Egipat: vojna vlada i elektroenergetska strategija – nuklearni i obnovljivi izvori

Sažetak:: Vojna vlada u Egiptu zasad je osigurala mir u zemlji i dobre odnose s velikim silama. Ima ambiciozne planove rasta i razvoja, između ostaloga u elektroenergetici. U manje od godinu i pol potpisani su veliki ugovori o gradnji nuklearnih, plinskih, solarnih i vjetroelektrana. Strategija slična nizu drugih siromašnih zemalja, dok su najrazvijenije usmjerene na transformaciju elektroenergetskog sustava.

Egipat i Rusija- ugovor o nuklearnojEgipatska vlada je jučer (četvrtak, 19. studenoga) potpisala ugovor s ruskom državnom kompanijom Rosatom o gradnji nuklearne elektrane, s četiri reaktora po 1.200 MW. Rusija će također osigurati povoljan kredit za gradnju na 35 godina.

Elektrana će se graditi u mjestu Dabaa, zapadno od Aleksandrije, na obali Mediterana. Pripreme za gradnju bile su započete 2009, te prekinute nakog rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka. Završetak gradnje najavljen je za 2022. g..

Poslovni i politički uspjeh Rusije

Ovo je još jedan veliki međunarodni uspjeh za rusku nuklearnu industriju. Bitan čimbenik uspješnosti jest, kao i u slučaju kineskih kompanija, što ih kreditima prate državne banke. Zapadni proizvođači, poput francuske Areve i američkog Westinghousea, ne mogu im u tome parirati. Rosatom je posljednjih godina dobio poslove i u Turskoj, Iranu, Južnoafričkoj Republici, Nigeriji idr..

Politički je značajna poruka potpisivanje ugovora samo tri tjedna nakon rušenja ruskog aviona nad Sinajem, u čemu je bilo 224 mrtva, za što je odgovornost preuzela teroristička grupa Takfiri, aktivna ponajviše u Iraku i Siriji. Egipatski predsjednk al-Sisi je prošloga tjedna naredio da se pregovori brzo dovrše.

Rusija održava odlične odnose s aktualnom egipatskom vladom od dolaska na vlast sadašnjeg autoritarnog predsjednika feldmaršala Abdela Fataha al-Sisija u lipnju 2014.. (Prikaz njegovog političkog profila u članku Daniela Pipesa iz jeseni 2014: What Egypt’s President Sisi Really Thinks)

Nova vojna vlada donosi stabilnost, nesvrstanost i razvoj?

U srpnju 2013., nakon velikih građanskih nemira, vojnim udarom je bila srušena vlada islamista Muhameda Morsija. Al-Sisi je dobio 97% glasova na neslobodnim izborima, čime se Egipat tri godine nakon rušenja maršala Mubaraka vratio vojnoj vladi (vidi: Egipat – revolucija ili kontrarevolucija, 4. srpnja 2013.)

Al-Sisi održava i odlične veze sa SAD, drugim zapadnim zemljama i zemljama Perzijskog/Arapskog zaljeva. Njegova vlada pokrenula je ambiciozne programe ekonomskoga rasta, nakon velikog ekonomskog nazadovanja 2011.-2014., u čemu znatno povećanje izvora električne energije ima veliki značaj.

Kakve god bile metode, izgleda da je zasad uspjela osigurati unutrašnji mir, a ostaje za vidjeti hoće li taj resurs biti iskorišten za ekonomski i društveni napredak, što su neki drugi diktatori u svijetu uspijevali i uspijevaju – a drugi ne. (Vidi razgovor s jednim splitskim Egipćaninom, u studenome 2013: Uvijek sam bio za to da vojska preuzme vlast (…) Egipat nije spreman za demokraciju.)

Znatan rast električne energije korištenjem urana i obnovljivih izvora

Egipat je nacija od 90 milijuna stanovnika čiji broj brzo raste. Po podacima Svjetske banke za 2011. (posjednji dostupni), proizvedeno je 157 TWh (milijardi kilovatsati) električne energije, a potrošeno 138 TWh. Potrošnja po stanovniku dakle 1.500 kWh/god, što je četvrtina potrošnje u Europskoj uniji.

Ima instalirano 31 GW kapaciteta u elektranama. Česti su prekidi opskrbe. Većina proizvodnje je u TE na plin (117 TWh) i naftu (25 TWh), hidroelektrane su dale 13 TWh a ostali obnovljivi 2 TWh. Subvencije za fosilna goriva su danas veliki teret za proračun.

U povećanju proizvodnje električne energije, Egipat se, uz nuklearnu energiju, oslanja na povećanje korištenja prirodnoga plina te znatni rast korištenja vjetra i sunca.

Istodobna orijentacija na obnovljive i nuklearnu karakteristična je i za druge zemlje, o kojima smo pisali (Indija, Brazil, Kenija, Nigerija…) koje su na istom ili nižem stupnju razvoja i žele znatno poboljšati dostupnost i povećati potrošnju električne energije. One planiraju koristiti i povećavati korištenje ugljena i prirodnoga plina koliko je to moguće, ali ograničenja su očita.

To također vrijedi za neke zemlje na višem stupnju razvoja, čak i velike potrošače nafte (Kina, Iran, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati), koje se na drugi način također suočavaju s ograničenostima fosilnih goriva.

Najrazvijenije zemlje: transformacija elektroenergetskog sustava

To je suprotno trendu u najrazvijenijim industrijski razvijenim zemljama (“post-industrijskim”), koje više ne planiraju rast potrošnje električne energije, planiraju skroman rast ili čak planiraju smanjivanje. Sve one planiraju znatan rast obnovljivih, uz opadanje nuklearnih (naročito u Europi) ili će se njihov udio jedva održavati (SAD). (Vidi članak Kako je to čudno: obnovljivci su danas establišment, a nuklearci – alternativci, 3. srpnja 2013.)

One su usmjerene na transformaciju i zaokret (Energiewende), a ne rast, pa danas sustav baziran stopostotno na obnovljivima izgleda kao dohvatljiva realnost.

Čak i ako se u budući sustav, nakon 2030. g, budu uklapale naprednije nuklearne elektrane četvrte generacije (vidi i članak Postoji li sigurniji način proizvodnje nuklearne energije? ili fuzijske, sustav će se bitno promijeniti (vidi: Izranjajuća harmonija velikog i malog u energetici).

U sredini između ta dva slučaja su industrijalizirane zemlje istočne Europe, u kojima potrošnja električne energije sigurno neće znatno rasti, ali vode konzervativnu energetsku politiku, nepovjerljivi prema obnovljivima i uz održanje ili povećanje udjela nuklearne energije.

Veliki planovi korištenja vjetra i sunca

Egipat je ranije ove godine potpisao veliki ugovor s njemačkom kompanijom Siemens o gradnji termoelektrana na prirodni plin i vjetroelektrana (tekst iz lipnja: http://www.renewableenergyworld.com/articles/2015/06/egypt-s-renewable-energy-drive-gains-steam.htm), a prije toga, u veljači, prilikom posjete ruskog predsjednika Putina, ugovor s Rusijom o znatnom povećanju isporuka plina (http://www.aljazeera.com/news/2015/02/russia-build-egypt-nuclear-power-plant-150210185343926.html).

Vrijednost ugovora sa Siemenskom je osam milijardi eura. Sagradit će tri velike plinske elektrane (CCGT) ukupnog kapaciteta 14,4 GW (svaka sa po osam turbina po 600 MW), te 12 vjetroelektrana ukupnog kapaciteta 2 GW. Siemens će također izgradtiti tvornicu za izradu lopatica za rotore vjetrolagregata. (Siemens signs €8bn power deal with Egypt) Ovo je najveća pojedinačna narudžba koju je Siemens u povijesti dobio. Egipat planira izgraditi 7,2 GW vjetroelektrana do 2020..

Ove godine sklopljeni su ugovori za gradnju solarnih elektrana kapaciteta 5 GW. Uvedena je feed-in tarifa (FIT) i drugi elementi za strateški plan snažnog razvoja obnovljivih. Postavljen je cilj da obnovljivi 2020. daju 20% elektriciteta (sada je oko 10%).

Zemlje Zaljevskog savjeta za suradnju (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE) snažno podupiru aktualnu egipatsku vladu (nastalu nakon vojnog udara protiv islamističke vlade, na osnovu neslobodnih izbora). To važi i za područje obnovljivih izvora energije.

Uz gradnju 3 GW fotonaponskih elektrana, Bahreinska kopanija International Gulf Development (IGD) i kanadska SkyPower planiraju izgraditi tvornicu za proizvodnju 600 MW fotonaponskih panela u Egiptu.

Egipat je jedina zemlja na Srednjem Istok koja je odvojila zemljište posebno za razvoj obnovljviih, s oko 7.650 kvadratnih kilometara na kojima je moguće izgraditi 54,3 GW fotonaponskih i 32,7 GW vjetroelektrana.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, elektrika, međunarodna politika, nuklearna energija, obnovljivi izvori, politika i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s