energetske kompanije za usluge kao što su “topli dom”, “topla voda” ili osvjetljenje, a ne kao danas naprosto za isporučenu energiju – sistem u kojem velike kompanije naravno nemaju interes da trošite manje.

[DISKLAJMER: Ove vijesti iz zaostalih zemalja kao što su Njemačka i Velika Britanija nemaju veze s nama u Hrvatskoj. samo loši domoljubi mogu dovoditi u pitanje izvrsno poslovanje naše nacionalne elektroenergetske kompanije.]

Energija plime i oseke

Članak iz ožujka o korištenju energije plime i oseke.

Cardiff tidal energy lagoon ‘could power every home in Wales’

Kompanija “Tidal Lagoon Power” (TLP) u ponedjeljak je započela proces dobivanja dozvole za gradnju valobrana duljine 14 milja, između Cardiffa i Newporta u Wallesu.

Time bi se stvorila laguna, koja bi bila dio elektrane koja koristi energiju plime i oseke. Gradnja bi trajala 2018.-2022.. (vidi također članak u “The Guardian”: http://www.theguardian.com/environment/2015/mar/02/should-the-uk-be-subsidising-the-worlds-first-tidal-lagoons ).

Ta bi laguna bila sedam puta veća od lagune Swansea, koju već grade, a proizvodnja električne energije oko deset putaveća. Instalirana snaga bila bi između 1.800 i 2.800 MW.

Troškovi su procjenjeni na više od šest milijardi funti. Elektrana bi proizvodila 14 sati dnevno i mogla snabdjevati električnom energijom sva kućanstva u Wallesu. Serija od šest takvih laguna na području Wallesa mogla bi zadovoljavavati osam posto ukupne potrošnje električne energije u UK.

Udruga za zaštitu potrošača “Citizens Advice” smatra da je projekt preskup. Prosječni trošak proizvodnje elektrane Swansea (LCOE) procjenjen je na 168 funti/MWh.

TLP kaže da se ovdje radi o demonstracijskom projektu, te da će se za novu elektranu smanjiniti na 90-95 L/MWh, što je jeftinije od pučinskih vjetroelektana i jednako kao kod predložene nuklearne elektrane Hinkley Point C, koja zahtijeva subvencije tijekom 35 godina rada.

Udruga Citizens Advice Bureau (CAB) kritizira dosadašnje direktne pregovore vlade UK i TLP-a kao netransparentne i surputne načelima tržišnog takmičenja.

Aktualna kretanja u elektroenergetici

O kretanjima u proizvodnji i potrošnji električne energije u 2014.:

Coal returns as most-used fuel for electricity generation, new government statistics show

U listopadu i prosincu 2014., ugljen je ponovo bio glavno gorivo za proizvodnju električne energije u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što ga je tijekom ljeta s prvog mjesta bio potisnuo prirodni plin. Razlog su tome brzi odgovori proizvođača na kretanje cijena: cijene plina od rujna su naglo porasle. [Postoji višak instaliranih kapaciteta u elektranama, pa proizvođači relativno brzo isključuju jednu i uključuju drugu.]

Proizvodnja iz niskougljičnih izvora je malo opala zbog neočekivanog isključena dva nuklearna reaktora (vidi članak ovdje od 3. rujna 2014.: Sabotaša u belgijskog nuklearnoj elektrani) i slabije snage vjetra u studenome.

Ukupna potrošnja električne energije u studenome je bila 6% manja nego u studenome 2013., a 0,5% manja kad se odbije učinak viših temperatura (pa ostaje samo učinak povećane učinkovitosti u potrošnji).

[Hrvatski čitatelji trebaju imati na umu da UK spada u onu šačicu nazadnih zemalja koje smatraju da je dobro postići isti učinak uz manje potrošnje energije. Naša dobra vlada na sreću zna da su to gluposti, pa uspješno sabotira vlastite projekte štednje energije. Osim, naravno, ako neki važan kum od toga ima koristi.]

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s