Južna Afrika planira prvi novi nuklearni reaktor 2023. g.

Ovo je sažetak teksta, objavljenog 14. srpnja 2015. na portalu s vijestima iz Južne Afrike, SABC NEWS. Autor: Minoshni Pillay. Uz tekst je dodan i video izvještaj. U nastavku su dodatni podaci s mrežnog sjedišta WNA. Naši dodaci su označeni [uglatim zagradama]

2023 – SA nuclear power target

SABC News NuclearJužna Afrika ulaže znatne napore i nade u razvoj nuklearnog programa. Računa na priključenje prvog novog reaktora na mrežu 2023. g..

[Ima dva nuklearna reaktora u radu od 1984. i 1985., Koeberg 1 i 2, ukupne snage 1830 MWe. Pokrivaju 5% potrošnje. Predviđeno zatvaranje je 2024. i 2025..]

“Program nove nuklearne gradnje”, u okviru “Integralnog plana resursa”, usklađen je s planom mješovite energetske strategije i re-industrijalizacije zemlje.

Vlada intenzivno surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na svim aspektima programa. Studenti su na obuci u Kini, Rusiji i Južnoj Koreji. S Francuskom se dogovara otvaranje Nuklearnog kampusa u zemlji. Južna Afrika želi ne samo graditi elektrane, nego ovladati svim karikama proizvodnje.

Planirano je da će 2030. godine nuklearna energija osiguravati 23% potreba za električnom energijom. Udio ugljena pao bi na 15%, a prirodni plin činio bi 6%. Hidroenergija bi pokrivala 6% a novi obnovljivi izvori 42% potrošnje. [To bi značilo potpunu promjenu sustava koji danas velikom većinom počiva na ugljenu, te spektakularni rast obnovljivih. Čini se da nešto nije u redu s navedenim postotkom; možda su zamijenjeni coal i renewables. Vidi dolje o sadašnjoj situaciji.]

Južnoafrička delegacija upravo boravi u Kini, gdje razgovara i o nuklearnom programu. Rusiju sada vide kao prvog partnera, a Kina se nada povećanju svoga udjela. Također je potpisan “memorandum o razumijevanju” južnoafričke vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres (ANC) s Kineskom komunističkom strankom.

Ministar za javno poduzetništvo (Public Enterprises) Lynne Brown kaže da jedino vlada može osigurati opskrbu elektrikom. Državna elektroprivreda Eskom može biti samo manjim dijelom privatizirana. Potpuna privatizacija bi dovela do rasta cijene što bi pogodilo mnoga siromašna kućanstva. Potrebna je “ravnotežna ekonomija” u kojoj država i privatni sektor obavljaju svoj posao, a u tome je Kina vrlo uspješna.

Ali postoje dileme oko cijene, sigurnosti i izvora opskrbe. Vladini dužnosnici nisu objavili punu cijenu programa, pozivajući se na strateške razloge. Tvrde jedino da je vlada uvjerana kako će investicije isplatiti sebe same.

Očekuje se da će do kraja ove fiskalne godine biti izabran strateški partner, ili više njih.

[World Nuclear Association navodi: »Vladina privrženost budućnosti nuklearne energije je jaka, s čvrstim planom za daljih 9.600 MWe u slijedećem desetljeću, ali su financijska ograničenja ozbiljna.« (Nuclear Power in South Africa, ažurirano u lipnju 2015..)]

[Južnoafrička republika ima 54 milijuna stanovnika. Uključena je u grupu zemalja “izranjajuće ekonomije” nazvanu BRICS, s Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom.

Proizvodi i troši 45% električne energije cijele Afrike. Instalirano je neto 40,5 GW elektrana, velikom većinom termoelektrane na ugljen (34,3 GW).

Potrošnja je oko 200 milijardi kilovatsati godišnje, što je po stanovniku otprilike jednako Hrvatskoj. Stanovništvo i potrošnja rastu i elektroenergetski sustav je jako opterećen i dolazi do čestih prekida.

Ima velike zalihe kamenoga ugljena, te su u gradnji dvije najveće termoelektrane na ugljen na svijetu, svaka snage po 4.800 MWe. Osim toga, likvidifikacijom ugljena pokriva 40% potreba za tekućim gorivima.]

[Za obnovljive izvore vidi mrežno sjedište Renewable Energy Independent Power Producer Procurement Programme.]

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, elektrika, energetika, fosilni izvori, međunarodna politika, nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s