Kako ceste i mostovi mogu proizvoditi energiju

Power Roads: Soon our roads, bridges will be paying back the energy used to build them

Sažetak: “Energetske kuće” proizvode energiju potrebnu za stanovnike, a često i višak. Norveška istraživačko-razvojna korporacija SINTEF istražuje mogućnosti da sve građevine, uključujući ceste i mostove, tijekom životnoga vijeka proizvedu više energije nego što se potroši za gradnju i održavanje (projekt “Power Road”).

Power Roadst (SINTEF)Surađuju s norveškim ekvivalentom Hrvatskih autocesta u projektu novog “ferry-free” autoputa E39 u zapadnoj Norveškoj, na kojem će se graditi niz mostova preko fjordova.

Počinje se reduciranjem potrošnje energije pri gradnji. Samo na istraživanju mogućnosti korištenja lokalnog kamena napravljeno je nekoliko doktorata.

Solarni paneli mogu biti instalirane na mostovima,a vjetroturbine integrirane u konstrukciji; energija se može dobivati i iz morskih valova ispod mosta.

Istražuju nove materijali koji generiraju elektriku a mogu se integrirati u asfalt. Razmatraju mogućnosti prikupljanja djela energije koje auto gubi zbog pritiska na podlogu, osobito kad ide nizbrdo.

Moto SINTEF-a je “Tehnologija za bolje društvo”. U svojem sjedištu u Trondheimu zapošljava 1.500 ljudi, te još oko 600 na nekoliko mjesta u Norveškoj, te u Brislu, u Danskoj i Čileu. Zaposlenici dolaze iz 70 zemalja.

Strukturiran je u osam istraživačkih instituta i holding. Provode bazična i razvojna istraživanja, te kao inkubator za transfer tehnologija i za podršku novim kompanijama.

Djeluje u 63 zemlje i prošle godine su radili na 5.300 istraživačkih projekata za 3.600 klijenata. Prihod im je bio 375 milijuna eura.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Citat | Ovaj unos je objavljen u energetika, promet i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s