Francuska: natječaj za 3.000 MW solarnih, zatvaranje prve NE

Francuska je objavila tender za gradnju 3.000 megavata solarnih elektrana, koje bi trebale biti priključene na mrežu između 2017. i 2019. (France launches tender for 3 GW of solar power projects).

Francuska planira instaliranu snagu solarnih elektrana povećati sa sadašnjih 6,7 GW (što je oko 150× više od Hrvatske) na 10,2 GW krajem 2018. te između 18,2 i 20,2 GW 2023. (što je još uvijek ispod polovice danas instaliranog u Njemačkoj).

Otkupna cijena bit će, prema dosadašnjim iskustvima takvih tendera u Francuskoj, Njemačkoj i drugdje, uračunavši subvenciju, oko upola manja od garantirane cijene predviđene za NE Hinkley Point C, koju bi trebala graditi Francuska elektroprivreda (EDF), protiv koje postoje brojni otpori (uključivo sindikate i dio uprave EDF-a). Nova britanska vlada je nedavno neočekivano odgodila konačnu odluku o projektu i postoji mogućnost da će na kraju, usprko godinama pripreme, od njega odustati.

Također, niža od cijene koja je bila predviđena za TE Plomin C.

Istovremeno su francuska vlada i EDF sklopili konačni dogovor o zatvaranju NE Fessenheim krajem 2018. i početkom 2019.. U to doba treba biti završena NE Flamanville, elektrana III. generacije, a Francuska je donijela odluku da se ukupni instalirani kapacitet nuklearnih elektrana ne smije povećavati.

Francuska elektroenergetska strategija predviđa da se do 2025. udio nuklearne energije u potrošnji električne energije padne sa 75% na 50%. To bi trebale nadoknaditi mjete racionalizacije potrošnje i obnovljivi (ali računaju i na nastavak izvoza električne energije). Nije točno određeno, ali računa se da će od postojećih 58 reaktora 17 do 20 biti zatvoreno nakon 30 do 40 godina rada.

O energetskoj strategiji Francuske vidi članak Francuska energetska tranzicija, 30. lipnja 2016..

O ekonomskim problemima EDF-a: Francuska elektroprivreda u velikim problemima – upitni nuklearni projekti, 17. veljače 2016..

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, nuklearna energija, obnovljivi izvori i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s