Male fotonaponske elektrane do 2024. g. (Navigant Research)

O nedavno objavljenom izvještaju velike savjetničke tvrtke o situaciji, tendencijama i predviđanjima distribuiranih fotonaponskih solarnih sustava u svijetu u slijedećih deset godina. Dodane su neke opaske označene [uglatim zagradama].

Sažetak: Potresi na tržištu zbog viška ponude smirili su se. Cijene FN sustava bitno su se smanjile i sve će manje zavisiti od subvencija i poticaja. Očekuje se znatan rast instalirane snage, te rast godišnje vrijednosti globalnoga tržišta s 40 na 151 milijardi USD godine 2024..

Distributed Solar PV : Market Drivers and Barriers, Technology Trends, Competitive Landscape, and Global Market Forecasts

Bent BeamSavjetnička tvrtka Navigant Research, koja analizira globalne tržišne trendove i daje prognoze razvoja u slijedećih deset godina, objavila je izvještaj o globalnom tržištu distribuiranih fotonaponskih sustava (vršne snage manje od 1 MW): tržišni pokretači i barijere, trendovi tehnologije, kompetativna okolina i globalno tržišno predviđanje.

Za pročitati cijeli izvještaj treba platiti 4.000 USD. Svatko može pročitati kratki prikaz, a ako se registrirate na mrežnom sjedištu, možete besplatno pročitati Sažetak.

Kratki prikaz

»Nakon godina viška ponude solarnih FN modula i neodrživih, često umjetno niskih cijena, potražnja je konačno sustigla ponudu. Očekuje se da će 2015. biti godina u kojoj solarno FN tržište prelazi sa skupog, subvencioniranog izvora energije na ulogu u kojoj se može takmičiti s, te zamijeniti druge tehnologije. (…)

Troškovi solarne FN tehnologije postojano opadaju i putevi za dalje smanjivanje cijena su otvoreni. Do kraja ovog desetljeća, očekuje se da će solarni FN biti cijenovno kompetitivni s cijenama u trgovini na malo bez subvencija u velikom dijelu svijeta. Prema Navigant Research, globalni godišnji prihodi od solarni FN instalacija očekuje se da će preći 151,6 milijardi USD godine 2024.. (…)

Neki podaci iz Sažetka

Cijene kristaličnih modula su pale s oko 4 USD/W godine 2006. na, u nekim slučajevima, ispod 0,6 USD/W 2015..

Razvijane su različite inovativne opcije financiranja, koje omogućavaju kućanstvima ulaganje. Npr. u SAD kompanije kao SolarCity i Sunrun naglo rastu, nudeći kućanstvima leasing, tako da mogu instalirati krovne FN s malo ili nikakvim početnim investicijama.

Tendencija je sada da se Feed-in tarife (FIT) smanjuju ili zamjenjuju s “reverse auction systems”. [Ovo ne znači da su FIT bile neuspješne, nego baš suprotno. One su najbolje sredstvo u prvoj fazi. Njemačka, koja je sustav FIT uvela, pa su se nju ugledale desetine država, od početka je planirala da će on postepeno biti napuštan, što je i započelo prošle godine.]

Mjere dvosmjernih brojila (net metering policies) se revidiraju, da se osigura da solarne instalacije pridonose troškovima održavanja i nadogradnje električne mreže. [Ovo nije nimalo jednostavno. Osobito u SAD vode se na područjima lokalnih elektrodistributivnih područja žestoke političke bitke. Neke Elektre nastupaju vrlo konzervativno, nastojeći blokirati razvoj, a druge se prilagođavaju novim uvjetima i mijenjaju usluge koje nude.]

Godine 2014., godišnji novi kapaciteti distribuiranih solarnih FN veći su za 14,2% nego 2013.. Iznosili su 17,3 GW, što je 41% od 42,3 GW ukupno instaliranog kapaciteta te godine. Ukupni troškovi za tih 17,3 GW bili su 40,6 milijardi USD.

Značajan pad zabilježen je u Europi: godine 2014. instalirano je 5,9 GW, a 2011. je to bilo 16,2 GW. Drugdje su trendovi posve obrnuti: u Azijsko-pacifičkoj regiji instalirano je 2014. novih kapaciteta 23,1 GW, više nego četiri puta više u odnosu na 2011..

Ivještaj procjenjuje da će u desetgodišnjem razdoblju 2015.-2024. u svijetu biti instalirano ukupno 346,1 GW kapaciteta, uz prihode za industriju od 668,5 milijardi USD. Tako se procjenjuje da bi ukupni instalirani kapaciteti bili veći od projekata snage veće od 1 MW, koji se procjenjuju na 289,4 GW novih instaliranih kapaciteta u ustom razdoblju.

Financijski poticaji kao FIT i investicijske porezne olakšice (investment tax credits, ITCs) očekuje se da će biti znatno smanjeni i u nekim slučajevima posve odbačeni.

Europa i Sjeverna Amerika bit će ključna tržišta za rast: predviđa se da će znatno rasti nakon stagnacije 2016.-2017., dok će regija Azija i Pacifik ostati važna, ali uz mali rast, gledajući godišnje instalirane kapacite, u odnosu na ono što je već postignuto 2014..

Nakon godina očekivanja, tržišta za distribuirane solarne FN počinju se pojavljivati u Indiji, Latinskoj Americi i Srednjem Istoku. Najveći rast očekuju u Latinskoj Americi.

Ovo predviđanje zasniva se na pretpostaci da će cijene FN modula i instaliacije nastaviti padati za 4% do 6% godišnje. Projektirana globalna prosječna cijena instaliranja 2024. godine iznosi 1,7 USD/W. Ako to bude ostvareno, solarni FN postići će mrežni paritet (bez subvencija) na skoro svim tržištima električne energije.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s