Francuska elektroprivreda u velikim problemima – upitni nuklearni projekti

Francuska elektroprivreda (EDF) i dalje je u financijskim problemima, piše Londonski “The Times”. Nesigurnost o tome kako će pokriti troškove gradnje nuklearne elektrane Hinkley Point C u UK (ukupno ulaganje je 18 milijardi funti) gurnule su njihove dionice jučer na dosad najnižu razinu.

Rekordni pad dionica

EDF zgradaKompanija je opterećana dugom od 37 milijardi eura. Opće smanjivanje tržišnih cijena električne energije smanjuje im prihade. Profit je pao za 68%.

Cijene dionica već su u siječnju bile pale na dotad najnižu razinu, nakon što je objavljena loša vijest o reaktoru Flamanville (vidi dolje), te da kompanija razmatra prodaju milijardi eura vrijedne imovine da bi prikupila sredstava za gradnju NE Hinkley C u Engleskoj.

Rejting agencija Moody u subotu će odlučiti o mogućem smanjivanju kreditnog rejtinga EDF.

Britanci zabrinuto prate što se događa, jer, osim dogovorenog projekta gradnje nove elektrane s dva velika reaktora tipa EPR, EDF upravlja nuklearnim elektranama koje pokrivaju 20% potreba za električnom energijom UK. Aktualna britanska vlada uložila je veliki trud u završetak pregovora o projektu Hinkley Point C i njegovo opravdanje pred britanskom i europskom javnosti.

Uz sve druge probleme, Austrija je pokrenula postupak protiv UK na Europskom sudu, s optužbom da su državne subvencije za gradnju ove nuklearke protivne propisima EU.

Prikaz o godišnjem izvještaju EDF-a na portalu “World Nuclear News” intoniran je afirmativno. U prvom je planu da je EDF povećao proizvodnju u svojim postrojenjima i prihode: »postigla je ciljeve usprkso nepovoljnim uvjetima na tržištu«. Samo usput se spominje »the group’s share of net income was €1.2 billion in 2015, down 67.9% from the previous year«.

Nesigurno financiranje gradnje NE Hinkley Point C

Četiri mjeseca nakon što je Kina ušla u projekt, EDF još nije donijela konačnu odluku da ide u gradnju NE Hinkley Point C. Odluka je trebala biti donesena krajem siječnja, ali je odgođena.

Imaju problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije. U listopadu prošle godine, prilikom posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Londonu dogovoreno je da kineska CGN preuzme 33,5% učešća u projektu. EDF traži partnera koji bi preuzeo do 16,5%.

Francuski financijski portal Boursier.com bio je najavio da će odluka biti odgođena. Prenijeli su “govorkanja” o “panici” zbog manjka potrebnih sredstava. Upravni odbor EDF odbio je komentirati.

Ukoliko se u projekt krene, očekuje se potpisivanje ugovora s vladom UK o gradnji još tri reaktora tipa EPR. Ali reaktor toga tipa koji se gradi u Francuskoj, i uvelike kasni uz veliko povećanje troškova, suočen je s novim problemima. (Drugi reaktor toga tipa u gradnji, u Finskoj, kasni već deset godina, a kasne i dva koja se grade u Kini.)

Problemi sigurnosti i cijene

U reaktorskoj posudi reaktora u gradnji Flamanville prošle su godine ustanovljene slabosti koje mogu ugroziti sigurnost. Sredinom siječnja, francuska nuklearna regulatorna agencija odgodila je odluku o mjerama koje bi trebalo poduzeti sve do kraja ove godine; slabosti su nazvane “vrlo ozbiljnim”.

Jučer je pak objavljeno produljenje predviđenog roka rada četiri reaktora u UK za pet do sedam godina (do 204. umjesto dosad planirane 2019., te do 2030. umjesto 2023.).

Predviđena garantirana cijena otkupa električne energije iz NE Hinkley Point C znatno je viša od cijene za vjetroelektrane na kopnu i solarne elektrane u UK (te još više u odnosu na posljednje postignute cijene solarnih u Francuskoj i Njemačkoj). O razlici politika je prekjučer analizu objavio “Greenpeace”.

Osim što su jeftinije, vjetro i solarne su danas u mnogo većoj mjeri izložene tržišnoj konkurenciji. Gradnja nuklearnih elektrana predmet je “visoke politike”, dogovora na vrhu između UK, Francuske i Kine. Solarne i vjetroelektrane pak grade se danas jednostavnim raspisivanjem natječaja (tendera), pa posao dobije tko ponudi najnižu cijenu.

Zatvaranje trećine reaktora u Francuskoj do 2025.

EDF upravlja s 58 operativnih nuklearnih reaktora u Francuskoj. Oni pokrivaju oko 75% poitreba za električnom energijom (a Francuska je također najveći europski izvoznik). Ekonomski uvjeti i ekološke brige razlozi su što su vlada i Nacionalna Skupština donijele plan, da se udio nuklearne energije u pokrivanju potreba do 2025. smanji na 50% (vidi članak Francuska energetska tranzicija, 30. lipnja 2014.).

Prema izvještaju državne Revizijske komisije (Cour des Comptes) objavljenom prošle srijede, to će značiti zatvaranje 17 do 20 reaktora, ako potrošnja i izvoz ostanu na sadašnjem nivou.

Krajem veljače, ministrica energetike Segolene Royal predstavit će detaljniji energetski plan za višegodišnje razdoblje.

Da bi se nadogradili postojeći reaktori, koji će nastaviti raditi nakon roka od 40 godina, prema procjeni Komisije treba uložiti oko 100 milijardi eura u razdoblju 2014.-2030..

EDF želi održati u pogonu sve operativne reaktore. Smanjivanje udjela, smatraju, postići se se povećanjem potrošnje električne energije u Francuskoj i izvoza. Međutim, Revizorska komisija procjenjuje da značajniji rast potrošnje i izvoza nisu vjerojatni.

EDF planira godine 2018. zatvoriti nuklearnu elektranu Fessenheim; iste godine trebao bi biti pušten u pogon reaktor tipa EDF u Flamanvilleu.

Nade za veliki posao u Indiji

Nuklearna kompanija Areva, u vlasništvu francuske države kao i EDF, nakon golemih gubitaka izazvanih velikim prekoračenjem rokova i troškova u gradnji četiri reaktora tipa EPR u Francuskoj Finskoj i Kini, te izostankom novih poslova, pripojena je EDF-u.

Poslove na gradnji novih elektrana u svijetu dobivaju ponajviše kompanije iz Rusije, Kine i Južne Koreje- One uživaju podršku banaka u državnom vlasništvu, koje ih prate nudeći povoljne kredite kupcima.

Velikom poslu nadaju se u Indiji: gradnja šest EPR reaktora snage po 1,6 GW u NE Jaitapur. Memorandum o razumijevanju bio je potpisan još 2009., a krajem siječna objavljeno je da su EDF i indijska korporacija za nuklearnu energiju (NPCIL) dogovorili ubrzanje priprema. Tehničko-komercijalni pregovori trebali bi bili završeni do kraja ove godine, te projekt startati početkom 2017..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, elektrika, nuklearna energija i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s