Etiopija i Kenija na početku spektakularnog elektroenergetskog razvoja

Istočnoafričke zemlje Etiopija i Kenija spadaju među najsiromašnije zemlje svijeta. Većina stanovništva nema pristup električnoj energiji. Međutim, razliku od nesretnog susjeda Somalije, danas imaju relativno stabilne vlade, solidan ekonomski rast, strane investicije i ambiciozne razvojne planove. Njihova elektroenergetika bi uskoro mogla gotovo potpuno eliminirati emisije ugljičnog dioksida. Imaju velike potencijale za gradnju novih hidroelektrane, geotermalnih, solarnih i vjetrenih. Kenija također planira gadnju nuklearnih elektrana.

Kenija- gradnja geotermalne elektraneElektrična energija ključna je za osiguranje minimalnog životnog standarda po suvremenim mjerilima. Također je osnovna infrastruktura za dalji gospodarski razvoj. Mnogo čimbenika je univerzalno, ali zemlje u tropima imaju naravno važne specifičnosti.

Nemaju rezervi fosilnih goriva. Danas za proizvodnju elektrike uglavno koriste skupu naftu. Nastoje to eliminirati i zamijeniti energijom vode i drugih obnovljivih izvora.

Etiopska energetska strategija predviđa investiranje 100 milijardi USD u gradnju 37.000 megavata električnih kapaciteta do 2037..

Lideri zemalja G7 su na svom sastanku u lipnju o.g., govoreći o borbi protiv klimatskih promjena, obećali da će ubrzati pristup obnovljivoj energiji u Africi i pojačati svoju podršku zemljama koje trpe štetu do klimatskih promjena. (O tome članak na ovom blogu G7 o klimatskim promjenama: bez fosilnih goriva do kraja stoljeća!)

Hidroenergija

Obje zemlje imaju znatne, tek manjim dijelom iskorištene hidropotencijale. Postoje problemi s njihovim iskorištavanjem zbog dugotrajnih razdoblja suša, te utjecajem hidroelektrana na deforestraciju.

Ovih dana započela je radom hidroelektrana Gilgel Gibe-3 u Etiopiji. Kad bude potpuno dovršena, početkom iduće godine, imat će deset turbina ukupnog kapaciteta od 1.870 MW. (Gotovo kao sve hidroelektrane u Hrvatskoj zajedno.) Ukupni ranije instalitani kapacitet elektrana je samo 2.300 MW.

Etiopija planira investirati još 12 milijardi USD u gradnju hidroelektrana. Najveći projekt je Grand Renaissance Dam na Nilu, 6.000 MW. Prije dvije godine započeli su radove na skretanju voda Plavog Nila; zbog toga su u sporu sa Sudanom i Egiptom, koji se pozivaju na ugovor iz kolonijalnog doba po kojem imaju pravo na korištenje 90% voda Nila. Ukupni potencijal hidroenergije u Etiopiji je 45.000 MW.

Etiopija planira ne samo višestruko povećati proizvodnju električne energije, nego i postati industrijski centar za proizvodnju opreme i značajni izvoznik.

Solarna energija

Etiopija- solarni paneli

Zemlje na ekvatoru imaju veliki potencijal za korištenje solarne energije. Solarni paneli mogu godišnje proizvesti dva do dva i pol puta više električne energije, po jedinici instalirane snage, nego u Europi. Etiopija je dosad u razvoj uložila 600 milijuna USD.

Među drugim vijestima, zanimljivo je spomenuti da se Norveški proizvođač solarnih panela REC sprema za ulazak na obećavajuće tržište istočne i južne Afrike. Računaju da će u tim regijama do 2030. biti izgrađeno 100 GW fotonaponskih elektrana. Otvaraju urede u Gani, Keniji i Južnoj Africi. (Izgleda smiješno da Norvežani prodaju sunce Afrikancima; ali to je globalizirana ekonomija. Dakako, možda ne izdrže konkurenciju s Kinom, SAD i drugima.)

U travnju ove godine, investitori u solarnu energiju iz Kine i Kenije otvorili su, nedaleko Najrobija, Centar za transfer tehnologije i trening (China-Kenya Solid State Lighting Technology Transfer Center).

Prošle godine bila je osnovana kenijska tvrtka Sunyale Africa, koja je partner Kinezima. Kenijska prijateljska politika i regulativna okolina privukli su kineske investitore, spremne istražiti kenijske solarne potencijale. Proizvode i prodaju solarne sustave za osvjetljenje, u zemlji u kojoj često ne postoji električna mreža.

(Kina je snažno prisutna u Africi, konkurirajući zapadnim kompanijama u ulaganjima u korištenje tamošnjih resursa. Ne čine to naravno iz čovjekoljublja, nego iz profitnih motiva kao i zapadnjaci.)

Geotermalna energija

Etiopija i Kenija imaju velike kapacitete za korištenje geotermalne energije, uz područje Rift Valey, “velike rasjekline” (koja je, među inim, prije nekoliko milijuna godina imala bitnu ulogu u evoluciji koja će dovesti do suvremenog homo sapiensa). Geotermalne elektrane imaju tu prednost da rade kontinuirano i visoko su raspoložive kao svaka termoelektrana. (Jedan dobar novinski članak iz veljače 2015.: Africa’s Rift Valley Geothermal Energy Investment Boom Heats Up.)

Velike geotermalne kapacitete i naprednu tehnologiju njihovog korištenja ima Island. Islandska tvrtka Reykjavik Geothermal Ltd. planira investirati četiri milijarde USD u gradnju geotermalnih elektrana snage 1.000 MW.

Island nastoji postati svjetski lider u korištenju geotermalne energije. Islandska vlada i Nordijski razvojni fond (NDF) pokrenuli su “Global Geothermal Developmen Plan”. usmjeren je na unapređenja korištenja geotermalne energije u 13 zemalja Istočne Afrike, gdje oko Velike Zavale postoje značajni potencijali, slično samom Islandu. Gradnja je počela u Keniji: elektrana od 585 MW koja bi trebala biti završena do 2016., a potencijal, koji bi se mogao iskoristiti do 2030., iznosi 5.000 MW.

Sjedinjene Američke Države pružaju pomoć afričkim državama, te nastoje da njihove tvrtke dobiju poslove. Zato je u rujnu 2012. osnovano <a href=US-East Africa Geothermal Partnership (EAGP). To je pak dio šire “Power Africa Initiative”, koju je pokrenula administracija predsjednika Obame, uz obećanih sedam milijardi dolara donacija. Uz Keniju i Etiopiju, uključeni su Đibuti, Ruanda, Tanzanija i Uganda. Procjenjeno je da je ukupni potencijal u regiji 15.000 MW geotermalnih elektrana.

Krajem srpnja ove godine u okviru posjeta američkog predsjednika Etiopiji, potpisan je ugovor po kojem će državna elektroprivreda otkupljivati elektriku iz geotermalne elektrane Corbetti uz cijenu od 7,53 američkih centi po kilovatsatu. U taj projekt uključeni su Islanđani.

Energija vjetra

Kenija- vjetroelektranaZa korištenje energije vjetra postoje također dobri potencijali. I opet se tu pojavljuju Skandinavci. U prosincu 2014. Danska tvrtka Vestas Wind Systems sklopila je ugovor o gradnji vjetroelektrane od 310 MW na jezeru Turkana u Keniji. Isporučit će 365 turbina V52-850 kW. Vrijednosti 625 milijuna eura, to je najveće pojedinačno strano ulaganje u Keniji. Gradnja treba biti dovršena 2017.. Proizvodit će godišnje 1.400 GWh, što je 15% današnje kenijske potrošnje. Računa se, da će uštedjeti Keniji oko 186 milijuna USD godišnje u uvozu energenata.

Ovaj projekt je jedan od mnogih, za koje Vestas očekuje da će biti razvijeni u Africi slijedećih godina.

Prema izvještaju Kenya Wind Energy Outlookiz svibnja 2015.”, Kenija planira povećati udio vjetra u proizvodnji električne energije sa simboličkih 0,3% iz 2013. g. na 9,4% godine 2017.. U pogonu su četiri vjetroelektrane instaliranog kapacitet 69 MW, a u gradnji 18, te se planira da će do rujna 2016. na mrežu biti priključeno 630 MW.

Kao prijalazni projekt smanjivanje korištenja nafte (koja je za ovu svrhu i dalje skupa, unatoč pada cijena), kompanije Vestas iz Danske i Masdar iz Abu Dhabija rezvile su projekt “Wind for Prosperity”. Prepravljeni vjetroagregati kombiniraju se sa dizel agregatom za snabdjevanje malih, otočnih mreža. Trinaest sustava planira se instalirati u Keniji, uz procjenu da će dovesti do sniženja troškova za 30% u odnosu na današnje oslanjanje samo na dizel agregate. Cilj je instalirati barem 100 sustava, koji bi snabdjevali milijun ljudi, do kraja 2016.. Razmatraju se mogućnosti primjene u Etiopiji, Tanzaniji, Jemenu, Pakistanu, Vijetnamu i Nikaragvi.

Iako se radi o zapadnoj Africi, dodajemo jednu vijest o korištenju energije oceanskih valova. Izraelska tvrtka S.D.E., specijalizirana za korištenje energije morskih valova, sklopila je ugovor za gradnju elektrane (“wave power plant” = valovna elektrana?) snage 100 MW u Gvineji, na obali Atlantskog oceana. S.D.E. tvrdi da nudi izvanredno niske cijene gradnje (milijon dolara po megavatu instalirane snage) i proizvodnje (pet američkih centi po kilovatsatu, što je manje od svih drugih izvora električne energije).

Nuklearna energija

Kenija međutim planira i ambiciozni nuklearni program. Prije mjesec dana su Kenija i Kina potpisale Memorandum o razumijevanju o gradnji nuklernog reaktora, koji bi trebao biti završeno do 2025.. Ambicije su do 2033. sagraditi još tri reaktora, ukupne snage 4.000 MW. Kina će osigurati stručnu pomoć, trening i tehničku potporu u izboru lokacije, izradi studija izvodljivosti idr..

Već ranije, Kenija je potpisala ugovore o suradnji na nuklearnoj energetici sa Slovačkom i Južnom Korejom. Desetak kenijskih studenata studira nuklearni inženjering u Južnoj Koreji.

Na afričkom kontinentu, jedino Južnoafrička republika ima operativne nuklearne reaktore, a Egipat ih planira graditi.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, nuklearna energija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s