Sunce i vjetar u tri velike države: Njemačka, Kalifornija, Teksas

Sažetak:Komparativna analiza korištenja energije vjetra i sunca u Njemačkoj, Kaliforniji i Teksasu pokazuje zanimljivie sličnosti i znatne razlike. Autori studije ukazuju koliko je pogrešno isticati visoku cijenu struje za domaćinstva u Njemačkoj kao dokaz da njihova politika poticaja ne valja. Njemačka je obilnim poticajima, osobito za solarne elektrane, donijela korist cijelom svijetu. Odnosi u cijeni solarne elektrike pokazuju pak, da nema samo Hrvatska probleme s birokracijom. Teksas je osobito ambiciozno razvio vjetroelektrane, a Kalifornija sveoubhvatne i ambiciozne klimatske i energetske politike.

Zanimljivu studiju trojice autora objavio je 17. studenoga Steyer-Taylor Center for Energy Policy and Finance, s američkog Sveučilišta Stanford. Naslov studije je “Priča o tri tržišta: Usporedba iskustava u razvoju energije vjetra i sunca u Kaliforniji, Teksasu i Njemačkoj”.[1]

Tri bogate države: sličnosti i razlike

Solar resource USA-GermanyNjemačka je svjetski lider u razvoju novih obnovljivih izvora energije, a Kalifornija i Teksas su lideri među državama SAD. Njemačka je po BDP-u četvrto svjetsko gospodarstvo, a Kalifornija i Teksas, ako se računaju samostalno, osmo i dvanaesto.

Postoje sličnosti u kretanju ka uspostavi tržišnih odnosa u elektroenergetici. Uz to, sve tri države uvele su značajne poticaje za obnovljive izvore energije, ali različitim policy mjerama. Bitne razlike postoje i u političkom sustavu, kao i u prirodnim uvjetima.

Postoje i razlike između Kalifornije i Teksasa. Teksas se fokusirao prvenstveno na energiju vjetra. Izgrađene su tisuće kilometara dalekovoda za prijenos od vjetroelektrana u ruralnim područjima do gradova. Kalifornija je razvila niz povezanih politika za poticaje svih oblika obnovljivih (a također i učinkovitog korištenja energije).[2]

Cijene u pravoj perspektivi

Izvještaj pokazuje da kretanje ka visokom udjelu vjetra i sunca u pokrivanju potreba za električnom energijom ne mora biti veliki teret za porezne obveznike.[3] U Njemačkoj je cijena električne energije za kućanstva, po kilovatsatu, trostruko veća nego u Kaliforniji i Teksasu. Međutim, samo 21% odnosi se na doprinos iz kojeg se pokriva garantirana cijena otkupa iz elektrana na obnovljive.

(Električna energija oduvijek je bitno jeftinija u SAD nego u Europi, jer SAD imaju obilje jeftinih izvora primarne energije, od drva do urana; a to vrijedi i za solarni i vjetreni potencijal. Sada je osobito velika razlika u cijeni prirodnoga plina.)

Jedan od autora studije ističe kako je njihov rad pomogao da se cijene stave u pravu perspektivu.[4] Glasila kao New York Times, Wall Street Journal i dr. često ističu visoke cijene elektrike kao dokaz da njemačka politika poticanja obnovljivih ne valja. Međutim, iako domaćinstva plaćaju znatno više, industrija zapravo plaća niže cijene po kilovatsatu nego u Kaliforniji i Teksasu.

Potrošnja električne energije u domaćinstvima u Njemačkoj je znatno niža, uvelike zahvaljujući svjesnim mjerama racionalne potrošnje.

Prosječno domaćinstvo u Teksasu plaća za elektriku oko 130 USD mjesečno, a u Njemačkoj oko 100 USD. Razlika je naravno u potrošnji, koja je u Teksasu čak četiri puta veća.[5] Visoka cijena u Njemačkoj djelomično je rezultat svjesne odluke zakonodavca, da se potakne energetska učinkovitost, koja se potiče i brojnim drugim mjerama.

Relativni pad potrošnje započeo je i u Teksasu: rast potrošnje je posljednjih godina znatno niži nego što su elektroprivredna poduzeća projektirala, te je stopa rasta znatno niža od stope rasta BDP-a.[6]

Njemačka je subvencionirala cijeli svijet

Njemačka je rano krenula u agresinvi program poticaja solarne energije. Garantirana otkupna cijena prije 15 godina bila je oko 50 ct/kWh. Danas je za krovne sustave četvrtina te cijene a za velike elektrane manje od petine, ali država još otplaćuje garantiranu cijenu za ranije sagrađene elektrane (rok je 20 godina, nakon čega će se cijene isporuka određivati tržišno).

Ovi obilnim poticajima, implicira se u studiji, Njemačka je indirektno subvencionirala globalni rast. Kina je razvila svoju industriju solarnih panela uvelike za izvoz u Njemačku (a pritom su uvezli njemačku tehnologiju, staklo idr.). Njemački poticaji potakli su brzi tehnološki razvoj i ekonomiju obima, koja je dovela do velikog pada cijena.

Velika razlika u “mekim” troškovima solarne elektrike

Njemačka je za korištenje solarne energije izrazito nepovoljna. Po količini energije sunčevog zračenja koje godišnje padne na kvadratni metar na površini zemlje, u rangu je s Aljaskom. U Teksasu i Kaliforniji ta je raspoloživa energija gotovo dvaput veća.

Usprkos tome, prosječna cijena proizvodnje po proizvedenom kilovatsatu električne energije tijekom životnoga vijeka elektrane (LCOE) za solarne elektrane je u Njemačkoj otprilike ista kao u Kaliforniji i Teksasu. U Njemačkoj je LCOE 2013. g. bio između 10,4 i 18,9 $c/kWh, u Teksasu 10,4 do 19,5 a u Kaliforniji 9,1 do 17,8.[7][8]

Razlog njemačkom uspjehu su bitno manji “meki troškovi” (svi troškovi osim kupovine opreme). Za to su zaslužni visoka produktivnost, odlična organizacija i usklađene mjere i postupci države, lokalnih vlasti, financijskih institucija idr.. To je omogućilo smanjivanje svih drugih troškova: uvjeti pod kojim se osigurava financiranje (zajmovi s niskim kamatama), administrativna procedura za dobivanje dozvola, troškovi instalacije te priključak na mrežu.

Za vjetar (kopnene vjetroelektrane), LCOE je veći u Njemačkoj: između 5,9 i 14,2 $c/kWh. U Teksasu je između 5,1 i 7,4 a u Kaliforniji između 6,4 i 9,5..

Analiza je također pokazala da brzi rast udjela solarnih i vjetroelektrana nije doveo do povećane nastabilnosti u mreži, što se smatralo velikom opasnošću zbog njihovog isprekidanog rada. Upravo suprotno: u Njemačkoj i Kaliforniji je ispadanje pojedinih potrošača iz mreže znatno smanjeno. Jedino u Teksasu došlo je do blagog porasta.

Bilješke

1. “A Tale of Three Markets : Comparing the Solar and Wind Deployment Experiences of California, Texas, and Germany”. Sažetak studije i kompletni tekst kao pdf dostupni su na mrežnom sjedištu stanford.edu.

2. Kalifornija je postavila ambiciozne ciljeve da iz obnovljivih izvora osigurava 33% električne energije do 2020., a 50% do 2030. Vidi: California Legislature Passes Bill Setting Target of 50 Percent Renewables by 2030, rujan 2015.. Zbog mjera racionalne potrošnje, koje se provode od početka 1980-ih, ukupna potrošnja električne energije je oko 7.000 kWh/stan./god., što je jednako kao u Njemačoj a upola manje nego u ostatku SAD. U mjerama povećanja obnovljivih i smanjivanja emisija stakleničkih plinova Kalifornija surađuje s njemačkom pokrajinom Baden-Wuerttemberg, vidi: Renewables 100 Policy Institute Celebrates Signing of Subnational “Under 2” Climate Agreement, lipanj 2015..

3. Vidi prikaz: Study Looks at Renewable Energy in Germany and Texas, na mrežnom sjedištu renewableenergyworld.com.

4. Vidi intervju s dvojicom od trojice autora studije: A Q&A with Dan Reicher and Felix Mormann

5. Usporedi podatke o potrošnji električne energije po elektrificiranom kućanstvu za 2000.-2014., koje daje World Energy Council: “Average electricity consumption per electrified household. Godine 2014. u SAD je prosječno kućanstvo potrošilo oko 12.300 kWh, a u Njemačkoj oko 3.100 (u Hrvatskoj 3.500). Njemačka ima značajan pad zadnjih desetak godina.

6. Vidi: Potrošnja energije u svijetu 2015.: u tijeku je globalni strateški zaokret, na ovom blogu, 29. prosinca 2015..

7. U studiji su korišteni podaci o proračunatom LCOE za 2013., jer za Njemačku nisu bili raspoloživi podaci za 2014.. Nakon toga LCOE za solarne je u SAD znatno pao. Posljednji proračun, objavljen nedavno: Levelized Cost of Energy Analysis 9.0.

8. Njemačka sada sustav feed-in tarife postepeno zamjenjuje aukcijama. U kolovozu je postignuta cijena od 9,17 ct/kWh (članak na ovom blogu, 11. kolovoza 2015.). U Francuskoj je postignuta cijena od 8,2 ct/kWh, vidi: France awards 800 MW of solar contracts in tender, prosinac 2015..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s