Pametna električna mreža u domaćinstvu uz integraciju električnih vozila

Sažetak:Potpuna elektroenergetska autonomija kućanstva nije poželjan cilj; za ekonomsko i ekološko optimiranje, umreženost će ostati nužna. Istraživači rade na razvoju sustava upravljanja, uz integraciju krovnih fotonapona, električnih vozila i toplinskih pumpi.

Solar veghicle charging et homePotpuna elektroenergetska autonomija jednog kućanstva, iako je atraktivna tema za medije i za libertarijansku maštu, te danas postaje tehnološki moguća i ekonomski realna, nije poželjan cilj za društvo, ekonomiju, niti za minimaliziranje troškova kućanstva. Za ekonomsko i ekološko optimiranje, umreženost će ostati nužna, iako će se dizajn i upravljanje mrežom bitno promijeniti (vidi o tome članak: Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici).

Članak Solar vehicle charging at home, objavljen jučer na portalu sciencedaily.dom, govori o razvoju sustava upravljanja na nivou kućanstava, koja imaju i vlastitu proizvodnju ali su spojena na mrežu radi optimizacije.

Njemačka istraživačka korporacija Fraunhofer kreirala je sustav kućnog upravljanje energijom u kućanstvu, koje ima fotonaponske panele, koji integrira baterije električnih vozila u kućnu električnu mrežu. Podrazumijeva se da je kuća u cjelini dizajnirana prema standardima “pasivne kuće” (može uključiti i toplinsku pumpu).

Fraunhoferov tim dizajnirao je stanicu za brzo punjenje, snage 22 kW, te kućni sustav upravljanja energijom (home energy management system, HEMS), zasnovan na Javi. Malo računalo prikuplja podatke različitih električnih brojila u kući, te prikazuje stanarima aktualne tokove električne energije i neto potrošnju ili proizvodnju. Sustav je testiran i razvijan tijekom dvije godine u pet domova u gradu Fellbachu.

HEMS je povezan i s meteorološkim centrima, te predviđa promjene solarne intenzivnosti u slijedećih oko 20 sati. Prilagodljivi algoritam proračunava energetski bilans kuće za svakih četvrt sata.

Proizvodena električna energija iz fotonaponskog sustava prvo ide za kućanske potrebe, zatim za punjenje baterija električnog vozila, a višak šalje u javnu mrežu. Ukućani naravno mogu i manualno prilagođavati prioritete.

Sustav vodi računa i o cijeni elektrike koja se preuzima ili predaje javnoj mreži, te minimalizira troškove kućanstva.

Takvi sustavi u svakom kućanstvu optimizirati će i upravljanje lokalnom javnom mrežom i minimalizirati emisije ugljičnoga dioksida.

Sustav nudi i dodatne module za daljinsko upravljanje kućanskim uređajima, integraciju toplinskih pumpi idr.. Također može uključiti i “car Sharing” varijantu (više domaćinstava dijeli vozila).

Njemačka, također Danska i drugi, napravili su znatan napredak u razvoju takvog harmoničnoga sustava. Na tome se zasniva strategija Energiewende, te konkretni planovi i ciljevi (vidi članak Njemačka 2033.: 25% elektrike iz solarnih, 40.000 MW baterija? od 31. listopada).

Prihvaćajući neizbježnost promjena, elektroprivredna kompanija E.ON (jedan od ekvivalenata HEP-a u Njemačkoj, naravno puno veća i moćnija) je u prosincu 2014. objavila svoju novu korporacijsku strategiju, fokusiranu na obnovljive, distribuirane mreže i širenje usluga potrošačima. To je bilo priznanje neuspjeha pokušaja da se energetski zaokret zaustavi (vidi članak od 11. listopada 2013.: Energy CEOs call for end to renewable subsidies),

Istraživanje Fraunhofera, koje navodimo, nipošto nije jedinstveno. O sličnome govori članak The Electricity Grid of the Future is Being Created Today in Lower Saxony na mrežnom sjedištu E.ON-a: razvoj inteligentnih lokalnih mreža (mikromreže) niskoga napona, uz integraciju električnih vozila; očekuju da će to biti prevladavajući model za deset godina.

To je “revolucija odozdo”, koja se upravo događa. To je glavna snaga njemačkoga Energiewende, koju previđaju oni koji se koncentriraju samo na zakone i odluke koje donose Bundestag i savezna vlada.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s