Elita svjetske energetike u Singapuru: više nije pitanje kamo idemo do 2050.

Na Međunarodnom energetskom tjednu, koji je danas (24. listopada) započeo u Singapuru (SIEW), s temom “New Energy Realities”, okupila se elita profesionalaca, oblikovatelja politika (policy makers) i komentatora na diskusiji o najboljim praksama i solucijama u globalnoj energetici.

16-10-24-siew-small-players-in-lngjpgSlika lijevo je ilustracija uz temu na SIEW koja je zanimljiva i Hrvatskoj: “How small players can get in on LNG”

Prenosimo neke glavne naglaske prvog dana prema prikazu na sajtu World Nuclear Association: Implementing the transition to clean energy.

Podatke o zbivanjima, koji se stalno dopunjuju, možete pratiti na facebook stranici SIEW 2016.

Ključni govornici istakli su da su Pariški klimatski dogovor i opadajući troškovi obnovljivih učinili tranziciju ka čisto energiji nezaustavljivom.

Rachel Kyte, glavna direktorica i specijalni predstavnik glavnog tjanika UN za organizaciju “Održiva energija za sve” rekla je da nas Pariški dogovor mora voditi, do sredine stoljeća, u ekonomiju s gotovo nultim emisijama, ali da tranzicija mora biti pravedna. Trebamo ažurirati svoju “mentalnu mapu” kako prijeći taj put.

Još uvijek u svijetu 1,1 milijardi ljudi nema pristupa elektirčno anergiji. Oni su uvelike prisutni među onh 6,5 milijuna koji svake godine umiru od zagađivanja zraka kojeg uzrukuju fosilna goriva te korištenje drva i sušene balege u domaćinstvu.

Ditlev Engel iz DNV-GL Energy rekao je da se u svijetu energetike više ne razgovara na temu “kamo idemo”, nego “kako ćemo tamo doći”.

Obnovljive se vidi kao primarni izvor za postizanje ugljično neutralnog energetskog sustava. Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) istakao je da je najvažnija tehnologija poboljšanje energetske učinkovitosti. to je važno za sve, a tek zatim pitanje izvora energije, u čemu razne zemlje imaju različite resurse. Potreban je i ubrzan rast novih tehnologija. Za neke zemlje, smatra, nuklearna energija će biti dio rješenja.

Za nuklearnu energiju se naravno zalagala i Agneta Rising, generalni direktor World Nuclear Association.

Simon Bridges, ministar za energiju i resurse Novog Zelanda, ukazao je da subvencije za fosilna goriva, prema analizi IEA, u svijetu još uvijek iznose 500 milijardi USD godišnje.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s