Energetska obnova zgrada u naprednijim je zemljama važno političko pitanje

Večernji list je u petak 6. studenoga objavio članak Više nam u kući ne fijuče vjetar pa se 
i manje grijemo. Objavljen je naravno kao nešto, što s izlaskom na birališta nema veze. Nije tako u naprednijim zemljama.

Energetska obnova zgrada je tema od ogromnog značaja za energetske politike (policy), a time i bitna tema politike (politcs). Prva tema potrebnog energetskog zaokreta (Energiewende) jest smanjivanje potrošnje energije; a tek onda iz kojih izvora. U zgradarstvu su naročito golemi potencijali.

fond_energetika_brosura_2015_26_01_v2

Njemačka planira potrošnju energije za grijanje zgrada smanjiti za 80% do 2050. g.. To je ključno područje u postizanju cilja u energetskim strategijama Njemačke, Francuske, Švicarske… da se ukupna potrošnja energije smanji na polovicu današnje.

Europska unija je 2010. g. donijela Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). To je ono, zbog čega je Europska unija dragocjena: omogućava, ukoliko se malo potrudite, puno lakše upoznavanje i preuzimanje najboljih praksi uspješnijih zemalja.

Francuska je krenula s realizacijom plana energetske obnove 500.000 kuća godišnje. Velika ulaganja, velike energetske uštede, smanjivanje ovisnosti o uvozu energenata, mnogo radnih mjesta.

Kod nas je to još u začetku. Ali nešto jest napravljeno. Postavljeno je i mrežno sjedište Energetska obnova zgrada, gdje je jednostavno objašnjeno o čemu se radi, koji programi poticaja postoje i koji su natječaji u tijeku (nekoliko, do 31. prosinca o.g.). Slijedeća vlada morala bi to puno žešće nastaviti. I to bi trebala biti jedna od tema, o kojima govori i predsjednik vlade.

Njemačka će uložiti do 2020. u energetsku učinkovitost 70 do 80 milijardi eura (velik dio u zgradarstvo); i to je jedna od važnih tema, o kojima redovito govori predsjednica vlade i koje doprinose njenoj popularnosti.

Vlada Škotske uložit će 224 milijardi funti (nešto više od 300 milijuna eura) u poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama.

Pogledajte raniji članak na blogu Energetsko certificiranje zgrada – dobro za sve!, 28. kolovoza 2013..

Pogledajte video, u kojem o tim temama govori Robert Pollin, profesor ekonomije na Sveučilištu Massachusettsa i su-direktor Political Economy Research Institute.

Kalifornija je ove godine donijela zakon po kojem (među drugim mjerama energetskog zaokreta) treba udvostručiti energetsku učinkovitost u zgradama. I federalna vlada SAD pridaje veliki značaj toj temi.

Po izvještaju Navigant Research, globalno tržište za sustave upravljanja energijom u zgradama (Building energy management systems, BEMSs), kao dio trenda “Internet of Things” (IoT) [a to je dio onoga što se počinje nazivati “Četvrta tehnološka revolucija”], porasti će s 2,4 milijarde USD 2014. na 10,8 milijardi USD godine 2024..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Energetska obnova zgrada u naprednijim je zemljama važno političko pitanje

  1. nikola napisao:

    “..Prva tema potrebnog energetskog zaokreta (Energiewende) jest smanjivanje potrošnje energije; a tek onda iz kojih izvora…” Ma da, lijepo zvuči. U praksi kod nas u V Gorici čim su povečali cijene grijanja promjenili su i režim grijanja, tako da u prosjeku radijatori rade od 6 do 8 sati duže. Što više energije prodaš više zaradiš.Pošto na potrošnju ide 25% PDV-a to odgovara i općini.Jadnim ljudima nije jasno kako to da štede a plaćaju znatno više.
    Niko ne tjera toplane koje rasipaju energiju da poprave efikasnost postrojenja, poboljšaju termičku izolaciju cijevi, sa jednostavnim elektičnim riješenjem automatski isključe pumpu kada ne radi radijator nego ona vergla cijelu noć itd… Kod nas u V. Gorici trasa toplinskih cijevi je vidljiva iz aviona(zimi se topi snijeg a ljeti raste drugačije bilje iznad cijevi po trasi)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s