Nuklearne novosti, te nešto o cijenama i propagandi

Nekoliko novosti o zbivanjinjima u vezi nuklearne energije u SAD, Japanu i Finskoj. Dodajemo jednu kratku usporedbu aktualnih odnosa cijena nuklearne i solarne energije, te komentar promotivne brošure Hrvatskog nuklearnog društva.

Sjedinjene Američke Države

Intenzivna rasprava o energetskoj budućnosti traje u SAD. Agencija za zaštitu okoliša (EPA) ovog će ljeta objaviti “Clean Power Plan”. Negatori klimatskih promjena i dalje su vrlo jaki u američkoj politici (uključujući aktualni federalni Kongres), ali su u defanzivi.

Među onima koji priznaju realnost globalnoga zagrijavanja, jedno od područja diskusije je nuklearna energija. Ona je sada u opadanju: u posljednje tri godine isključeno je pet reaktora i sada ih je u radu 99. Pet je u gradnji i pet planirano[1], ali će još neki idućih godina biti zatvoreni.

U promociji nuklearne energije angažiran je Nuclear Energy Institute (NEI). Prije nekoliko dana objavili su članak Nuclear energy key to bolstering national security and protecting environment čija je autorica Christine Todd Whitman, bivša guvernerka New Jerseya, bivša zaposlenica EPA, danas jedna od čelnica Clean and Safe Energy Coalition.

Ona navodi predviđanje da će potrošnja električne energije u SAD do 2040. g. porasti za 29%. To je pretpostavka koju bi trebalo preispitati. SAD danas troše jako puno: po stanovniku, dvaput više od Europske unije, koja pak planira stagnaciju ili smanjenje potrošnje. Znači li ekonomsko blagostanje neminovno rast? Znači li rast BDP-a neminovni rast potrošnje energije?

U okviru SAD, primjer da to nije nužno je Kalifornija. Ona nikad nije odbacila mjere za povećanje učinkovitosti potrošnje energije, koje su SAD prigrlile nakon dva “naftna šoka” krajem 1970-ih, a zatim uglavnom napustile sredinom 1980-ih, kad su cijene nafte pale. Kao rezultat, potrošnja električne energije po stanovniku u Kalirofniji je danas ista kao prije 30-ak godina, te je po tome Kalifornija na posljednjem mjestu u SAD među 51 federalnom jedinicom (50 dižava + Washington D.C.), s 6.700 kWh/g/st., upola manje od prosjeka SAD.[2]

Po ukupnoj potrošnji energije Kalifornija je 49. u SAD.[3]

Whitman navodi, da nuklearna energija osigurava pouzdan izvor elektrike i stabilne cijene. Važna je zbog izbjegavanja emisija ugljičnoga dioksida, ali i drugih štetnih plinova i unapređenja zdravlja. Navodi da 8-10% djece u SAD pati od astme, da su problem razne alergije, plućne bolseti idr.

Dalje je njena argumentacija vezana uz nastup nuklearne industrije SAD na drugim tržištima. Zbog ubrzanog rasta potreba za električnom energijom u zemljama kao što su Kina i Indija, predviđa da će globalno tržište za nuklearnu energetiku iznositi ukupno 740 milijardi USD u slijedećih deset godina.

SAD su međutim gotovo isključene s tih tržišta. S druge strane, navodi, Rusija je u ekspanziji s nuklearnim projektima u Istočnoj Europi, a nedavno su najavili partnerstvo s Egiptom u gradnji prve nuklearne elektrane u Egiptu; to je alarmiralo američke nacionalne sigurnosne službe, zbog nastavka prodoora Rusije na Srednji Istok.

»Sjedinjenie Države bile su na čelu razvoja nuklearne energije gotovo 70 godina i koristi koje je ona donijela za naše zdravlje, okoliš i nacionalnu sigurnost su bezbrojne. Da bismo se suočili s vodećim pitanima našeg vremena – od klimatskih promjena i diverzifikacije izvora energije do spriječavanja širenja nuklearnog oružja i ekonomske sigurnosti – Kongres i administracija moraju učiniti sve što mogu da se održe i rastu naše sposobnosti u nuklearnoj energetici.«

Energy industry eyes 100-year life cycle for nuclear plants

Neki nuklearni reaktori u svijetu imaju dozvolu rada 40 godina. Nekima je, pogotovo u sad, dozvola produljena do 60 godina rada. Sad ljudi iz nuklearne industrije razmišljaju o mogućnosti da reaktor radi čak 100 godina.

Japan

četiri godine nakon nesreće u elektrani fukušima Daići, usprkos naporima vlade i elektroprivrednih kompanija, u radu su samo dva reaktora, u NE Sendai, ponovo priključena na mrežu u travnju o.g.

Prije nesreće, u siječnju 2011, prema podacima World Nuclear Association, bilo je 55 operativnih reaktora. Četiri su uništena, a za osam je u međuvremenu donesena odluka o trajnom isključenju. Tako se sad kao operativni vode 43 reaktora.[4]

Pokrajinski sud u pokrajini Fukui u Središnjem japanu potvrdio je u ponedjeljak 18. svibnja prethodnu odluku o zabrani ponovnog puštanja u pogon reaktora 3 i 4 u nuklearnoj elektrani Takahama. Sud smatra da sigurnost nije dokazana, uspkos zelenom svjetlu Nuklearne regulativne agencije.

Dva dana kasnije, NRA je objavila da reaktor Ikata-3, snage 890 MW, zadovoljava sigurnosne uvjete. Puštanje u pogon također će morali odobriti lokalne vlasti.

Kompanija Shikoku Electric neće tražiti dozvolu za ponovno pokretanje starijih reaktora Ikata-1 i Ikata-2. Ulaganja u produljenje rada preko roka od 40 godina (koji ističe 2017. i 2022.) bilo bi preskupo.

Finska

Finska elektroprivredna kompanija TVO objavila je 13. svibnja da odustaje od plana gradnje novog nuklearnog reaktora Olkiluoto 4. Razlog su velika kašnjenja i prekoračenja troškova u gradnji reaktora Olkiluoto 3, tipa EPR, kojeg grade Areva i Siemens.

Taj reaktor počeo se graditi 2005, predviđeno puštanje u pogon bilo je 2009., a sad se planira 2018., uz više nego dvostruko povećanje troškova i sudski spor između TVA, Areve i Siemensa o podmirenju tri milijarde eura prekoračenja.

Uz četiri reaktora u radu i spomenuti u gradnji, finski parlament je u prosincu 2014. odobrio gradnju reaktora Pyhajoi u zapadnoj Finskoj. Predviđa se početak rada 2024..

U zemljama EU15, tj. članicama Europske unije iz 1995, u gradnji su samo dva reaktora (u Finskoj i Francduskoj), a u planu, uz puštanje u pogon do 2025, samo tri – jedan u Finskoj i dva u UK. U pogonu je 110 reaktora, od čega je do 2025. predviđeno isključenje 59.[5]

Hrvatska: malo rutinske propagande

Hrvatsko nuklearno društvo je početkom ove godine, uz potporu HEP-a i Nuklearne elektrane Krško, tiskalo brošuricu “Nuklearne zanimljivosti”.

Klasični propagandistički uradak, kakvih je bilo puno i prije 30-40 godina. Pokazuje, kako nuklearci kronično ne znaju gajiti odnose s javnosti. Smatraju dovoljnim objavljivati pažljivo frizirane informacije i dezinformacije.

Samo jedan detalj. Između ostaloga se navodi, u stilu “ovo sigorno niste znali: »Francuzi su najveći izvoznici električne energije u svijetu. Imaju 58 nuklearnih elektrana u pogonu (…) Najveći je kupac te energije Njemačka, koja je odlučila do 2022. zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane«

Da su Francuzi odlučili do 2025. zatvoriti bar 22 reaktora, nisu smatrali potrebnim spomenuti.[6]

Drugo: Francuska ne izvozi električnu energiju u Njemačku, nego obrnuto, o čemu smo svojedobno objavili podatke iz njemačkih i francuskih službenih izvora.[7]

Jedan od velikih problema nuklearne energije su nuklarci. Kad govore neistine (ili barem manipuliraju istinom, skrivajući bitne podatke), o stvarima koje i upućeni laik može provjeriti, kako im pokloniti povjerenje u poslovima koje može razumjeti samo ekspert, a potencijalna opasnost za milijune je ogromna?

Cijena nuklearne energije u usporedbi sa solarnom

Vijest iz Jordana prije desetak dana odnosi se na solarnu energiju, ali je zgodno spomenuti zbog usporedbe cijena.

Jordan’s second PV tender leads to recordlow tariffs

Jordansko Ministarstvo energetike i mineralnih resursa izabralo je pobjednike drugog “solarnog tendera” za gradnju četiri fotonaponske elektrane snage po 50 MW.

Ukupno su podnesene 33 ponude. Četiri najniže cijene su između 6,1 i 8,7 američkih centi po kilovatsatu. Riječ je o garantiranoj cijeni koja će se isplaćivati tijekom 20 godina.

Prije dvije godine, na prvom tenderu, cijene za 12 projekata bile su između 14,8 i 16,9 USD centi po kilovatsatu.

Garantirana otkupna cijena za novu nuklearnu elektranu Hinkley Point C (UK) je 92.50 funti/MWh = 14,5 US centi/kWh.

________________

Bilješke

1.  World Nuclear Association: World Nuclear Power Reactors & Uranium Requirements, 21 April 2015, http://www.world-nuclear.org/info/Facts-and-Figures/World-Nuclear-Power-Reactors-and-Uranium-Requirements/ ^

2.  U.S. Per Capita Electricity Use By State In 2010, http://energyalmanac.ca.gov/electricity/us_per_capita_electricity-2010.html ^

3. US Statest Rankings: Total Energy Consumed per Capita, 2012 (million Btu), http://www.eia.gov/state/rankings/ ^

4.  World Nuclear Association : Nuclear Power in Japan, http://world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-G-N/Japan/ . vidi također bilješku 1. ^

5.  Osnovni izvor podataka je World Nucleara Association – Country Profiles, http://world-nuclear.org/info/Country-Profiles/ . Objavit ćemo za nekoliko dana detaljni pregled broja nuklearnih reaktora u Europi danas i predvidivog stanja 2025. g. ^

6.Vidi članak na ovom blogu “Francuska nuklerna tranzicija”, 30. lipnja 2014., https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/06/30/francuska-energetska-tranzicija-nuklearke-out-obnovljivi-in/ . Francuska nacionalna skupština donijela je neke ključne odluke u tom smijeru početkom ove godine. Iako je popularnost aktualne vlade niska, podrška javnosti ovom planu je visoka i oporba ga ne ističe kao veći problem. ^

7. Članak objavljen 27. listopada 2013., https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/10/27/dobro-je-znati-njemacka-izvozi-elektricnu-energiju-u-francusku-a-ne-obrnuto/ ^

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s