Zašto je Irska uspješnija od Hrvatske? Primjer energetike

Irska je po veličini i stupnju razvoja slična Hrvatskoj, ali uspješnija. Možemo li od nje nešto naučiti?

Hrvatske vlasti i dalje ignoriraju ili aktivno nastoje spriječiti razvoj obnovljivih izvora energije. Dugoročna ekonomska i ekološka održivost, briga za globalnu klimu i revolucionarne promjene u tehnologiji (“Četvrta industrijska revolucija”) uopće nisu teme javnih rasprava u Hrvatskoj, a kamoli političkih. To se smatra gnjavažom, koju nam nameću briselski birokrati, ili pak šašavi “zeleni” koji navodno ne kuže znanost i ekonomiju.

RE Ireland 2016 slika 7U razvijenom svijetu, međutim, političari i birokrati ipak ponekad slušaju znanstvenike i stručnjake, ali i društene aktiviste.

Irska ima tijelo nazvano “Sustainable Energy Authority” (SEAI), Agencija za održivu energetiku, koja je nedavno izdala godišnji izvještaj Renewable Electricity in Ireland 2015.. Mi u Hrvatskoj saznat ćemo podatke o našoj energetici 2015. negdje sredinom 2017..

Zadatak SEAI je »imati vodeću ulogu u transformaciji Irske u društvo zasnovano na održivim energetskim strukturama, tehnologijama i praksama.« Ta transformacija je ono što Nijemci zovu “Energiewende” (riječ koja je ušla i u engleski, kao “Angst” i “Blitzkrieg”). Još jedna tema o kojoj u Hrvatskoj nema govora.

Obnovljiva energija, kaže se u izvještaju, »pridonosi zadovoljavanju sva tri cilja ekonomske politike: energetska sigurnost, prihvatljive cijene (cost competitiveness) i zaštita okoliša kroz smanjivanje emisija stakleničkih plinova.« Obnovljivi izvori su domaći, pa smanjuju ovisnost od uvoza i volatilnosti cijena.

Irska je upala u velike nevolje nakon izbijanja globalne financijske krize 2008.. Bilo bi logično – zar ne? – da u krizi stopiraju dugoročne programe. Nisu to učinili; nastavili su ih, te intenzivirali čim se situacija malo popravila.

Nisu, kao Jugoslavija 1980-ih i Hrvatska 2010-ih, živjeli u snu da je u načelu sve super, samo se trebamo malo “stabilizirati”; prihvatili su da se svijet mijenja i da se i oni trebaju mijenjati.

Prošle je godine vlada donijela “White Paper” o energetici, naslovljen “Irska tranzicija ka niskougljičnoj budućnosti 2015.-2030.”. Razrađene su mjere da se postignu ciljevi za 2020., te nakon toga nastavi rast udjela obnovljivih.

Hrvatska, pak, ima “Strategiju energetskog razvoja od 2020.”, koja je bila nerealna već kad je 2009. donesena, i akcijski plan iz 2013., donesen s namjerom da se razvoj obnovljivih što više ograniči. Pet godina smo se zavitlavali s novom TE na ugljen, dok recimo UK planira do 2025. potpuno izbaciti ugljen iz proizvodnje električne energije.

Irska ima mnogo skromniji hidropotencijal nego hrvatska; HE su dale tek 2,5% proizvodnje 2015. godine. Ukupno su obnovljivi izvori dali 7,9 TWh, što je 25,3% ukupne proizvodnje (zapravo je bilo 27,3% – niža brojka je normalizirana, da se eliminiraju slučajne sezonske varijacije u raspoloživosti vode i vjetra). U ukupnoj finalnoj potrošnji energije, udio obnovljivih je iznosio 9,1%.

Europska obaveze Irske, prema Direktivi o obnovljivoj energiji 2009/28/EC, je udio u finalnoj potrošnji od 16% za 2020. g.. Irski nacionalni akcijski plan za obnovljivu energiju (NREAP) postavio je cilj do 40% udjela obnovljivih u proizvodnji električne energije (te 12% u grijanju i 10% u prometu). Ovaj izvještaj ne bavi se prognozama može li te ciljeve Irska zadovoljiti; širi izvještaj bit će objavljen za nekoliko mjeseci.

Daleko najviše je dobiveno iz vjetra: 6,6 TWh što čini 21,1%, iz instaliranih 2.440 MW kapaciteta. Udio je udvostručen u pet godina: 2010. je iznosio 10,9% (a 2000. 1,0%). Ostatak je biomasa i bioplin, dok je solarna zanemariva.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora 2015. smanjila je emisiju ugljičnoga dioksida za 3,2 milijuna tona.

Pojedine brojke ovdje za nas, zemlju koja u Irsku uspješno izvozi ljude, nisu bitne. Treba shvatiti da je odnos prema energetici dio slagalice koja uvjetuje zašto je Irska uspješnija.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Društvo, elektrika, klimatske promjene, obnovljivi izvori, politika i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Zašto je Irska uspješnija od Hrvatske? Primjer energetike

  1. Jovan Petrovic napisao:

    Sve zemlje na periferiji EU, ukoliko ne žele da ostanu na repu civilizacijskog i tehnološkog progresa, trebaju da se što pre uključe u ovaj projekat razvoja energije iz obnovljivih resursa. Država treba svim raspoloživim instrumentima da podrži ovaj koncept, ali će isto tako biti veoma važno da se kod ljudi razvije ekološka svest. Vaš tekst je upravo doprinos ovoj važnoj, ali nažalost, zapostavljenoj temi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s