Clinton: pola milijarde solarnih panela do 2020. (i još dvije vijesti)

Tri današnje vijesti o solarnoj energiji u svijetu iz SAD, Nizozemske i Japana. Mogu se čitati kao cjelina s jutro objavljenim člankom Kina na putu ka ekološkoj civilizaciji: 200 GW solarnih elektrana do 2020.?

Sažetak:: Hilary Clinton najavljuje cilj od pola milijarde solarnih panela u SAD do 2020.. U Nizozemskoj, očekuje se da će ove godine biti prodano dva milijuna panela. Tri velike kmpanije iz Japana, Tajvana i Indije uložit će 20 milijardi USD u gradnju solarnih elektrana u Indiji.

Hillary Clinton sets renewable energy goals to spur more wind, solar power

Hilary ClintonHillary Clinton, koja se ponovo (nakon 2008.) bori za predsjedničku nominaciju u Demokatskoj stranci, u govoru u Iowi jučer (26. srpnja) najavila je snažno promociju solarne energije kao dio svojeg programa.

U četiri godine mandata želi vidjeti pola milijardie solarnih panela instaliranih u SAD. To bi značilo povećati sada instalirane kapacitete za 700%.

Njen krajnji cilj jest da obnovljivi izvori osiguravaju elektriku za svaki dom u SAD do 2026..

Senator Bernie Sanders, ljevičarski pretendent koji je počeo povećavati broj svojih pristaša u borbi za nominaciju, ranije je kritizirao Clinton da nije jasna u ekološkom stavu.

Dutch Solar Booms For A Remarkable Reason

Prema nizozemskoj radiostanici BNR, u prvoj polovini ove godine prodano je 70% od 100% više solarnih panela nego u istom razdoblju 2014.. Očekuje se da će tijekom ove godine biti prodano dva milijuna panela.

Nije došlo do naglog pada cijena. Europska unija je uvela minimalnu zaštitnu carinu za kineske panele, koji čine 80% prodaje. Razlog je jasna vladina politika, što prošle godine nije bio slučaj, uz uvođenje dvosmjernih brojila (net metering system) tako da kućanstvo šalje proizvedenu elektriku u mrežu kad imaju višak i to im se odbija od računa za struku koju uzimaju iz mreže u drugim razdobljima. (Ne radi se dakle o subvenciji, nego o fer razmjeni.)

Japanese SoftBank ventures into India with $20 billion

Japanska multinacionalna korporacija za telekomunikacije i internet SoftBank spojit će svoje snage sa indijskom Bharti Enterprises i sa tajvanskom Foxconn Technology Group. Zajednički će uložiti 20 milijardi USD u gradnju solarnih elektrana u Japanu.

Generalni direktor “SoftBank” Masayoshi Son kaže da Indija ima dvaput više sunca nego Japan. Troškovi gradnje solarne elektrane su upola manji nego u Japanu.

Tri kompanije zajednički će osnovati novu kompaniju SBG Cleantech, u kojoj će SoftBank imati većinu. Njihov plan je izgratiti minimalno 20 GW solarnih elektrana. Također će razvijati proizvodnju opreme u Indiji.

Vlada Narendre Modija postavila je cilj gradnje 100 GW solarnih kapaciteta do 2022. godine, uz procijenjena ulaganja od 94 milijarde USD. Trenutno je instalirano tek 4,1 GW.

O aktivnostima N. Modija članak ovdje od 23. svibnja o.g.: Narendra Modi u Šangaju: 2.000 godina povijesti, 22 milijardi dolara poslova (plus nešto o tome, što znači biti državnik)

Članak od 31. svibnja 2014.: Indija: nova vlada stavlja solarnu u središte energetske politike

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori, politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s