Nafta na Arktiku – važno pitanje u demokratskim predizborima za predsjednika SAD

Clinton parts with Obama administration on Arctic drilling

Bbama, Clinton, SandersHillary Clinton je u utorak izrazila protivljenje eksploataciji nafte u području Arktika. Time je došla u sukob s Obaminom administracijom, koja je dan ranije dala konačno odobrenje kompaniji Dutch Shell PLC za nastavak crpljenja nafte na sjeveru Aljaske; to je prvo takvo odobrenje od 2012..

Okolišari se odlučno suprotstavljaju tim planovima. Eksperti kažu da je Obama imao malo mogućnosti da zaustavi Shell, koji je dobio licencu za vrijeme predsjednika Georga W. Busha.

Clinton nastoji privući zelene unutar Demokratske stranke, čiji su joj glasovi potrebni za dobivanje nominacije za predsjednicu SAD. Obećava razne mjere za smanjivanje eksploatacije i korištenja fosilnih goriva, ako postane predsjednica.

Nije međutim komentirala hoće li odobriti projekt naftovoda Keystone XL, koji bi transportirao naftu iz bitumenoznih pijesaka iz Kanade do rafinerija u Meksičkom zaljevu. U tom pitanju je Obama upotrijebio pravo veta da zaustavi odluku Kongresa. Socijalist Bernie Sanders, koji se pojavio kao značajni kandidat za dobivanje demokratske nominacije, žestoko se suprostavlja kako tom naftovodu, tako i eksplataciji nafte na Arktiku.

Obama je posljednjih godina napravio značajan zaokret u odnosu SAD prema klimatskim promjenama, u unutrašnjoj politici i na međunarodnom planu, u suradnji s Kinom i u grupaciji G7.

Među republikancima, koji u ekološkim pitanjima u pravilu zastupaju interese velikih naftnih i ugljenih kompanija te poriču realnost ljudskog utjecaja na klimatske promjene, uznemirenost je izazvala nedavna enciklipa pape Franje. Među pretendentima na republikansku nominaciju petorica su katolici, među njima i Jeb Bush. On je izričito rekao da neće slijediti sada službeno katoličko učenje. »Ne dobivam ekonomsku politiku od mojeg biskupa ili mojeg kardinala ili mojeg pape.« Kao guverner Kalifornije, Bush je zabranio zaposlenicima državne administracije da spominju pojam “klimatske promjene”.

O energetskim dilemama u SAD vidi i članak id 12, kolovoza: Energetska tranzicija u SAD: ugljen, plin i nafta iz šejla, obnovljivi.

O sukobu oko klimatskih promjena u SAD, vidi članak od 13. ožujka 2014.: Politički raskol o klimatskim promjenama u SAD (i druge vijesti o klimi)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Citat | Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s