Elektroenergetski sustav 100% na obnovljivima je dohvatljiva realnost.

Odličan video o predviđenom elektroenergetskom sustavu (i također toplinskom) u Njemačkoj 2050.: The combined power plant provides stable power from renewable energies. Znastvenici su pokazali, matematičkim modelom i eksperimentalno, kako je moguće osigurati stabilnos elektreenegetskog sustava (uravnotežavati proizvodnju i potrošnju, održavati napon i frekfenciju) koristeći isključivo obnovljive izvore. Iz jednog centra upravlja se kombiniranjem proizvodnje iz solarnih i vjetroelektrana s termoeleltranama na bioplin. U budućnosti će to usklađvianje ići automatski, te će se proširiti na cijelu njemačku.

Službeni njemački plan 2050. je 80% električne energije dobivati iz obnovljivih. Koliko će biti i kakvi će biti sustavih pohrane energije, još nije riješeno. Ima raznih mogućnosti; dapače, vrlo snažan presing na razvoj baterija u posljednje tri godine možda je prejak i nepostreban.

Edo Jerkić piše:

U Hrvatskoj još uvijek me mnogi, pa čak po načinu razmišljanja i napredni energetičari svako malo čudno gledaju kada kažem da 2050. proizvodnja iz bilo čega osim obnovljivih više neće biti izvediva – i to iz ekonomskih razloga – na tržištu ništa drugo više neće biti isplativo. Jer oni “znaju da sustav ne može funkcionirati bez barem 40% stabilnih elektrana”.

Tih 40% im svake godine kada pričam s njima pada. Krenulo je od 80%.

No gledaj čuda, postoje tamo neki čudni narodi kojima to uopće više nije upitno. Neki dan sam tako razgovarao sa njemačkim konzultantom koji se energetikom bavi gotovo 30 godina. Kaže on da će zbog tog razmišljanja velike energetske kompanije izumrijeti u sljedećih nekoliko desetljeća – u Njemačkoj se to već dešava iako to nije bio cilj.

Također mi priča kako su sva predviđanja o potrebama za balansiranjem obnovljivih bila pretjerana, te da je zapravo potrebno svega 10 do 15% sustava za pohranu energije ili koji mogu pružiti balansiranje na razini sustava kako bi se balansirao sustav baziran na jednakom omjeru solara i vjetra. Hello world.

Inače, g. konzultant mi je rekao da je 2050. jako pesimistična za 100% obnovljiv scenarij ako postoji ustrojeno tržište el.en.

Da ne bude zabune: pesimistička je procjena da će to biti tek 2050.. Ovdje je također poanta, koja izgleda neočekivana kad se gledaju tendencije ka generalnim ekonomskim svjetonazorima pristaša i protivnika Energiewende (energetskog zaokreta): uistinu slobodno tržište ide u korist obnovljivih. Njemačka i druge najnaprednije države ulagale su i ulažu u razvoj tehnologije (engl. development) i širenje industrije (engl. deployment). Time se utječe brži razvoj i širenje nego što bi bilo da se sve prepusti tržišnim silama, ali to nije u protivnosti s tržišnom regulacijom. Države u energetici jednako postupaju stoljećima, od koncesija za korištenje šuma isl.; da se čekalo tržišne sile, pitanje bismo li i danas imali komercijalne nuklearne reaktore.

Te su mjere bile vrlo uspješne, cijene padaju i obnovljivih postaju komercijalni i tržišno konkurentni – kad se osiguraju stvarno ravnopravni uvjeti (jer fosilna goriva u svijetu i dalje uživaju puno veću državnu potporu od obnovljivih).

U jednom ranijem članku na ovom blogu citirali smo ocjenu Hansa Joachima Schellnhubera, direktora Postdamskog Instituta za istraživanje utjecaja na klimu: »Može li iko zamisliti da je moguće upravljati s dvije posve različite ekonomije – jedne zasnovane na fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji, a druge zasnovane na učinkovitosti i obnovljivma – paralelno, kroz slijedećih pet-šest desetljeća? To je smiješno, to se neće dogoditi. Sva povijest industrije kaže nam da jednom kad se sustav okrene u novi način rada (mod), i ima neke komparativne prednosti, preuzet će sve.«

Više informacija (na njemačkom i engleskom) na mrežnom sjedištu kombikraftwerk.de

Neki raniji tekstovi na ovom blogu o njemačkom Energiewende:

Guessing  biomassekraftwerkOva kretanja u Njemačkoj, kao i u drugim najnaprednijim zemljama, događaju se ne samo na visokom nivou eksperata, nego u tisućama manjih i većih projekata “na terenu”, uz snažno sudjelovanje stanovništva i lokalne zajednice. Jedan takav ogledni primjer komunalnost energetskog sustav zasnovanog na obnovljivima su grad i kotar Güssing (Neuburb, hrv. Novi Grad u Austriji. Nedavno je Hrvatska komora inženjera strojarstva, područni ured Zagreb, organizirala stručno putovanje u Güssing.

Kotar proizvodi energiju za grijanje, električne potrebe i motorna goriva iz lokalnih obnovljivih izvora (šumarstvo, poljoprivreda i Sunce). U nepuna dva desetljeća razvoja, model Novog Grada ostvario je izvrsne rezultate, preobrazivši nerazvijeni kraj u Europski centar za obnovljive energije, EEE Güssing, koji sufinancira Europska unija.

Austrijska savezna država Gradišće ima danas dvadesetak energana na šumsku i poljoprivrednu biomasu, te na sunčevu energiju, koje pokrivaju oko pola energetskih potreba iz obnovljivih izvora, ostvarujući prihode od prodaje energije u iznosu od 18 milijuna eura godišnje.

EEE Güssing u suradnji s Tehničkim sveučilištem Beč razvija naprednu tehnologiju rasplinjavanja biomase za proizvodnju električne i toplinske energije, te biogoriva druge generacije. U okviru EEE djeluje i Tehnološki centar Novi Grad, koji izrađuje programe i projekte energetske opskrbe na temelju obnovljivih izvora energije za lokalne zajednice u Austriji i inozemstvu.

23. listopada smo obišli Europski centar za obnovljive energije – EEE GÜSSING, te postrojenje za proizvodnju plina iz „silaže“ i postrojenje za proizvodnju benzina, kerozina, dizela i plina iz drvne biomase – sječke.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, energetika, obnovljivi izvori i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s