Postoji li sigurniji način proizvodnje nuklearne energije?

Ovo je sažetak teksta, objavljenog 14. srpnja 2015. na forbes.com. Autor: Ken Silverstein. Ima dodataka, koji su označeni [uglatim zagradama], Slika iz istog izvora prikazuje šumski požar u ispražnjenoj zoni oko Černobilja, 29. lipnja 2015.

Are There Safer Ways To Produce Nuclear Energy?

15-06-29- Šumski požar u Černobilskoj zoniSAD surađuje s Kinom i Kanadom u razvoju moguće slijedeće generacije nuklearnih reaktora: reaktor s otopljenim solima (Molten salt reactor), koji kao gorivo koristi torij. Značajan istraživački program ima i Indija. Prvi komercijalni reaktori mogli bi se pojaviti kroz 10 godina.

Ovakav generator ima gorivo u tekućem stanju, što daje potencijalne prednosti u sigurnosti, ekonomičnosti i smanjivanju količine otpada. On ne treba posebno rashladno sredstvo, jer samo gorivo djeluje kao rashlađivač. Ne može doći do topljenja jezgre, jer proces se odvija na niskom tlaku i ne dolazi do isparavanja.

Dva takva reaktora bila su izgrađena i operativna u SAD 1950-ih i 1960-ih [i drugi u svijetu], u doba istraživanja i razvoja nuklearne energetike, ali je tehnologija napuštena kad su se pojavili prvi komercijalni nuklearni reaktori drugačijih dizajna [koji koriste uran, te je kod većine obična voda moderator i rashladno sredstvo].

Taj tip reaktora potpuno je drugačijeg dizajna od današnjih, pa će trebati uvježbati bataljune tehničara, znanstvenika i regulatora koji razumiju kako radi.

To bi mogao biti jedan od oblika “četvrte generacije” nuklearnih reaktora. Danas se u svijetu radi na nekoliko reaktora s uranom i lakom vodom treće generacije, u SAD, Indiji, Kini [te u Europskoj uniji – EPR, u gradnji u Francuskoj i Finskoj, te dva u planu u UK]. “Četvrta generacija” su visokotemperaturni reaktori.

Za reaktore četvrte generacije, francuska nuklearna nadzorna agencija IRSN kaže da se zasad ne može jasno reći jesu li takvi reaktor značajno sigurniji od sadašnjih. Drugi skeptici kažu da je teško održavati visoku termalnu učinkovitost. To bi uništilo i ekonomsku prednost reaktora s otopljenim solima. Torij je najpogodniji za rad u takvim reaktorima, koji radi na nižim pritiscima pa je inherentno sigurniji. Ali mora postići visoke temperature da se soli rastope.

Ako dođe do gradnje novog tipa reaktora, oni sadašnjeg tipa svakako će nastaviti raditi dok je moguće. Kina, koja u odnosu na svoju potrošnju električne energije nema mnogo reaktora sadašnjega tipa, mogla bi “preskočiti” njihovo intenzivnije širenje [više od nekoliko desetaka reaktora ili recimo 10-ak posto udjela u potrošnji električne energije] te priječi na novi tip.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s