Nuklearna energija: veliki poslovi i planovi u Kini, Indiji i Iranu

Nekoliko dobrih vijesti za pristaše nuklearne energije iz Kine, Indije i Irana. Dodatak: vijest iz Japana.

Kina intenzivira gradnju nuklearki (ali i solarnih i vjetroelektrana)

Putin i Modi (2014)Kina je objavila jačanje svog nuklearnog programa. To je važan dio nastojanja da se udio ne-fosilne energije u ukupnoj potrošnji primarne energije poveća na 20%. Izabrane su neke lokacije za gradnju novih NE na obali, dok se još razmatraju lokacije u unutrašnjosti.

Ističu da je sigurnost prioritet. Programi su usporeni i preispitivani nakon nesreće u Fukušimi. Svi projekti gradnje u unutrašnjošnjosti bili su stopirani.

Kina je također povećala ciljeve za vjetar i sunce do 2020.: izgraditi 150 do 200 GW solarnih i 250 GW vjetroelektrana. Prije tri dana najavljena je gradnja najavljena je gradnja solarne elektrane snage 1.000 MW. (Današnja vijest o mjerama za ostvarenje tog cilja: China to lower on-grid price of wind power, PV power.)

Jučer je potpisan ugovor o suradnji u nuklearnoj energetici između Kine i Tajlanda. Tajland će sudjelovati u pilot-projektu gradnje reaktora tipa Hualong One, kineske tehnologije reaktora treće generacije. (Konkurencija francuskome EPR.)

Kina ima, po podacima World Nuclear Association, na dan 1. prosinca 30 operativnih reaktora, ukupne snage 26.849 MW, te 21 u gradnji, snage 23.483 MW. Planirana je gradnja još 43 reaktora snage 49.990 MW.

Indija sklapa ugovore o gradnji NE s Rusijom i SAD

Indija je najavila ugovor o gradnji šest nuklearnih reaktora s kompanijom Westinghouse. Istovremeno, indijski premijer Narendra Modi je u posjeti Moskvi, te se očekuje ponuda Rusiji da gradi dva nova nuklearna reaktora, peti i šesti u NE Kudankulam. U skladu s konceptom “Make in India”, traži se uključivanje indijskig privatnog sektora u projekt.

Rusija je glavni indijski partner u civilnoj nuklearnoj energetici. Na posljednjem susretu Modija i Putina dogovoreno je da će Rusija graditi barem 12 reaktora u Indiji do 2035..

Indija gradi i planira gradnju velikih nuklearnih elektrana s po šest reaktora od po 1000 MW. U NE Kudunkulam ruska tehnologija VVER, u NE Kavadda francuska tehnologija EPR idr.. Planira imati instaliranih 63.000 MW do 2032. g..

Indija danas ima 21 operativni nuklearni reaktor, ali su većina manjih snaga, tako da je ukupna snaga 5.302 MW. U gradnji je šest reaktora ukupne snage 4.300 MW.

Indija je do 2008. g. bila pod embargom SAD za suradnju u razvoju nuklarne energetike zbog svoj vojnog nuklearnog programa i zbog odbijanja da potpiše Ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

Ali nade da će proizvođači reaktora zaraditi milijarde dolara novim poslovima u Indiji, piše Reuters, isparile su kad je 2010. Indija donijela zakon koji državnom operatoru Nuclear Power Corp of India Ltd (NPCIL) daje pravo da traži odštetu od snabdjevača električnom energijom u slučaju nesreće.

O tome se sad vodi spor; očekuje se da će uskoro biti razriješen indijskom ratifikacijom Konvencije Međunarodne agencije za atomsku energiju o dodatnim naknadama za nuklearnu štetu (Convention on Supplementary Compensation for Nuclear Damage, CSC). Konvencija zahtjeva da naknadu za štete snose operatori električne mreže, a ne proizvođači elektrike.

Rusija gradi reaktore u Teheranu

U Teheranu je u utorak objavljeno da će Rusija slijedećg tjedna započeti gradnju dva nuklearna reaktora u Iranu. To je realizacija ugovora, sklopljenog prije godinu dana, o gradnji dva nova reaktora u NE Bushehr. Tu je u radu jedan reaktor, pušten u pogon 2013., koji je sagradio ruski Atomstroyexport.

Iran i Rusija potpisale su nekoliko dogovora, kojima se predviđa mogućnosti gradnje ukupno devet reaktora.

To je dio velikih poslovnih uspjeha Rosatoma, koji je danas uvjerljivi svjetski lider u nuklearnoj energetici, s reaktorima u gradnji i ugovorima suradnji i budućoj gradnji u Kini, Indiji, Argentini, Indoneziji, Egiptu, Bangladešu, Kambodži, Turskoj, Nigeriji idr.. Vode razgovore čak i sa Saudijskom Arabijom, nadajući se oteti posao američkom Westighouseu.

Iran razvija nuklearni program s ciljem drastičnog smanjenja korištenja prirodnoga plina u domaćim termoelektranam, jer je plin puno isplativije izvoziti. Planira gradnju 20 nuklearni hreaktora.

Također je započeo gradnju značajnih kapaciteta solarnih i vjetroelektrana, za što su ugovore dobile njemačtke tvrtke, a s kineskim investitorima razgovara o gradnji tvornice solarnih panela.

Rusija i Iran usko surađuju u potpori sirijskom predsjedniku Bašaru al-Assadu protiv ISIS-a, ali i drugih protivnika. Vladimir Putin je prošog mjeseca posjetio Teheran, te je potpisano nekoliko dokumenata koji bi trebali donijeti znatno povećanje međusobne trgovine.

Rusija i brojne zapadne delegacije intenzivno se takmiče se za poslove na obećavajućem iranskom tržištu nakon ukidanja sankcija.

Dodatak: Omogućeno ponovno pokretanje dva reaktora u Japanu

Japanski sud u provinciji Fukui poništio je odluku pokrajinskih vlasti, kojom je bilo blokirano ponovno puštanje u pogon dva nuklearna reaktora u gradu Takahama, zbog sumnje u sigurnost u slučaju jakog potresa.

Japanska državna komisija za nuklearnu sigurnost ranije je odobrila ponovni rad reaktora. Sada se očekuje njihovo ponovno pokretanje u siječnju 2016..

Prije nesreće u Fukušimi, Japan je imao 55 operativnih reaktora. Četiri su uništena, a osam je trajno zatvoreno. Sada se 43 reaktora vode kao operativni, ali samo dva su faktički ponovo priključeni na mrežu u kolovozu i listopadu ove godine, a za 23 je u tijeku proces dobivanja odobrenja. (Prema podacima World Nuclear Association, osvježeno 19. prosinca 2015..)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u međunarodna politika, nuklearna energija i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s