Rekordne poplave u UK u prosincu direktna posljedica globalnog zagrijavanja, kažu znanstvenici

Vremenske prilike su tradicinalna neiscrpna tema razgovora u Velikoj Britaniji – s dobrim razlogom. Prosinac je bio rekordno topao, kišan i olujan. Prosječna temperatura u UK bila je 8°C, a prethodni rekord bio je 6,9°C. Oluja Frank u Škotskoj i na sjeveru Engleske donijela je u 24 sata oborina, koliko inače padne u mjesec dana.

15-12-31- Poplave u UKDr.sc. Piers Forster sa Sveučilišta Leeds kaže da su temperature bile 5°C iznad normale, a rizik ekstremnih kiša povećava se za 7% za svaki stupanj. To je jednostavna fizika, ističe dr.sc. Paul williams s Odjela za meteorologiju Sveučilišta u Readingu: topliji zrak može sadržavati više vodene pare, i zato raste količina oborina.[1]

Izuzetne prilike su i drugdje. Na Srednjem Zapadu u SAD su rekordne poplave[2], a temperatura na Sjevernom polu je rekordno visoka.[3]

Znanstvenici najavljuju da je to uvod u ovu godinu, koja će biti izrazito topla, slično 1998., zbog efekta “El Nina” koji se udružuje s globalnim zatopljenjem.[4]

Grupa britanskih znanstvenika upozorava da su kiše i poplave direktno vezane s globalnim promjenama klime, te da nas u još ozbiljniji problemi očekuju u budućnosti.[5] Profesor Myles Allan, klimatski fizičar sa Sveučilišta Oxford, kaže da se klima mijenja tako brzo da je ideja “normalnog” vremena, koje se u bitnom ne mijenja kroz desetljeća usprkos slučajnim varijacijama, stvar prošlosti. Do 2040, pojam “normalnog vrmeena” će se opet promijeniti jednako kao od 1970-ih do danas.

Znanstvenici ističu, da su političari bili upozoreni: izvještaji sačinjeni 2004. i 2007. predvidjeli su rastuću opasnost od poplava u UK.

Simon Wren-Lewis, profesor ekonomske politike s Oxforda, kaže da su politike, koje od 2010. provodi konzervativna vlada, znatno povećale štete i ljudske patnje koje su poplave uzrokovale. Za to su zaslužni klimatski osporavatelji, koji imaju znatan utjecaj u stranci. Usprkos navedenim opomenama, od 2011. su znatno smanjena sredstva za zaštitu od poplava.

Ministarstvo financija to opovrgava i tvrdi da su sredstva bila veća nego u razdoblju 2005.-2010..

Bilješke

1. Record-Breaking Rainfall And UK Floods Are A Result Of Climate Change, Say Scientists (BuzzFeed, 31. prosinca 2015.)

2. Record Flooding Hits U.S. Midwest, Threatens South (Scientific American, 31. prosinca 2015.)

3. North Pole temperatures spike ‘above freezing’ as Storm Frank sends warm air north (The Telegraph, 30. prosinca 2015.)

4. El Nino weather ‘could be as bad as 1998’, says Nasa (BBC News, 30. prosinca 2015.)

5. Vidi bilješku 1

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s