Njemačka 2033.: 25% elektrike iz solarnih, 40.000 MW baterija?

Sažetak: Nagli pad cijena fotonaponskih elektrana i baterija dovodi do promišljanja da su ciljevi njemačkog energetskog zaokreta (Energiewende) za slijedećih 15-20 godina, iako naizgled vrlo ambiciozni, zapravo preskromni.

Pripremite se za 150 GW solarnih elektrana i 40 GW kapaciteta energetskih spremnika u Njemačkoj : nagli pad cijena prisiljava energetski sektor da ponovo promisli

baterijeFotonaponski sustavi doživjeli su velik pad cijena [aktualna cijena za nove fotonaponske elektrane u Njemačkoj po proizvedenom kilovatsatu je za 40% niža od cijene za nuklearnu elektranu u UK], a sad se to počelo događati i sa sustavima pohrane energije (baterije idr.).

To čini tehnički i ekonomski realističnom preobrazbu elektroenergetskog sustava Njemačke, u kojem bi bilo 150 GW solarnih elektrana (danas 39 GW; ukupno klasičnih izvora Njemačka ima oko 110 GW), 72 GW vjetroelektrana, te kućnih baterijskih sustava 40 GW snage i 120 GWh kapaciteta za pohranu.

(U to nisu uračunate baterije električnih vozila, predviđena snaga ¸125 GW i kapacitet 250 GWh. Današnje reverzibilne hidroelektrane u Njemačkoj imaju 7 GW i 40 GWh.) Energetske kompanije i energetska politika moraju se tome prilagoditi, te naravno pažljivo prilagoditi upravljanje sustavom.

U tom scenariju, koji razmatra Agora Energiewende (Backgraud paper) godine 2033. fotonaponske elektrane bi godišnje proizvodile 147 TWh električne energije i time zadovoljavale oko četvrtinu njemačkih potreba, a vjetroelektrane 214 TWh. Tu se reducira gradnja pučinskih elektrana, u odnosu na aktualni scenario 2013.-2033., s 25 GW na 7 GW. [Njihova cijena je veća nego za VE na kopnu, ali također je u padu. Vidi članak od 26. listopada: Vjetroelektrane u Europskoj uniji 2015.-2030.]

Dapače, zbog pada cijena baterija, treba ponovo promisliti je li nužna gradnja dalekovoda koji su danas predviđeni u aktualnom planu razvoja električne mreže. U osnovu na referentni scenarij, povećani su troškovi razvoja distributivnih mreža, ali smanjeni troškovi razvoja prijenosne mreže.

Današnja cijena elektrike iz kućnih solarnih sustava je oko 10 ct/kWh. Tesla Powerwall najavljuje cijenu pohrane od 20 ct/kWh. Kombinirano, to je približno jednako današnjoj cijeni električne energije za domaćinstvo danas u Njemačkoj (a narano radi se o nerealnoj pretpostavci da se sva proizvedena elektrika pohranjue). Projekcije su međutim da bi obe cijene mogle pasti do 5 ct/kWh, ukupno dakle tek 10 ct/kWh.

Potrebne su naravno znatne investicije, ali budući sustav harmonije velikog i malog mogao bi u konačnici biti jeftiniji od današnjeg.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, obnovljivi izvori i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s