Tko je bolje predviđao razvoj obnovljivih 2000.-2015. – eksperti ili ekologisti?

Sažetak:Objavljen je godišnji izvještaj “World Energy Outlook”, koje priprema IEA. To je vrlo značajan dokuemnt, ali treba imati u vidu da je Agencija u razdoblju 2000.-2010. drastično potcjenjivala razvoj energije vjetra i sucna, u čemu je Greenpeace bio mnogo uspješniji. Eksperti su vitalno značajni, ali često su konzervativni, kad se situacija brzo i bitno mijenja i znanje zastarijeva. Ali ne treba praviti ni greške u suprotnom smijeru.

Međunarodna energetska agencija (International Energy Agency, IEA) organizacija je zemalja OECD-a. Objavljuje brojne vrlo zanimljive izvještaje i studije o stanju, trendovima i predviđanjima u globalnoj energetici.

Prošlog mjeseca objavljen je njihov redovni godišnji izvještaj World Energy Outlook 2015 (WEO-2015), u kojem daju pregled aktualne situacije i razvoja na tržištima, te projekcije za 2040. godinu. Uz globalni pregled, izvještaj sadrži produbljene analize na četiri teme:
— Hoće li se produljiti period niskih cijena nafte?
– Razvoj energetike u Indiji
– Obnovljivi i energetska učinkovitost
– Nekonvencionalni prirodni plin, s fokusom na Kinu.

Vrlo je korisno za svakoga, koga tema zanima, da prouči bar one materijale, koji su dostupni besplatno. U ovom članku dajemo samo jedno upozorenje za čitatelje.

IEA je uvijek konzervativna u svojim projekcijama koje se tiču ukupnog rasta potrošnje energije, učinka napora za povečanje učinkovitosti i razvoja obnovljivih izvora. Polaze od osnovne pretpostavke da će budućnosti biti u bitnom ista kao i sadašnjost (“Business as usual”), te da će promjene, koje se neminovno događaju, biti postepene, bez drastičnog narušavanja postojećih odnosa.

Taj pristup se od početka ovog stoljeća pokazao spektakularno neuspješnim, o čemu svjedoče grafikoni preneseni dolje. Sad su se bitno korigirali, ističu kako je očito da smo usred burne mijene, ali i dalje su konzervativni u odnosu na mnoge druge; ne samo organizacije kao Greenpeace ili institute kao Franuhofer ili Worldwatch, nego vodeće investicijske banke i financijske savjetničke tvrtke u svijet, koje često citiramo u člancima ovdje i na facebook stranici “Ekološka ekonomija”.

Međutim, bez ironije, dobro je da imamo jednu visokoprofesionalnu, a konzervativnu agenciju; to nam je “reper” za neku donju granicu očekivanja.

Prenosimo tri grafikana, koji pokazuju promašaje IEA u prognozi razvoja korištenja energije vjetra i sunca u posljednjih 15 godina. Objavljeni su u dva članka na mrežnom sjedištu cleantechnica.com.

Prvi grafikoj je iz članka iz kolovoza 2014.: “Experts” Have Been Misleading People About Renewable Energy.

Wind i solar 2000-2010 IEA Greenpeace

Grafikon prikazuje usporedbu predviđanja razvoja ukupne instalirane snage solarnih i vjetroelektrana u svijetu, koje su za razdoblje do 2010. godine dali, između 1999. i 2002., IEA i Greenpeace. IEA je u svojoj projekciji u WEO-2002 znatno povećala projekciju za 2010. u odnosu na WEO-2000, ali i to je bilo daleko od onoga, što je stvarno ostvareno. Greenpeace je bio mnogo uspješniji u predviđanju, ali ipak je ostvareno i više od njihovih predviđanja.

Slijedeća dva grafikona su iz članka Greenpeace Aces Renewable Energy Forecasts. Surprised?, objavljenog 30. ožujka o.g..

wind global 21997-2015 IEA GWEC Greenpeace

Gornji grafikon prikazuje usporedbu predviđanja i stvarnog razvoja instaliranog kapaciteta vjetroelektrana u svijetu, napravljenih između 2000. i 2006, za razdoblje do 2010. ili 2015., sa stvarnim kretanjem. (Mjerilo je instalirana snaga u gigavatima.)

Crvena crta je stvarni razvoj. Siva crta sasvim dolje je predviđanje International Energy Agency iz 2000, a svjetloplava njihovo predviđanje iz 2006.. Tamnozeleno je predviđanje globalne udruge proizvođača vjetroagregata GWEC iz 2006. Svjetlozeleno je referentni scenarij u studiji Greenpeacea iz 2007., a crno scenarij koji su nazvali “Energetska revolucija”.

Kao što vidimo, razvoj je išao u skladu s potonjim. Svi ostali su znatno podbacili, pa i sami proizvođači.

Druga slika odnosni se na instalirani kapacitet fotonaponskih solarnih elektrana.

Solar global 1997-2015 IEA Greenpeace

Uspoređena su predviđanja IEA iz 2006. i 2010. i Greenpeacea iz 2007. i 2010, te stvarni razvoj do 2013.. Ovdje je čak i Greenpeace znatno podbacio, a IEA još više, u predviđanju na osnovu podataka zaključno sa 2009. g. što će se događati do 2013..

Ovo naravno nikako ne znači da se smije zanemariti što govore eksperti. Ekspert nije onaj, tko je nepogrešiv, nego onaj, koji uči na svojim i tuđim greškama. Nije međutim neobično da su eksperti u nekom području konzervativni. Kad se stvari počinju drastično mijenjati, velik dio znanja eksperata postaje zastario. To se puno puta događalo u prošlosti i događat će se i dalje.

Ne treba, naravno, ni praviti suprutnu grešku, da se predviđanje razvoja u budućnosti svede na ekstrapolaciju trendova iz bliske prošlosti. Potrebne su produbljene, suštinske analize, a ne banalno igranje brojkama i grafikonima. Eksperti mogu pogriješiti jer potcjenjuju bitne promjene, a također i jer potcjenjuju važnog globalnih strateških odluka, koje donose političari i poslovnjaci. Entuzijasti (koji, naravno, mogu istovremeno biti i eksperti!) mogu pogriješiti u projekciji svojih želja i potcjenjivanju teškoća.

Sigurno je, da su najnaprednije zemlje već napravile bitne iskorake prema energetskom zaokretu (Energiewende), promjeni strukture, promjeni kvalitete; a sad tim putem počinju ići i zemlje kao Kina i Indija. Pa se otvaraju mogućnosti, da čak i zemlje koje su na samom početku razvoja, kao što su Etiopija i Kenija, krenu “prečicom”, koristeći danas najnaprednije tehnologije, umjesto da ponavljaju stupnjeve kroz koje su prošle vodeće zemlje.

U tom zaokretu, treba također imati na umu, zapravo je najvažnije pitanje koliko energije nam treba da bismo zadovoljili svoje potrebe na visokom nivou standarda kojeg se ne želimo odreće, a tek onda iz kojih se izvora te potrebe zadovoljavaju. Tu su golemi potencijali, da se potrebe zadovolje s manje potrošnje, pa vodeće zemlje poput Njemačke, Francuske, Švicarske… planiraju smanjivanje ukupne potrošnje energije na polovicu sadašnje do 2050. g.. (Ukupna potrošnja primarne energije, ne samo električne.) To će olakšati situaciju zemljama kao Indija, Etiopija i Kenija, koje potrošnju energije nesumnjivo moraju povećati da bi zadovoljile potrebe stanovništva.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, Futurologija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s