Fotonaponske u Njemačkoj – 9,17 ct/kWh

Njemačka postepeno ukida sustav poticaja za velike solarne elektrane preko Feed-in tarife, te uvodi sustav aukcija. U drugom tenderu, za ukupnu instaliranu snagu od 150 MW, primljeno je 136 ponuda za ukupno triput veću snagu. U prvom tenderu, u travnju, sklopljeno je 25 ugovora za ukupni kapacitet od 157 MW, uz prosječnu cijenu otkupo od 9,17 ct/kWh. Prve poticajne garantirane otkupne cijene prije 10+ godina bile su 50 ct/kWh.

FIT sustav je bio izvanredno uspješan u prethodnih 15 godina, ali je bio zamišljen kao tranzicijskih. Ugovori po tom sustavu i dalje se sklapaju za elektrane manjih snaga. Za sustave snage do 10 kW vršne snage otkupna cijena je 12,31 ct/kWh, a za veće snage pada. FIT su prihvatile desetine drugih zemalja, među njima i Hrvatska (ali samo nekoliko razumije i kompletnu složenu strategiju Energiewende).

Tijekom ove godine Njemačka gradi oko 100 MW nove fotonaponske snage mjesečno. [To je znatno manje nego prije, ali još uvijek sagrade u deset dana onoliko, koliko u Hrvatskoj ima ukupno.] Ukupno je 30. lipnja bilo instalirano 38.850 MW. Tijekom nekoliko godina, bilo je sagrađeno znatno više od predviđanja.

U prvoj polovici ove godine, na njemačku mrežu je priključeno 1.765 MW pučinskih vjetroelektrana, što je triput više nego u prvom polugodištu prošle godine. Očekuje se intenzivna gradnja i slijedećih godina.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s