Donald Trump i energetika: na sreću, neće moći sve što hoće

Izabrani predsjednik SAD Donald Trump negira realnost klimatskih promjena i iskazuje neprijateljstvo prema obnovljivim izvorima energije. Dr.sc. Allan Hofman, fizičar koji je “zastranio” (“lapsed hyisicist”), jer je još prije 40 godina postao analitičar i savjetnik o energetskim politikama (u niz federalnih administracija, od Cartera do Obame), govori o tome što energetski sektor može očekivati (Living With A Trump Presidency – An Interview.)

Trump može usporiti procese, ali ih ne može zaustaviti

hoffman-allan-rjpgTrump je u kampanji davao vrlo neprijateljske izjave o solarnim i vjetroelektranama, ali i neke proturječne izjave. Važno je pitanje koga će potaviti na 4000 položaja o kojima predsjednik SAD odlučuje.

Trump je demagog, ali on neće moći vladati zemljom autoritarno, provodeći svoje ideje bez otpora. To se već događalo u američkoj povijesti. Ronald Ragan je pokušao ukinuti ministarstva energetike i obrazovanja, ali nije uspio. Iako republikanci imaju kontrolu nad oba doma Kongresa, Trump ne može računati da će dobiti podršku za svoj napad na energetski i ekološki sektor.

Osim toga, sustav upravljanja energetikom je vrlo decentraliziran, i niz bitnih odluka je na državama.

Vjetar i sunce su sada cjenovno kompetetivni i odluke se neće nositi samo na ideološkoj bazi, nego na pragmatičnoj. Tako rade Kina i Indija, snažno ulažući u čistu energiju.

Da se globalno zatopljavanje događa, sigurno je. To je rezultat mjerenja, nije stvar za debatu. To prihvaćaju i mnogi republikanski političari. A Trump ne može prisiliti Kaliforniju i druge države koje poduzimaju znatne mjere da s time prestanu.

Čista energija je se danas neumitno razvija u svijetu. Od nje će i SAD biti uvelikie zavisne, a tu je i špica tehnološkog rzavoja. Tu su se osigurava ekonomski rast, radna mjesta, poboljšava javno zdravlje. Druge zemlje jako napreduju.

SAD su bile svjetski lider 1970-ih, a onda su počele zaostajati. Napredak i dalje traje. Trump može taj razvoj usporiti, ali ga neće zaustaviti.

Fosilna goriva i dalje imaju znatnu ulogu, ali postepena tranzicija ka ekonomiji bez fosilnih goriva je neizbježna. Uz političku volju i potrebne investicije, SAD bi mogle godine 2050. dobivati iz obnovljivih 80% električne energije.

Ovaj postotak, 80% je, da spomenemo, strateški cilj Njemačke za 2050. godinu, donesen 2000., koji kasnije vlade nisu dovele u pitanje.

Neke ovogodišnje vijesti o trendovima u energetici SAD

Kao dodatak gornjem sažetku Hofmanovog intervjua, za ilustraciju što se događa na nivou država, nekoliko vijesti koje smo bili objavili na facebook grupi “Ekološka ekonomija”

Tesla Wins Contract For Largest Lithium-Ion Battery Storage Installation In World — 20MW/80MWh Powerpack Installation For Southern California Edison Mira Loma Substation (18. rujna 2016.)

Kalifornijska komisija za javne elektroprivrede potakla je elektroprivredne kompanije da već do kraja ove godine sagrade znatne kapacitete postrojena za pohranu električne energije, da bi se stabilizirao sustav i izbjekle nestašice nakon problema s prirodnim plinom.

Kompanija Tesla dobila je na natječaju ugovor s elektroprivrednom kompanijom Southern Califonia Edison da u svojoj novoj “Gigafactory” sagradi “Powerpack” sustav snage 20 MW i kapaciteta pohrane 80 MWh.

To će biti najveći dosad izgrađeni baterijski sustav u svijetu. Zasnovan je na danas standardnim litij-ionskim baterijama. Skladištit će energiju kad postoje viškovi i slati je u mrežu u vrijeem vrškova potrošnje.Tako će biti smanjena potreba za proizvodnjom u TE na prirodni plin.

California extends climate policy despite weak auction results (29. kolovoza 2016.)

Skupština Kalifornije (The Assembly of California, državno zakonodavno tijelo) donijela je zakon kojim određuje obavezu smanjivanja emisija stakleničkih plinova do godine 2030. za 40% u odnosu na 1990..

Rezultati prve aukcije na tržištu ugljika, na kojoj se kupuju dozvole za emisiju, bili su međutim razočaravajući.

U svibnju 2015. Skupština je donijela zakon po kojem treba povećati udio obnovljivih u pokrivanju potrošnje električne energije (Renewable portfolio standard, RPS), nakon ranje postavljenog cilja od 33% do 2020, na 50% do 2030. g.. Također je propisano udvostručenje ciljeva energetske učinkovitosti zgrada do 2030..

Nije naravno samo Kalifornija u pitanju. Potrošnja primarnih oblika energije u SAD opada, usprkos ekonomskom rastu. O tome puno informacija daje Sustainable Energy in America Factbook, izdanje za 2016., koje je za američki Poslovni savjet za održivi razvoj izradila Bloomberg New Energy Finance. Ukupna potrošnja energije u SAD 2007.-2015. opala je za 2,4% a BDP porastao za 10%.

Godine 2015. opala je prodaja električne energije u SAD za 1,1% u odnosu na 2014. Godišnja prodaja dosegla je svoj maksimum godine 2007.. Pad prodaje uzrokovan je uglavnom time, što mnogi potrošači sami proizvode električnu energiju, uglavnom iz novih elektrana na obnovljive izvore, te ne kupuju od elektroprivrednih poduzeća. Međutim, činjenica da nije došlo od očekivanog rasta potoršnje uvelike je posljedica politika poticanja učinkovitosti, koje provode države i federacija. ( Članak na sajtu US Energy Information Agency.

The US plans to add more than 26 GW of capacity in 2016 (2. ožujka 2016.)

Prema procjeni Energy Information Administration (EIA), u SAD će tijekom ove godine biti istalirano više od 26 GW novih kapaciteta elektrana na razini mreže (utilitiy-scale, dakle ne računajući krovne fotonaponske i druge male elektrane). Više od trećine činit će solarne (9,5 GW), plinske TE 8 GW, a vjetroelektane 6,8 GW.

Novi solarni kapaciteti bit će više nego trostruki u odnosu na 2015. (3,1 GW),te više nego što je instalirano u tri godine 2013.-2015.. Predviđeni novi kapaciteti VE manji su nego što je to bilo 2015. (8,1 GW).

Palo Alto, California, Approves Solar PPA With Hecate Energy At $36.76/MWh! (Record Low) (24. veljače 2016.)

Električna energija proizvedena u solarnoj elektrani Wilsona, snage 26 MW, bit će isporučivana gradu Palo Alto uz cijenu od 3.7¢/kWh (26 lipa kilovatsat). Ugovor je sklopljen na 25 godina, uz mogućnosti da se tri puta produlji za po pet godina.

Naravno, uz to postoje i subvencije, federalne i državne, za koje prema vijestima nije nije siguran ukupni iznos. Prema drugim projektima u SAD, vjerojatno između 2 i 2,5 ¢/kWh, što ukupnu cijenu čini još uvijek vrlo niskom.

Ova cijena, 3,7 američkih centi po kilovatsatu, bila je svjetski rekord niske cijene u veljači o.g.. U međuvremenu je rekord triput srušen.

US utility launches community solar program enabling customers to go 100% renewable (10. veljače 2016.)

Kalifornijska elektroprivredna kompanija Pacific Gas & Electric pokrenula je “Solar Choice program” za klijente, koji ne mogu ili ne žele staviti solarne panele na svoj krov. Anketa je pokazala da više od 50% njihovih klijenata želi koristiti solarnu energiju.

Kroz ovaj program, oni će dobrovoljno plaćati dodatak na cijenu elektrike (3,58 ¢/kWh za domačinstva) za gradnju lokalnih solarnih elektrana srednje snage.

Na distributivnu mrežu PG&E već je prikopčano više od 215.000 solarnih postrojenja.

Nekoliko lokalnih zajednica u Kaliforniji pokrenulo je “Community choice aggregation” (CCA) program za poticanje malih solarnih postrojenja. Sudionici proizvode elektriku, te plaćaju naknadu za korištenje žica i stupova lokalne distributivne mreže. Takav program zahtijeva znatan napor da se uspostavi, ali je dokazano jeftiniji nego održavanje statusa quo.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s