Nuklearna elektrana Hanhikivi u Finskoj: ipak je neće graditi Hrvati

Sažetak:Razriješena je vlasnička struktura koncerna, koji će zajedno s ruskim Rosatomom voditi gradnju nuklearne elektrane u Finskoj. Tvrtke iz Finske i drugih članica EU i EFTA sudjeluju s više od 60%, što je bio zahtjev finske vlade. Tako je iz igre ispala hrvatska tvrtka Migrit, iza koje je zapravo stajao ruski kapital.

Finnish ownership of Fennovoima assured (5. kolovoz 2015.)

Fortum (Finska) u RusijiIzgleda da je razriješen problem vlasničke strukture u koncernu Fennovoima, koji priprema gradnju nuklearne elektrane Hanhikivi 1 u Finskoj. Intenzivni pregovori očito su se vodili posljednjih mjesec i pol dana daleko do očiju javnosti.

Krajem lipnja, pažnju svjetskih medija privukla je informacija da se kao značajni sudionik, s 9% udjela, pojavljuje minijaturna hrvatska tvrtka Migrit. Brzo je postalo jasno da se radi o manevru da se sakrije ruski kapital. (Vidi članak Hrvatska pod Sjevernim svjetlom, 24. srpnja.)

Finska vlada odredila je da 60% udjela moraju imati tvrtke iz EU i EFTA. Elektranu će graditi ruska tvrtka Rosatom, koja ima 34% udjela. Finski sudionici bili su prikupili samo oko 55%, a zahtjev za dobivanje građevinske dozvole morao je biti predan do 1. srpnja o.g.. Hrvatska tvrtka pojavila se kao manevar, da se uvjet formalno ispuni, te dobije vrijeme za dovršetak pregovora i naknadnu prijavu promjene strukture vlasništva.

Jučer je objavljeno da su tri domaće kompanije (Fortum, SRV i Outokumpu) ušle u projekt. Migrit se ne spominje kao sudionik.

Fortum, koji je bio u igri od kraja 2014. na osnovu paralelnih pregovora s ruskim tvrtkama Rosatom i Gazprom o vlasništvu u ruskoj elektroprivrednoj kompaniji TGC-1, preuzima 6,6% udjela. (Vidi članak Povezana sudbina finske nuklearke i ruskih hidroelektrana, objavljen 1. kolovoza; nije poznato kako su pregovori završili.)

SRV preuzima 1,8% a proizvođač čelika Outokumpu povećava svoj udio u projektu s 12,3% na 14,1%.

Tvrtke koje trebaju električnu energiju ulagat će u projekt, a u zamjenu dobivati električnu energiju po garantiranoj, niskoj cijeni.

Početak gradnje elektrane s jednim reaktorom, model AES-2006 VVER, snage 1200 MWe, očekuje se 2018., a početak rada 2024..

Finska ima četiri nuklearna reaktora u radu i jedan u gradnji. Finska i Velika Britanija jedine su stare članice EU+EFTA (članice iz 1995) koje planiraju rast korištenja nuklearne energije. (Vidi opsežniji pregledni članak Nuklearna energija u Europi 2015.-2025., 9. lipnja 2015.)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s