Brazil i Njemačka: suradnja u suzbijanju klimatskih promjena

Suradnja na zaštiti okoliša, a osobito spriječavanju klimatskih promjena, bila je glavna tema sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i brazilske predsjednice Dilme Rousseff u Bonnu 20. kolovoza. Također je dogovaran rast trgovine i njemačkih ulaganja u brazilsku ekonomiju.

Merkel i Rousseff, 15-08-20 (Reuters)Rousseff je rekla da će se Brazil obavezati da deforestraciju na području Amazonije smanji na nulu do 2030. g.. Također će podržati cilj potpune “dekarbonizacije” globalne ekonomije do kraja stoljeća, koji su proklamirali čelnici G-7 na samitu u Njemačkoj u lipnju o.g..

Njemačka će osigurati Brazilu kredite od 525 milijuna eura za financiranje razvoja obnovljivih izvora energije i zaštitu tropskih prašuma. Donirat će 23 milijuna eura za stvaranje registra ruralnog zemljišta, koji će poboljšati nadzor deforestracije.

Ovaj je sastanak važan u sklopu priprema za Konferenciju UN o klimatskim promjenama (UNFCCC COP-21) u Parizu u prosincu o.g.. Rousseff je nedavno posjetila Washington, gdje je slična suradnja dogovorena sa SAD. Brazil je treći najveći emiter stakleničkih plinova u svijetu (iza Kine i SAD).

U srpnju su o klimatskim promjenama razgovarali čelnici grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). Izrazili su svoju spremnost za akcije protiv kliatskih promjena i učinkovit dogovor u Parizu. Posebni su naglasak svatili na tranfer tehnologija i znanstvenoga znnaja, u čemu će međusobno surađivati, ali očekuju i podršku najrazvijenijih iz grupe G-7. Oni su također pozvali na suradnju u promociji “učinkovitog i za okoliš prijateljskog korištenja fosilnih goriva”.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u klimatske promjene, međunarodna politika i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s