Nova loša vijest za nuklearce: odgoda gradnje NE u Engleskoj

Sažetak: EDF je objavila da NE Hinkley Point C u UK neće biti dovršena do 2023, nego kasnije. Prema izvještaju OECD-a, predviđeni troškovi gradnje su gotovo triput veći nego za nuklearke u gradnji u Kini i Južnoj Koreji. Također je odgođen predviđeni početak rada NE Flamanville 3 u Francuskoj, uz više nego utrostručene troškove. Industrija vjetra tvrdi da može nadoknaditi taj manjak. Važan udio imaju kineske kompanije.

Hinkley Point (Somerset)Francuska elektroprivreda (EDF) objavila je produljenje roka gradnje nuklearne elektrane Hinkley Point C u Engleskoj. Elektrana s dva reaktora tipa EPR, snage po 1.650 MW, neće početi s radom 2023. kako je dosad bilo planirano, nego kasnije.

Vrijednost projekta je 24,5 milijardi funti (33,3 milijarde eura). Po nedavno objavljenom izvještaju OECD-a, to će biti najskuplja nuklearna elektrana u svijetu: cijena po jedinici snage skoro tri put skuplja od elektrana koje se trenutno grade u Kini i Južnoj Koreji.

U tim državama, doduše, državne banke obilno financiraju takve projekte izrazito povoljnim kreditima, ali razlika je ipak uznemirujuća.

Neki eksperti u UK žele da nuklearna industrija ponovo postane državno vlasništvo (kao što je u Francuskoj); tako je bilo 1970-ih, a privatizaciju je provela vlada M. Thacher

EDF, odnosno Areva (koja je zbog velikih gubitaka ove godine postala dio EDF; obje su tvrtke u državnom vlasništvu) gradi tri reaktora tipa EDF, u Francuskoj, Finskoj i Kini. U sva tri slučaja došlo je do znatnog kašnjenja u gradnji (u Finskoj devet godina) i povećanja troškova (uz sudski spor o tome tko je kriv za oko tri milijarde dolara nepredviđenih troškova u Finskoj).

Ovih dana je i rok završetka reaktora Flamanville 3 u Francuskoj četvrti put pomaknut, na kraj 2018.. Gradnja je započela 2007. uz planirani završetak 2012.. Troškovi gradnje isprva su bili procjenjeni na 3,3 milijarde eura, a sadašnja je kalkulacija 10,5 milijardi. (Vidi članak Ekonomika nuklearne energije: problemi su danas isti kao prije 40 godina, 14. listopada 2014..)

Ujedinjeno kraljevstvo ima 16 reaktora u pogonu, od kojih 13 treba biti zatvorena do 2025. zbog isteka roka. Također, Stare termoelektrane na ugljen trebaju biti zatvorene do 2023. u skladu s propisima EU o zagađivanju zraka. Planirana je gradnja još devet novih reaktora, ali nijedan projekt još nije točno definiran.

EDF ima problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije. Nadaju se da će Kina povećati svoj udio, o čemu bi se mogao postići dogovor prilikom posjete kineskog premijera Si Đin Pinga Londonu u listopadu.

Kina ima interes dobiti uvid u razvoj nove generacije reaktora, koje bi onda njena industrija gradila u Kini.

Austrija je povela sudski proces zbog obilate državne pomoći gradnji ove nuklearke, što smatraju protivnim pripisima EU. Europska komisija odobrila je tu pomoć nadglasavanjem uz dosta glasova protiv. Sudski postupak pred Europskim sudom prevde povela je također grupa od deset kompanija, predvođena Greenpeaceom.

Ujedinjeno kraljevstvo i Finska jedine su zemlje iz grupacije #U15+3 (članice EU iz 1995 plus Švicarska, Norveška i Island) koje planiraju povećanje udjela nuklearne energije u proizvodnji elektrike. Sve ostale planiraju ili smanjenje, ili potpuno odustajanje od nuklearne energije. (Vidi pregledni članak: Nuklearna energija u Europi 2015.-2025.: komunistička prošlost → nuklarna budućnost?, 9. lipnja 2015..)

Nova vlada UK, u kojoj se Konzervativna stranka oslobodila koalicije s liberalnim demokratima, uvela je mjere koje znatno otežavaju gradnju vjetroelektrana na kopunu (ali ne i pučinskih). Zajednica industrije vjetra u UK, RenewableUK, smatra da energija vjetra, intenziviranjem projekata gradnje, može nadoknaditi gore navedeni manjak koji nastaje 2023..

Dodatak (7. rujna 2015.): China to build new nuclear reactor in UK. Slijedeći mjesec očekuje se potpisivanje dogovora Kine, Francuske i UK o gradnji novog prototipskog nuklearnog reaktora u Bradwellu u Essexu. Uz spomenuto povećanje kineskog udjela u gradnji elektrane Hinkley POint C, planira se gradnja još jedne takve u Sizewellu u Sufolku. Kineske državne kompnanije China General Nuclear i China Naitonal Nuclear u te dvije elektrane imaju manjinski udio. EDF se složio da kinezima, u zamjenu za potporu tim projektima, proda pravo na gradnju na lokaciji Bradwell.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, nuklearna energija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s