Obnovljivi izvori u zemljama OECD – neki podaci za 2015.

Neke zanimljivosti iz mjesečnog izvještaja Međunarodne energetske agencije (IEA) o proizvodnji i potrošnji električne energije u zemljama OECD-a, “Monthly Electricity Statistics” za studeni 2015..

IEA OECD Monthly Elec StatisticsU prvih 11 mjeseci prošle godine, u zemljama OECD proizvedeno je 9.402 TWh električne energije. Neto uvoz je minimalan (jedan promil). U odnosu na prvih 11 mjeseci 2014., proizvodnja je povećana za 0,7%.

Proizvodnja iz obnovljivih izvora, osim hidroelektrana i elektrana koje koriste biomasu i bioplin (dakle vjetar, sunce, geotermalna i drugo) povećana je za 15,2%, te je dosegla 701,4 TWh odnosno 7,5% ukupne proizvodnje i potrošnje.

Smanjena je proizvodnja iz “combustible fuels” (hm… goriva goriva…?) za 0,4%. (U tu kategoriju statistika OECD, uz fosilna goriva, uvrštava i biogoriva i otpad.) Proizvodnja nuklearnih elektrana smanjena ze za 0,2%, iz hidroelektrana za 0,3%.

U članicama OECD iz Europe udio ostalih obnovljvih je znatno veći. Rast u odnosu na prvih 11 mjeseci 2014. je 19,8%, a ukupni udio u proizvodnji 12,6%.

U Austriji je proizvodnja iz “ostalih obnovljivih” bila 35,5% veća. U Danskoj za relativno skromnih 5,1%, ali je ukupna proizvodnja smanjena, pa su ostali obnovljivi (tj. vjetar) činili čak 52,4% proizvodnje (12,8 TWh prema 24,5 TWh). Danska je međutim prošle goidine bila značajan neto uvoznik, jer je domaća proizvodnja u termoelektranama smanjena za čak 22,7%. Tako su vjetroelektrane pokrile 42% potrošnje električne energije.

U Finskoj je porast proizvodnje iz “ostalih obnovljivih” bio čak 87,4%, ali su ukupna proizvodnja i udio još prilično mali.

U Njemačkoj je porast bio čak 36,6%. Kako smo pisali, najveći udio u tom rastu imaju nove pučinske vjetroelektrane, a zatim kopnene VE. Sunce i vjetar, te minimalno geotermalna, s proizvedenih 112,4 TWh u 11 mjeseci, pokrili su 21,8% potrošnje. (Njemačka je značajan neto izvozni električne energije. U ovaj postotak nije uračunata biomasa, koja u Njemačkoj čini znatan udio.)

Island ima ogromnu proizvodnju električne energije i naravno nama uvoza ni izvoza. Iznosi 16,85 TWh – gotovo kao Hrvatska, koja ima 15-ak puta više stanovnika. Izvori su 100% obnovljivi: oko tri četvrtine hidroelektrane, a ostalo geotermalna. (Oko 70% potrošnje otpada na tvornice aluminija,većinom izgrađene u posljednjih desetak godina.)

Norveška također ima vrlo veliku proizvodnju i potrošnju. (Po potrošnji po stanovniku, Island je prvi u svijetu, na Norveška druga.) Na hidroelektrane je otpadalo 95,9% proizvodnje, a kako znatan dio izvoze, proizvodnja hidroelektrana je veća od domaće potrošnje.

U Španjolskoj i Portugalu sunce i vjetar pokrivaju više od 20% potrošnje, ali posljednjih nekoliko godina je nova gradnja VE i SE beznačajna; slijedećih bi se godina to moglo promijeniti. Nuklearna energija u Španjolskoj pokriva 20% potrošnje, a do 2025. sve nuklearne elektrane trebaju biti zatvorene.

U Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske porast proizvodnje iz ostalih obnovljviih (vjetar, sunce, a također i nešto geotermalne i energije plime i oseke) bio je čak 34,6% te su pokrivali 13,9% potreba.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s