Energetska strategija Vijetnama: bez nuklearki, umjeren rast obnovljivih

Vlada Vijetnama objavila je novi plan dugoročnog elektroenergetskog razvoja, u kojem odustaje od plana za gradnju dvije nuklearne elektrane.

vietnam-economySmatraju da neće biti potrebne, jer očekuju smanjivanje rasta potreba za električnom energijom. Za period 2016.-2020. očekuje se tempo rasta potrošnje električne energije od čak 11% godišnje, a 2021.-2030. za 7-8% godišnje.

S druge strane, cijena struje iz nuklearki, rekao je predsjednik vlade, nije kompetetivna s drugim izvorima. Danas Vijetnam najviše električne energije dobiva iz hidroelektrana, zatim iz TE na plin te iz TE na ugljen.

Plan gradnje dvije elektrane s četiri reaktora, snage 4 GW, bio je donesen 2008.. Godine 2011. bio je sklopljen dogovor o gradnji s ruskim Rosatomom, pri čemu je Rusija osiguravala 85% financiranja. Prvotno predviđena cijena bila je 10 miijardi USD, a do danas je povećana na 18 milijardi USD. Godine 2010. bio je donesen plan da se do 2030. sagradi 14 reaktora. Drugi ugovor o daljoj gradnji bio je sklopljen s japanskim konzorcijem. (Detaljnije o nuklearnoj energiji u Vijetnamu, prije ove odluke, na sajtu WNA: Country Profiles: Vietnam.)

Brz tempo rasta potrošnje el. energije

Vijetnam ima 95 milijuna stanovnika. Tempo rasta je oko 1%/god..

Ukupna potrošnja električne energije 2014. bila je 144 TWh, dakle po stanovniku oko 1.500 kW/god.. Uz pet godina rasta po 11%/god i 10 godina po 7%/god, uz rast stanovništva 1%/god., godine 2030. bi potrošnja bila oko 4.300 kWh/stan., što je više od današnjeg nivoa Hrvatske i Kine.

Njemački sajt energytransition.de pisao je o predloženom vijetnamskom energetskom planu u lipnju o.g.. U odnosu na prethodni plan, bitno je smanjeno predviđanje gradnje novih termelektrana na ugljen, ali ipak ih se planira izgraditi 45 GW (od čega je 15 GW već u gradnji); danas je u radu 10 GW.

Ovi planovi procjenjeni su kao vrlo štetni, u odnosu na globalne napore za spriječavanje klimatskih promjena. Navode riječi predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima na Climate Action Summit 2016.: »if Vietnam goes forward with 40 GW of coal, if the entire region implements the coal-based plans right now, I think we are finished…That would spell disaster for us and our planet.«

Planirano je sagraditi oko 22 GW novih (velikih) hidroelektrana i 27 GW elektrana na druge obnovljive izvore. Predviđeno je da 2030. bude sagrađeno ukupno 8 GW vjetroelektrana i 12 GW solarnih.

Spomenuti njemački sajt, posvećen energetskoj tranziciji, procjenjuje da su to ekstremno skromni ciljevi (iako su napredak u odnosu na prethodne), u usporedbi npr. s Indijom. »Vietnam is well endowed with renewables resources. With the right incentives and the political will in place, Vietnam could power its electricity grid with power from the sun, wind, agricultural waste and micro hydro.«

Brz ekonomski razvoj po ugledu na Kinu

Vijetnam, pod jednostranačkom komunističkom vlasti, provodi promjene u ekonomskoj politici, vrlo slično Kini (vidi: From plan to market: The economic transition in Vietnam and China compared, s zaostatkom oko 10 do 20 godina po raznim indikatorima. Amandmanima na Ustav 1992. priznata je uloga privatnog sektora u ekonomiji, 1995. postao je član ASEAN-a, a 2007. Svjetske trgovinske organizacije (Vietnam’s Political Economy in Transition (1986-2016)).

Otvara gospodarstvo i privlače strane investicije u industriju, elektroniku i visoke tehnologije. Bilježi visoke stope rasta BDP-a od prosječno 6,16%/g u razdoblju 2000.-2016.. U prethodnom desetljeću to je bilo 7,5%/g..

Znatno su povećali poljoprivrednu proizvodnju te su značajan izvoznik (riža, indijski orašćić, crni papar, kava, čaj, riba te guma).

Imaju značajnu proizvodnju nafte i prirodnoga plina. Naftu su izvozili u SAD, Singapur, Japan i Kinu, ali zbog rasta domaće potrošnje već 2017. će vjerojatno morati uvoziti, a zatim sve više.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, elektrika, nuklearna energija, obnovljivi izvori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s