Vrhovni sud SAD blokirao mjere za spriječavanje klimatskih promjena

Veliki uspjeh za klimatske poricatelje i protivnike akcija protiv globalnoga zatopljenja u SAD.

Vrhovni sud jučer je blokirao ključni dio ambicioznih planova predsjednika Obame da se ograniče ugljične emisije i smanji globalno zatopljenje (Clean Power Plan) (članak u The Washington Post: Supreme Court freezes Obama plan to limit carbon emissions).

Sud je odlučio da imaju osnova žalbe 27 država, predvođenih Zapadnom Virdžinijom čija ekonomija jako zavisi od ugljena, te elektroprivrednih poduzeća i ugljenih kompanija. One tvrde da je federalna Agencija za zaštitu okoliša (EPA) prekoračila svoja ovlaštenja u odnosu na države i privatne vlasnike.

Snažan otpor izazvala je inicijativa za obavezu, nametnutu iz federacije, da se emisije ugljičnoga dioksida iz postojećih elektrana na fosilna goriva smanje za 32% do 2030. g. u odnosu na 2005..

Stupanje mjera na snagu blokirano je do kraja sudskog procesa, koji će trajati najmanje godinu dana.

Članovi Vrhovnoga suda, koji se ubrajaju u liberale, bili su protiv ove odluke. Većina je bila minimalna (5-4).

Ken Silverstein, komentator ‘Forbesa’, smatra vjerojatnim da će nadležni vašingtonski Apelacijski sud odobriti mjere koje je predložila EPA, ali da nije sigurno što će Vrhovni sud učiniti nakon toga Coal States Score On…). Mike Duncan, izvršni direktor ‘American Coalition for Clean Coal Electricity’ izrazio je optimizam da će plan konačno biti odbijen.

Međutim, navodi Silverstein, mnoge elektroprivredne kompanije već su počele zatvarati stare ugljene termoelektrane. Proizvodnja u TE na prirodni plin je jeftinija, a stare TE na ugljen također imaju problema s dozvoljenim razinama emisija žive, sumpornog dioksida i dušičnih oksida. Termoelektrane na ugljen u SAD stare su u prosjeku 42 godine.

Dodatna opaska: HINA, prenoseći vijest, pogrešno novodi da je »Vrhovni sud Sjedinjenih Država odbio (…) nadobudan program predsjednika Baracka Obame«. Ne radi se o “odbijanju” nego o privremenoj obuastavi primjene (zamrzavanju) dok nadležni sud ne donese konačnu odluku. Osim toga, zvuči neozbiljno nešto što planira predsjednik SAD nazvati “nadobudnim”.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u fosilni izvori, klimatske promjene i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s