Preživjeli iz Hirošime protiv gradnje nuklearnih elektrana u Brazilu

Sažetak:U Brazilu živi oko 1,5 milijuna osoba porijeklom iz Japana, od čega oko 100 jož živih, koji su preživjeli bacanje nuklearnih bombi na Hirošimu i Nagasaki. Njihova udruga aktivna je u kampanji protiv gradnje novih nuklearnih elektrana. Brazil ima velike izvore hidroenergije, te znatne potencijale za korištenje energije vjetra i sunca. Dodano još nekoliko podataka o Brazilu.

Brazilian Hiroshima survivors campaign against new push for nuclear power

Preživjeli iz Hirošime u BraziluU Brazilu živi oko 1,5 milijuna ljudi porijeklom iz Japan. Među njima, ima oko stotinu još živih, koji su preživjeli bacanje nuklearnih bombi na Hirošimu i Nagasaki prije 70 godina.

Njihova udruga zalaže se protiv svakog korištenja nuklearne energije, pa tako i protiv aktualnih ambicioznih planova u Brazilu.

Brazil ima dva nuklearna reaktora u radu u NE Angra. Građeni su 1970-ih i 1980-ih, u okviru suradnje vojnih hunti u Brazilu i Argentini na razvoju nuklearnog oružja.

U gradnji je reaktor Angra 3, čija je gradnja bila započeta još 1984., prekinuta 1986. i nastavljena 2010., te se priključak na mrežu očekuje 2018.. Gradi ga francuska Areva. Predložena je gradnja još dvije elektrane sa po četiri reaktora.

Neto proizvodnja električne energije 2012. bila je 538 TWh, od čega oko 76% u hidroelektranama. Potrošnja je skromnih oko 2.500 kWh/stan/god..

Brazil izražava spremnost za značajne akcije za sprečavanje klimatskih promjena. O tome su nedavno zajednički istupile zemlje skupine BRICS, a nešto prije toga SAD i Brazil, prilikom posjeta predsjednice Rousseff Washingtonu.

Broj vjetroelektrana je još mali, ali značajno raste. Veliki su potencijali za solarne, uz cijenu proizvodnje (LCOE) oko sedam centi po kWh.

Poduzete su mjere protiv pretjerane sječe tropskih šuma, ali problem i dalje postoji i mogao bi se opet povećati. Prošle godine ubijeno je 29 eko-aktivista.

Aktivan je član skupine poznate po kratici BRICS, koju čine četiri od 11 najvećih ekonomija svijeta (Brazil, Rusija, Indija, Kina) plus Južna Afrika.

Na izborima za predsjednika Brazila 2010. kandidatkinja zelenih Marina Silva dobila je gotovo 20 milijuna glasova (19,7%), što je najveći broj glasova koji su zeleni dobili na nekim izborima u svijetu.

Bilježi značajan privredni rast i društveni razvoj od 2002., pod ljevičarskim predsjednikom Lulom de Silvom (do 2010.) i predsjednicom Dilmom Rousef iz Radničke stranke, s razvojnom strategijom bitno različitom od “neoliberalizma”, socijaldemokratskog “trećeg puta” ili autoritarnog socijalizma (1. aktivni i uključeni građani, 2. poštovanje demokratskih procedura, 3. snažna poticajna uloga države u ekonomiji).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Citat | Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s