Povezana sudbina finske nuklearke i ruskih hidroelektrana

Sažetak:Poslovni pregovori finskih i ruskih tvrtki oko gradnje nuklearne elektrane u Finskoj, povezani s politikom. Balkanski pokušaj blefa s minijaturnoj hrvatskom tvrtkom nije uspio. Budućnost je neizvjesna.

Russian hydropower key to Finnish nuclear plant deal

Heidi HautalaKrajem 2014., finska elektroenergetska kompanija Fortum (oko pet puta veća od HEP-a) počela je pregovore s ruskim državnim tvrtkama Rosatom i Gazprom o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji TGC-1, najvećem proizvođaču hidroenergije u sjeverozapadnoj Rusiji.

U zamjenu, Fortum bi preuzeo 15% udjela (i obaveze ulaganja) u projektu gradnje nuklearne elektrana Fennovoima u Finskoj, koju bi gradio Rosatom. Očekivalo se potpisivanje sporazuma do kraja lipnja.

Ali 24. lipnja je Fortum objavio da sporazum neće biti skoro potpisan. (Vidi članak Hrvatska pod sjevernim svjetlom, objavljenom 24. srpnja.

Nakon toga, kao potencijalni ulagač u finsku nuklearku pojavila se opskurna hrvatska tvrtka. Finska vlada brzo je došla do zaključka da se zapravo radi o ruskom kapitalu, pa nije dala odobrenje za to ulaganje. Finska vlada je naime postavila obavezu da barem 60% ulaganja mora biti od tvrtki iz EU ili EFTA (a sada je samo 55%).

Pregovori, u koje su uključeni i predstavnici finske i ruske vlade, nastavljaju se.

TGC-1 posjeduje i upravlja s 40 hidroelektrana snage oko 3.000 MW, plus 4.300 MW termoelektrana (dvaput više od HEP-a). Mnoge od njih gradile su finske kompanije, a neke su na području Pečenga, koje je do 1940. pripadalo Finskoj.

Nije jasno imaju li utjecana ja poslovne odluke zaoštreni odnosi između Europse unije i Finske zbog Ukrajine. Među osobama iz EU kojima je Rusija zabranila ulazak u zemlju je i Heidi Hautala, zastupnica finske zelene stranke u Europskom parlamentu. Ona se bavi nuklearnm sigurnosti i zaslužna je za donacije od više desetaka milijuna eura koje je Europska unija dala Rusiji za sigurno postupanje s nuklearnim otpadom iz ruskih nuklearnih podmornica. Ruske vlasti zamjeraju joj potporu nevladinim organizacijama i medijskim slobodama u Rusiji, te navodnu uključenost u “državni udar” u Ukrajini koji je doveo do diskriminacije i nasilja protiv Rusa.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u međunarodna politika, nuklearna energija i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s