Nizozemska zatvara sve TE na ugljen do 2030. g..

Ovo je dodatak uz jučer objavljeni članak Rekonstrukcija TE Sisak C (…), u kojem pišemo i o TE Eemshaven u Nizozemskoj. Lobisti za gradnju TE Plomin C naveli su je kao primjer, da Nizozemska gradi nove TE na ugljen, pa je normalno da to planira i Hrvatska.

Vattenfall slika sa sajtaU članku smo ukazali na tri bitne razlike između dva projekta. Nismo spomenuli još jednu bitnu razliku: termoelektrana se gradi kao zamjenska, jer Nizozemska će, u skladu sa postroženim pravilima EU, isključiti oko 8.200 MW termoelektrana na ugljen, od toga 3.500 MW do sredine iduće godine.

Iz ugljena je u Nizozemskoj 2014. godine proizvedeno 40% električne energije. Udio je rastao od kraja 2000-ih, zbog povoljnije cijene ugljena na svjetskom tržištu u odnosu na prirodni plin.

Sad će to biti bitno smanjeno, zbog brige za okoliš ali i dugoročnih ekonomskih računica, u korist obnovljivih i prirodnoga plina.

U postojećim termoelektranama se kao gorivo, pomiješano s ugljenom, koristi i biomasa, te će se njen udio povećavati.

Ali to još nije sve! Nizozemski parlament je 26. studenoga prošle godine glasao za zatvaranje svih TE na ugljen. Vlada sad radi na razradi konkretnih planova u suradnji s industrijalcima.

Vlada UK je, kako smo pisali, donijela odluku o zatvaranju svih TE na ugljen do 2025.. Sve su one stare, dok Nizozemska ima tri nove TE na ugljen. Usprkos tome, vjerojatno nema budućnosti za ugljen u Nizozemskoj iza 2030. g, kaže Stijn van den Heuvel iz elektroprivredne kompanije Nuon.

Pozivanje ugljenih lobista u Hrvatskoj na nizozemski primjer ruganje je zdravoj pameti.

Izvor: COAL TO BE PHASED OUT IN THE NETHERLANDS (članak objavljen 10. prosinca 2015. na mrežnom sjedištu švedskog energetskog diva Vattenfall, koji je većinski vlasnik Nuona).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, fosilni izvori, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s