Oslo donio najradikalniji klimatski plan na svijetu

Oslo, glavni grad Norveške, donio je u srijedu 28. rujna “klimatski proračun”, koji postavlja cilj da se gradske emisije stakleničkih plinova u samo četiri godine više nego prepolove. »Brojat ćemo ugljični dioksid kao što brojimo novac«, rekao je Reutersu dogradonačelnik Robert Steen. To je dosad najradikalniji plan u nekom gradu u svijetu.

oslo-street-pedestriansPovećat će se taksa za ulazak automobila u centar, smanjiti broj parkirnih mjesta, prekinuti korištenje fosilnih goriva za grijanje zgrada, izgraditi još više biciklističkih staza, a svi autobusi će koristi obnovljive izvore energije.

Gradske emisije ugljičnoga dioksida bile su 1990. g. 1,2 milijuna tona godišnje, danas su na 1,4 milijuna, a plan je 600.000 tona 2020. g.. Cilj za 2030. jest svesti taj iznos na nulu.

Grad Oslo eksperimentira s hvatanjem ugljika iz spalionice gradskog otpada (što bi ukupni ugljični bilans učinilo negativnim). Kompletni projekt koštat će oko dvije milijardi kruna (250 milijuna USD).

U Norveškoj je od 2013. na vlasti manjinska koalicijska vlada desnog centra. Na lokalnim izborima u rujnu 2015. konzervativci su nakon 18 godina izgubili većinu u Gradskoj skupštini Osla. Vlast je preuzela lijeva koalicija na čelu s Radničkom strankom, u kojoj je i Zelena stranka. Gradonačelnica je Marianne Borgen iz Socijalističke lijeve stranke

Norveški zeleni od osnivanja 1988. četvrt stoljeća bili potpuno marginalni, s manje od 1% glasova na nacionalnim izborima. Uvelike je to bilo uzrokovano politički neprivlačnom “deep ecology” orijentacijom (koju je zasnovao Norvežanin Anre Noes). Znatan rast postigli su na parlamentarnim izborima 2013, osvojivši 2,8% i prvi put jedan mandat. Na lokalnim izborima 2015. osvojili su ukupno u zemlji 4,2%, a u Oslu 8,1%. Na čelu gradske organizacije Zelene stranke je Shoaib Mohammad Sultan, rođen u Pakistanu.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, klimatske promjene, politika, Zelena politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s