Mađarska se uključila u trku za poslove s Iranom: nuklearna energija

Zamjenik predsjednika mađarske vlade Zsolt Semjer sastao se u četvrtak 18. veljače u Budimpešti s direktorom Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Alijem Akbarom Salehijem, te zatražio od Teherana pomoć u razvoju nuklearne tehnologije. [1]

Ali Akbar Salehi, šef AEOI (Iran)Ali Akbar Salehi, direktor Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI)

Mađarska nuklearna energetika između Rusije i EU

Mađarska ima nuklearnu elektranu Paks, s četiri reaktora sovjetske proizvodnje. Planira gradnju još dva reaktora. O tome je u siječnju 2014. bio potpisan ugovor s ruskim Rosatomom, a mjesec dana kasnije financijski ugovor s Rusijom. [2]

Ruske državne banke ponudile su povoljne uvjete za financiranje 80% predviđene cijene gradnje: kredit od 10 milijardi eura na 21 godinu, s kamatnom stopom između 4% i 4,95%. Takva potpora državnih banaka velika je prednost nuklearnih kompanija iz Rusije, Kine i Južne Koreje, kojima francuska Areva i američki Westinghouse ne mogu parirati.

Prema projekciji, prosječna cijena proizvodnje tijekom radnog vijeka elektrane (LCOE) bila bi skromnih €55/MWh, što je više nego dvostruko manje od garantirane otkupne cijene za NE Hinkley Point C (£92/MWh), koju se planira graditi u UK. [3]

Europska komisija je međutim u studenome 2015. pokrenula pravnu akciju protiv Mađarske zbog tog ugovora, izražavajući sumnju da je protivan pravilima EU o javnoj nabavi. Otvorena je istraga o državnim subvencijama u financiranju projekta.

Mađarska je takođeru 2013. potpisala ugovor o nuklearnoj suradnji s Južnom Korejom.

Niz sporazuma o suradnji Mađarske i Irana

Ovaj susret samo je dio brojnih susreta i dogovora o suradnji između Mađarske i Irana. U prosincu 2015., iranski i mađarski dužnosnici su dogovorili osnivanje međuvladine komisije za jačanje ekonomskskih i trgovinskoih odnosa. Potpisano je osam sporazuma o suradnji u raznim područjima (ekonomija, poljoprivreda, kultura, znanost, komunikacije…).

Iran iskazuje kritike prema Mađarskoj zbog postupaka prema izbjeglicama/migrantima, ali to očito ne smeta poslovima.

Novi mađarski veleposlanik u Teheranu Janos Kuac pohvalio je Iran kao »središte stabilnosti i sigurnosti u regiji«. Ustvrdio je da je »iranski nuklearni dogovor sa Zapadom prikladan model, za sve vlade svijeta, kako rješavati međunarodne sporazume na miroljubiv način«.

Na tiskovnoj konferenciji dan nakon sastanka, Salehi je najavio da će Iran, odnosno AEOI, projektirati i sagraditi istraživački nuklearni reaktor od 25 MW u Mađarskoj.
[4]

Razvoj nuklearnih reaktora četvrte generacije

To je dio današnjih napora u svijetu, da se razviju sigurniji i jeftiniji nuklearni reaktori “četvrte generacije”. Oni bi mogli biti građeni modularno, u jedinicama manje snage. Na tome rade i SAD, Velika Britanija, Kina i drugi.[5]

Dan prije putovanja u Mađarsku, direktor AEOI Ali Akbar Salehi sastao se u Teheranu sa specijalnim savjetnikom predsjednika japanske vlade Katsujukijem Kavaiem. Razgovarali su o suradnji na gradnji malih nuklearnih elektrana. U studenome 2015. Salehi je bio posjetio Tokio.

To je jedan od sastanaka, koji se održavaju nakon što su se u listopadu u Teheranu sastali ministri vanjskih poslova Irana i Japana, Javad Zarif i Fumio Kišida. Razgovarali su o jačanju suradnje na raznim područjima, a uzajedničkom priopćenju su osobito istakli nuklearnu tehnologiju.

Globalna trka za poslove s Iranom – Hrvatska?

Svi ovi razgovori i dogovori dio su vrlo intenzivnih kontakata, koje Iran razvija nakon što je u srpnju prošle godine postignut sporazum o nuklearnom programu sa SAD i najavljeno ukidanje sankcija. Iran je golemo tržište, veliki prozvođač nafte i plina te ekonomski i društveno srednje razvijena zemlja. Svi su pohitali s njima praviti poslove.

Početkom listopada prošle godine, predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko posjetio je Teheran i razgovarao s predsjednikom iranskoga parlamenta Alijem Ardeshirom Larijanijem. Potonji je nakon razgovora rekao: »U današnjem razgovoru razmotrili smo sektore u kojima možemo imati bolju suradnju, posebno na području zajedničkih investicija, gdje se hrvatski gospodarstvenici mogu angažirati u Iranu. Razmotrili smo sve prijedloge, a oni će zatim nastaviti razgovore u gospodarskoj komori u Iranu.« [6]

Hoće li biti nešto od toga, vidjet ćemo. Na mrežnom sjedištu Iranskog kulturnog centra pri Veleposlansvu IR Iran u Zagrebu o odnosima s Hrvatskom piše da u svijetu postoji više od 200 znanstenih radova koji dokazuju iransko porijeklo Hrvata, te da su Habsburška monarhija i safavidski Iran u 15. stoljeću sklopili vojno-politički pakt.[7]
________

BILJEŠKE

[1] Članak na iranskom mrežnom sjedištu na engleskom: Hungary Calls for Iran’s Help in Nuclear Technology (19. veljače 2016.)

[2] Vidi pregled o Mađarskoj na mrežnom sjedištu World Nuclear Association .

[3] EDF ima problema u osiguravanju financijskih sredstava za taj projekt. Vidi članak na ovom blogu Francuska elektroprivreda u velikim problemima (17. veljače 2016.

[4] AEOI Chief: Iran to Build 25 MW Nuclear Reactor for Hungary (19. veljače 2016.)

[5] Vidi članak na ovom blogu Postoji li sigurniji način proizvodnje nuklearne energije? (15. srpnja 2015.)

[6] Hrvatska i Iran zainteresirani za bolju suradnju, HRT, 3. listopada 2015.

[7] Iran i Hrvatska, na http://www.iran.hr, pristupljeno 20. veljače 2016.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, međunarodna politika, nuklearna energija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s